ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΑΓΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Εγεμέν Μπαγίς : Αυτό που ζητάμε είναι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι εκεί όπου ζούνε

bagis karaoglu

Ο υπουργός Ε.Ε. και αρχιδιαπραγματευτής Εγεμέν Μπαγίς, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επίσκεψης του στην Ελλάδα, δήλωσε ¨ Αυτό που ζητάμε είναι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι εκεί όπου ζούνε. Πρέπει να αισθάνονται ως ισότιμοι πολίτες της χώρας στην οποία ζούνε¨.

Μετά από τις επαφές του στην Αθήνα ήρθε στην Θεσσαλονίκη. Στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης τον υποδέχτηκε ο Τούρκος πρόξενος Θεσσαλονίκης Τογρούλ Μπιλτεκίν, και μετά επισκέφτηκε το προξενείο Θεσσαλονίκης και το μουσείο-Σπίτι Ατατούρκ. Ο Μπαγίς επισκέφτηκε το πρόσφατα ανανεωμένο σπίτι του Ατατούρκ και έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων. Ο Μπαγίς ανέφερε πως το Σπίτι Ατατούρκ με την νέα του μορφή θα είναι πολύ πιο διδακτικό και δήλωσε : ¨ Συγχαίρω όλους όσους μόχθησαν κατά την επισκευή του. Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ, επισκευάστηκε με τρόπο που αρμόζει στον Ατατούρκ και με αυτή του την μορφή θα είναι πιο διδακτικό για να τον κατανοήσουμε και να τον γνωρίσουμε¨.

Ο Μπαγίς ανακοίνωσε πως η επισκευή στο σπίτι του Ατατούρκ θα συνεχιστεί, και ότι στα πλαίσια αυτά η οδός που βρίσκεται στον πλαϊνό δρόμο θα πάρει την παλιά της μορφή. Ο Μπαγίς περιέγραψε πως υπάρχει για αυτό το θέμα σχετική πρόταση του δημάρχου Μπουτάρη και ότι ο ζητήθηκε βοήθεια από Τούρκους μηχανικούς.

bagis butaris

Ο Μπαγίς είπε τα εξής :

¨Μετά από αυτό και εγώ επικοινώνησα με τον Αντνάν Τσεβίκ-ιδιοκτήτη της MAKYOL μιας σημαντικής εταιρίας της Τουρκίας, και αυτός μου είπε πως με ευχαρίστηση θα αναλάμβανε αυτή την εργασία. Η MAKYOL θα καταστήσει τον δρόμο μπροστά από το σπίτι του Ατατούρκ λιθόστρωτο και στρώνοντας τον έτσι με πέτρες θα του αποδώσει την παλιά του μορφή. Όταν το ανέφερα αυτό στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, συγκινήθηκε πολύ. Και εκείνος μου είπε πως θα ανοίξει τζαμί στην πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού, ώστε να μπορέσουν οι μουσουλμάνοι να προσευχηθούν στην Θεσσαλονίκη¨.

…………………..

bagis kara

Ο Μπαγίς ερωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους για το αν ζήτησε από τον Καράογλου την κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Θεσσαλονίκη, απάντησε : ¨ Εάν εισέλθουμε εδώ σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι ζητήσαμε, δυσκολεύουμε την επίλυση. Αυτό που ζητάμε είναι οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι εκεί όπου ζούνε. Πρέπει να αισθάνονται ως ισότιμοι πολίτες της χώρας στην οποία ζούνε. Εάν όλοι είναι ευτυχισμένοι, τα αύριο μας θα είναι πιο όμορφα. Χιλιάδες χρόνια ζούμε μαζί. Πρώτα ο Θεός θα ζήσουμε μαζί χιλιάδες χρόνια ακόμη. Θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα αν αντί να ζούμε με προβλήματα, ζούμε επιλύοντας τα¨.

Εφ.Μπιρλίκ 9/10/2013