ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΣΕ Η 82ΧΡΟΝΗ ΟΝΤΑΣ ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΗ

Αντίδραση από συγγενείς στο βιβλίο του Αμπακάϊ : Δεν μπορείς να λες Αρμένισσα την θεία μου

fft78_mf1688857

Ο Αχμέτ Αμπακάϊ που στο βιβλίο του περιγράφει την ιστορία της μητέρα του της Χοσάνα, η οποία στα 82 της στο κατώφλι του θανάτου του είπε πως ήταν Αρμένισσα, δήλωσε πως αντιμετώπισε αντιδράσεις ακόμη και από τον συγγενικό του κύκλο.

Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αχμέτ Αμπακάι στο βιβλίο του ¨Η τελευταία κουβέντα της Χοσάνα¨ όπου περιγράφει την ιστορία της μάνας του που ετοιμοθάνατη όντας του είπε πως είναι Αρμένισσα, λέει πως αντιμετώπισε απειλή του τύπου ¨Δεν μπορείς να λες Αρμένισσα την θεία μου, θα προκαλέσω την ανάκληση του βιβλίου σου¨. Ο Αμπακάι αναφέροντας τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε ακόμη και από τον συγγενικό του κύκλο είπε : Εάν οι συγγενείς μου μιλάνε ακόμη και σήμερα έτσι, είναι πολύ φυσικό που η Χοσάνα να φοβόταν τόσα χρόνια¨.

Ο Αμπακάι στην μέρα που υπέγραφε το βιβλίο στην Άγκυρα, περιέγραψε στους απεσταλμένους της εφημερίδας Görünüm Νέλλι Σοκόλοβα και Βουράλ Ερισμίς, την διαδικασία γραψίματος του βιβλίου και τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε.

Ο Αμπακάι είπε πως ιδιαίτερα από τον στενό του κύκλο υπήρξαν κάποιοι που τον ρώτησαν ¨γιατί το έγραψες ;¨ , και δήλωσε πως ¨Υπάρχει κάτι το συναισθηματικό και για αυτό πάτησα λίγο φρένο. Είχα την ερώτημα μήπως προκαλέσω ανησυχία στο περιβάλλον μου, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να τα ξεπερνάνε αυτά¨.

 

fft64_mf1688813

¨ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΑΡΜΕΝΙΣΣΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΜΟΥ¨

Ο Αμπακάι λέει πως μετά την δημοσίευση του βιβλίου και τμημάτων του σε εφημερίδες αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από συγγενείς και περιγράφει την πιο περίεργη εξ αυτών :

Με αναζήτησαν τα παιδιά του θείου μου. Μου είπαν «Την λέξη Αρμένισσα θα την βγάλεις. Δεν μπορεί να κολλάς το ¨Αρμένισσα¨ στην θεία μου. Θα προκαλέσω την ανάκληση του βιβλίου σου».

……..

Ο Αμπακάι λέει πως για πολλά χρόνια πως την μάνα του την ήξερε με το όνομα “Hoş Ana”, και ότι αργότερα όταν ερεύνησε έμαθε πως στα αρμένικα αυτό σημαίνει ¨ιερή νύχτα, νύχτα που γίνονται δεκτές οι προσευχές¨.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΟΥ : ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΩ ΜΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΡΜΕΝΙΣΣΑ

Ο Αμπακάι περιγράφει στο βιβλίο του τις αναμνήσεις του από την παιδική του ζωή, από την εκπαίδευση του, από την δημοσιογραφία και την πολιτική, και λέει πως όταν έμαθε αυτή την πληροφορία δεν θέλησε να το αποκρύψει. Ο Αμπακάι λέει πως έγραψε το βιβλίο για αυτό το κοινωνικό θέμα θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση του, αλλά προσθέτει πως η μητέρα του του ¨είχε βάλει πάγο¨. Η Χοσάνα του είχε πει ¨Πριν να πεθάνω ποτέ δεν θα πεις στα παιδιά σου, στα αδέρφια σου πως είμαι Αρμένισσα¨. Ο Αμπακάι λέει πως μετά τον θάνατο της μητέρας του, μέσα σε ανησυχία κοινοποίησε αυτό το θέμα στην οικογένεια του, και ενώ η σύζυγος του και η κόρη του τον στήριξαν, από τον στενό συγγενικό του κύκλο τον συμβούλεψαν ¨μη τυχόν μπεις σε αυτό το θέμα¨.

Ο Αμπακάι δήλωσε πως ¨Συνεχώς μου γινόταν προειδοποιήσεις πως ¨Το περιβάλλον είναι κακό. Μη τυχόν πεις πως η μητέρα σου ήταν Αρμένισσα¨. Αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα της Τουρκίας. Έπρεπε να γίνει γνωστή. Δεν μπορούσα να την κρύψω. Για αυτό έγραψα δίχως δισταγμό¨.

………….

Εφ. Ραντικάλ 7/10/2013