ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ;

Ο Ρομπέρ Κοπτάς γράφει : Είναι καλόβουλος ο πρωθυπουργός στο θέμα των μειονοτήτων;

nm_Kizil_Kilise550550550_1229

Ο Ρομπέρ Κοπτάς άσκησε κριτική στην στάση του πρωθυπουργού Ερντογάν απέναντι στο θέμα της θεολογική σχολής της Χάλκης και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Ο Κοπτάς υπενθυμίζει την παλιότερη δήλωση Ερντογάν πως ¨Αποτελεί καθήκον του κράτους να προστατεύει το δίκιο και των μουσουλμάνων και των μη μουσουλμάνων¨ και ρωτά : ¨ Αφού λοιπόν υπάρχει η λεγόμενη ¨καλή βούληση¨, τότε για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι τόσο απρόθυμοι να ακούσουν την κριτική που λέει πως τα βήματα αυτά είναι ελλιπή και επιφανειακά ; ¨.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου και ο υπουργός Ε.Ε. Εγεμέν Μπαγίς με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους μέσα στην εβδομάδα ανέφεραν περίπου τα εξής : ¨ Η επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης μπορεί να γίνει μόνο συνδέοντας την με το τζαμί στην Αθήνα και την εκλογή των μουφτήδων ( και επίσης αρχιμουφτή) στην Δυτική Θράκη. Εάν γίνουν αυτά θα ανοίξει η θεολογική σχολή, εάν η Ελλάδα δεν τα επιτρέψει αυτά, η θεολογική σχολή δεν θα ανοίξει !¨.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός μετά από αυτό είπε πως ¨Για μας η θεολογική σχολή είναι στιγμιαίο θέμα. Εσύ απλά ενημέρωσε για τα τζαμιά¨.

Λες και η θεολογική σχολή της Χάλκης και τα τζαμιά δεν είναι σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την θρησκευτική ελευθερία, αλλά ερχόμαστε και συζητάμε και παζαρεύουμε σαν να είναι ένα συνηθισμένο εμπόρευμα !

Ο Ερντογάν επίσης μιλώντας για τις μειονότητες είπε στα Άδανα : ¨Φτάνει όμως αυτή η καλή μας βούληση. Αποδώσαμε το ορφανοτροφείο, ακίνητα αξίας 2,5 δις λιρών τα αποδώσαμε σε Ρωμιούς, Εβραίους και Αρμένιους. Κι αυτό εμείς το κάναμε. Σκεφτήκαμε πως αυτό είναι δικαίωμα τους. Διότι στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, αποτελεί κρατικό καθήκον η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και του μουσουλμάνου και του μη μουσουλμάνου, και εμείς αυτό κάναμε¨.

Μα για όνομα του Θεού, ο πρωθυπουργός όταν λέει ¨κάναμε¨ λέει ψέματα. Έκαναν. Έκαναν κάποια βήματα για να άρουν τις αδικίες που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε βάρος των μη μουσουλμάνων πολιτών. Και μόνο από τον τόνο των παραπάνω προτάσεων φαίνεται πως υπάρχει λάθος, διαστρέβλωση και αλλοίωση της πραγματικότητας.

Αποδώσαμε το ορφανοτροφείο : Όχι δεν το αποδώσατε εσείς. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία και αποφάσισε την απόδοση του ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο.

Aποδώσαμε ακίνητα αξίας 2,5 δις λιρών : Που είναι για ; Και νωρίτερα είχατε κάνει λόγο για αυτό το πόσο, βγάλτε λοιπόν τον λογαριασμό που κάνατε να δούμε πως φτάσατε σε αυτό το νούμερο. Και ας δεχτούμε πως το νούμερο αυτό είναι αληθές, αλήθεια όμως η αξία αυτών που δεν έχετε αποδώσει πόση είναι ; Πόσα δις λίρες ; Και πόση είναι η αξία της χρήσης που επί δεκάδες χρόνια κάνατε σε ακίνητα που είχατε αφαιρέσει ; Αποζημίωση ;

¨Στον πολιτισμό μας, αποτελεί κρατικό καθήκον η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και του μουσουλμάνου και του μη μουσουλμάνου¨ : Τι ωραία προσέγγιση. Αφού λοιπόν ¨η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και του μουσουλμάνου και του μη μουσουλμάνου αποτελεί κρατικό καθήκον¨, τότε γιατί δεν ανοίγει η Χάλκη που ούτως ή άλλως την ονομάσατε ¨στιγμιαίο θέμα¨ ; Για ποιο λόγο συνδέεται με το άνοιγμα τζαμιού στην Αθήνα ; Ναι η Ελλάδα μη επιτρέποντας την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, και όντας η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί, ασκεί μια πολιτική διακρίσεων, αλλά εσείς όταν συνδέετε το άνοιγμα της Χάλκης με τον όρο του τζαμιού στην Αθήνα, τι κάνετε ;

Αποδώσαμε : Αληθές όντως. Αλλά μέχρι τώρα αποδώσατε το 25% των βακουφικών περιουσιών. Το 75% των βακουφικών περιουσιών των μη μουσουλμάνων ακόμη βρίσκεται είτε στα χέρια του κράτους είτε τα χέρια αυτών που τα άρπαξαν. Και μάλιστα σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι περιουσίες που δεν ήταν βακούφια και αφαιρέθηκαν από διάφορους.

Αυτό αποτελεί την καλή μας βούληση : Μα όταν στις δηλώσεις σας υπάρχουν τόσα λάθη, διαστρεβλώσεις, υπερβολές και καυχησιολογίες για ποια καλή θέληση μιλάτε ; Η ταπεινοφροσύνη, η σεμνότητα και η καλή βούληση δεν είναι εκ των ουκ άνευ ; Εσείς δίνετε στους πολίτες σας δικαιώματα που τους είχαν αφαιρεθεί και τους το παρουσιάζετε σαν να τους κάνετε χάρη.

……………….

……………….

Εφ. Άγος 13/10/2013