ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΩΝ

Αφεντικά και ΑΚΠ από κοινού σκότωσαν

madencinayet4566765547

Εργάτης ορυχείου έχασε την ζωή του σε μεταλλείο στην Σόμα. Στο μεταλλείο σε διαφορετικά ατυχήματα έχουν χάσει την ζωή τους 6 εργάτες. Κατά τους ελέγχους οι επιθεωρητές κατέγραψαν πως ¨πρέπει να κλείσει¨ αλλά με κάποιο τρόπο αυτό άνοιξε πάλι. Η κυβέρνηση δεν το έκλεισε. Και η εταιρία δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο.

Όταν αγωγός που μετέφερε καθαρό αέρα σε μεταλλείο στην Σόμα της Μαγνησίας μπλόκαρε από κατολίσθηση, από τους 28 εργαζόμενους, έχασε την ζωή του ο Γιουνούς Γκιουτσλού.

Οι λεπτομέρειες του ¨ατυχήματος¨ δείχνουν πως απέναντι μας δεν έχουμε ένα ατύχημα αλλά μια δολοφονία.

Το μεταλλείο άνθρακα του Ντάρκαλε που ανήκει στην εταιρία Uyar Madencilik, είναι ένα παλιό μεταλλείο που μέχρι το 1970 ήταν κρατικό και μετά έκλεισε. Μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις η εταιρία Uyar Madencilik άρχισε να το λειτουργεί από το 2004.

Από τότε μέχρι σήμερα τα ατυχήματα δεν έλειψαν. Κατά τα ατυχήματα των τελευταίων ετών 6 εργάτες έχασαν τη ζωή τους. Και οι αποφάσεις των επιθεωρητών πως ¨πρέπει να κλείσει¨, άλλαζαν λίγες μέρες μετά.

……………

Μετά από την είδηση για την κατολίσθηση, ομάδα 50 έμπειρων εργατών από άλλα μεταλλεία ήρθαν και άρχισαν να δουλεύουν. Και αυτοί ήταν που πέτυχαν να φτάσουν στους συναδέλφους τους-θύματα.

Ο 47 ετών όμως Γιουνούς Γκιοτσλού πέθανε από έλλειψη αέρα. Ο Γκιουτσλού είχε έξι παιδιά, βίωνε μεγάλη φτώχεια και για αυτό το λόγο πήγαινε και ερχόταν από το χωριό του το Σιτμάπινάρ της επαρχίας Σαβάστεπέ. Σήμερα θάβεται στο χωριό του.

Προφανείς παραλείψεις

Αυτά που μας περιέγραψαν εργάτες που συναντήσαμε, δείχνουν πως αναπόφευκτα θα υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι στο μεταλλείο που ήδη έγινε τάφος για 6 εργάτες.

Το μεταλλείο στο Ντάρκαλε που δραστηριοποιήθηκε μετά την ιδιωτικοποίηση το 2004, παράγει για την κρατική εταιρεία Ανθρακωρυχεία Τουρκίας (ΤΚΙ). Ετησίως εξάγει ποσότητα άνθρακα για την ΤΚΙ. Αλλά καθώς το μεταλλείο λειτουργεί με το καθεστώς της υπεργολαβίας, η ΤΚΙ δεν κάνει ελέγχους εδώ.

Και όμως, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο μεταλλείο είναι παλιά. Όλοι εργάτες το ξέρουν αυτό, το μεταλλείο έκλεισε το 1970, άνοιξε μετά από 34 χρόνια και συχνά έχει διαρροή υδράργυρου, ενώ άνθρακας που φλέγεται στο τμήμα που έκλεισε το κράτος, διαρρέει στο τμήμα όπου βρίσκονται οι εργάτες. Και παρά το ότι με την νέα τεχνολογία αυτά είναι εύκολα να εντοπιστούν, η εταιρία δεν εκσυγχρονίζει το σύστημα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ηλεκτρικό σύστημα. Στα προηγούμενα 6 θανατηφόρα περιστατικά υπήρξε βλάβη στο ηλεκτρικό. Αλλά ούτε εκσυγχρονισμός έγινε, ούτε μέτρα λήφθησαν.

Ο νομάρχης Μαγνησίας Αμπτνουρραχμάν Σαβάς ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για το περιστατικό.

…………………..

Haber.sol.org  22/10/2013