ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ ¨ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ¨ ΣΤΑ ΝΑ

Βαθμοφόροι εμφανίζονται πίσω από τις δολοφονίες

fft5_mf144633

Στα κατηγορητήρια σχετικά με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών που διεπράχθησαν στην δεκαετία του 90, εμφανίζονται ως κατηγορούμενοι στρατιωτικοί που υπηρετούσαν εκεί.

15 απόστρατοι μεταξύ των οποίων και ταξίαρχοι, έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στην περίοδο 2012-2013. Για πρώτη φορά στα κατηγορητήρια που ετοίμασαν εισαγγελείς, αναφέρεται ξεκάθαρα το όνομα της JITEM.

Πολλές δολοφονίες αγνώστων δραστών για τις οποίες στα επίσημα έγγραφα αναφερόταν πως ¨Σκοτώθηκε από το ΠΚΚ. Μετείχε στην οργάνωση. Σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση¨, με τις διάφορες δίκες του 2013 απέκτησαν μια διαφορετική διάσταση. Τα οστά που βγήκαν από ομαδικούς τάφους και οι καταθέσεις κρυφών μαρτύρων αποκάλυψαν ότι πολλές δολοφονίες διαπράχθηκαν είτε από την JITEM, είτε από στρατιωτικούς.

Λίγες μέρες πριν από την παραγραφή των υποθέσεων της δολοφονίας του συγγραφέα Μουσά Αντέρ, του ταξίαρχου Μπαχτιγιάρ Αϊντίν, και άλλων 16 από την σφαγή της Λίτζε, ασκήθηκαν διώξεις.

Στην δίκη της σφαγής στον εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, αποκαλύφθηκε μια άλλη δομή συνδεόμενη με την JITEM. Ο Ιλκέρ Τσινάρ που στην αρχή κατέθεσε ως κρυφός μάρτυρας και μετά έγινε κατηγορούμενος στην δίκη, υποστήριξε πως η Διεύθυνση Εθνικής Στρατηγικής και Επιχειρήσεων Τουρκίας (ΤUSHAD) ιδρύθηκε από τον νυν απόστρατο στρατηγό Αχμέτ Χουρσίτ Τολόν.

Σχετικά με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών που συνέβησαν την περίοδο 1992-1993, έχουν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος αρκετών στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων και οι απόστρατοι ταξίαρχοι Γιαβούζ Ερτούρκ και Μετέ Σαγιάρ.

 Εφ. Ταράφ 29/10/2013

Σχ : Οι δολοφονίες αυτές έγιναν επί εποχής Τσιλλέρ και Γιλμάζ και εκτελούνταν συνήθως από την μυστική ομάδα του στρατού την JITEM. Μετά βέβαια αυτοί ¨ξέφυγαν¨ και έκαναν και άλλα πέραν των εκτελέσεων Κούρδων αγωνιστών. Π.χ. χοντρεμπόριο ναρκωτικών- όπλων κ.α….