ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙ !

Και ρωμαίικη εκκλησία και τζαμί!

surmene550_1430

Οι κάτοικοι χωριού στην επαρχία Σούρμενα της Τραπεζούντας προστάτεψαν την εκκλησία που είχε καταντήσει ερείπιο. Ο κόσμος που ανακαίνισε το 120 ετών κτήριο δεν έκλεισε την πόρτα στους χριστιανούς. Στην πινακίδα αναγράφεται «Εκκλησία Τζιντά- Τέμενος Ντιρλίκ».

Οι κάτοικοι του χωριού Ντιρλίκ της επαρχίας Σούρμενα της Τραπεζούντας, προστάτεψαν την εκκλησία του χωριού. Ο κόσμος της περιοχής αναστήλωσε το 120 ετών κτήριο και στην πινακίδα του έγραψε και εκκλησία και τέμενος. Η Μουφτεία έπειτα από αίτημα του κόσμου που πραγματοποιεί εδώ την προσευχή του επί 50 χρόνια, διόρισε και ιμάμη εκεί. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Ντιρλίκ δεν ξέχασαν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του ιστορικού κτηρίου. Η πόρτα του τεμένους άνοιξε πολύ φιλόξενα και για τους τουρίστες. Τοποθετήθηκε βιβλίο εντυπώσεων και ζητήθηκε από τους επισκέπτες να καταγράψουν τις εντυπώσεις τους. Ο καθολικός ιερέας Αντρέα Σαντόρο, που υπήρξε θύμα δολοφονίας το 2006, είχε πει στο ποίμνιο να επισκεφτεί το ιστορικό κτήριο.

Στήριξη από τη Μουφτεία

Η Μουφτεία Τραπεζούντας αποφάσισε να αναστηλώσει καθώς έπρεπε την εκκλησία Τζιντα-τέμενος Ντιρλίκ. Πραγματοποίησε ελέγχους στο κτήριο και αποφάσισε να γκρεμίσει τους τοίχους και την ξύλινη υπερυψωμένη κατασκευή που είχαν κατασκευάσει οι κάτοικοι του χωριού για να κάνουν την προσευχή τους.

Εφ. Άγκος 15/10/2013