ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ

Στάση που προκάλεσε εντύπωση στις αερομαχίες

21803221

Στάση που προκάλεσε εντύπωση υπήρξε στο θέμα των επί χρόνια συνεχιζόμενης στρατιωτικής έντασης Τουρκίας και Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Παραβιάσεις που παλιότερα γινόταν τουλάχιστον 15 φορές τον μήνα στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα, κατά τις τελευταίες 94 μέρες δεν υπήρξε καμία. Η τελευταία εκ μέρους της Ελλάδας αεροπορική παραβίαση έγινε στις 11 Ιουλίου και η τελευταία παραβίαση χωρικών υδάτων συνέβη στις 30 Ιουνίου. Στις 11 Ιουλίου τουρκικά F-16 που έκαναν εκπαιδευτική πτήση στο Αιγαίο, ¨κλειδώθηκαν¨ από ομοίου τύπου ελληνικά αεροσκάφη που ήταν έτοιμα να εκτοξεύσουν πυραύλους. Στις 30 Ιουνίου ελληνικό σκάφος παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας στην περιοχή των νησίδων Καρντάκ (Ίμια). Και στις δύο περιπτώσεις το Γενικό Επιτελείο ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών.

Μια ώρα 18 χιλιάδες $

Η Ελλάδα ενάντια στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χρησιμοποιεί από βάσεις εγκατεστημένες κοντά στην θάλασσα του Αιγαίο, πλήρως εξοπλισμένα αεροσκάφη Mirage 2000 και F-16. Ο ελληνικός τύπος αναφέρει πως μερίδιο στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχουν και οι αερομαχίες στο Αιγαίο με τα τουρκικά αεροπλάνα. Κάθε ώρα πτήσης ενός πλήρως εξοπλισμένου F-16 κοστίζει 18.000 $.

Εφ. Χουριέτ 13/10/2013