ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι και τον Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα

cbe61176-a739-4cca-b095-8577f876e810-444x333

Πρόκειται για τον πρώτο ξένο υπουργό Εξωτερικών που επισκέπτεται την νέα αλβανική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 23ης Ιουνίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της αλβανικής Βουλής, Ιλίρ Μέτα και τον ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Νταβούτογλου και Μπουσάτι παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνάντησης τους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η Αλβανία είναι από τις σημαντικότερες χώρες όσον αφορά τη σταθερότητα της περιοχής, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για την περιοχή η ανάληψη από την Αλβανία της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και μελλοντικά τόσο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, αυτές οι δυο σημαίες θα κυματίζουν πάντα περήφανα δίπλα-δίπλα, ως σημαίες δυο φιλικών χωρών.»

Ο Νταβούτογλου είπε ότι τα έργα του Aδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP και IAP δεν είναι μονάχα ενεργειακά έργα αλλά και έργα ειρήνης και σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεργαστούν με την Αλβανία στα συγκεκριμένα πρότζεκτ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι από την πλευρά του ανέφερε ότι είναι έτοιμοι να αναπτύξουν τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία και ότι θα χορηγήσουν υποστήριξη στις επενδύσεις.

«Θα διευκολύνουμε τη ζωή των ξένων επενδυτών. Συγκεκριμένα θα ανταποκριθούμε στην ετοιμότητα και στην αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς.»

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε το ιστορικό τέμενος Edhem Bey, ένα σημαντικό οθωμανικό μνημείο στα Τίρανα. Έπειτα ο Νταβούτογλου περπάτησε στους δρόμους των Τιράνων και συνομίλησε με τους πολίτες.

 TRT  5/10/2013