ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ KOYΡΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Οι κάτοικοι του χωριού Τζεραχί της επαρχίας Τζίζρε, που είχε εκκενώσει η JITEM το 1994 , επέστρεψαν στα σπίτια τους με ίδιες δυνατότητες

19-yil-sonra-koye-donus_5826_b

Το 1994 όταν έγινε έφοδος από τον διοικητή στρατοχωροφυλακής της Τζίζρε Τζεμάλ Τεμιζόζ στο χωριό Τζεραχί, οι κάτοικοι του υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν. Αναφέρεται πως ο απόστρατος συνταγματάρχης που δικάζεται τώρα στην δίκη για την JITEM, είχε δώσει τότε τρεις μέρες διορία για την εκκένωση του χωριού

. Μετά από την έναρξη της διαδικασίας δημοκρατικής επίλυσης, 16 οικογένειες προσέφυγαν στο επαρχείο του Ιντίλ, ζητώντας να επιστρέψουν στο χωριό τους. Το επαρχείο επέτρεψε την επιστροφή τους, αλλά δεν υπήρξε καμία βοήθεια για τα σπίτια τους που είναι σε κατάσταση ερειπίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ

Ο Χασάν Χαμαράτ, 36 χρόνια προεστός του χωριού αυτού, αναφέρει πως πλέον θέλουν να ζήσουν στο χωριό τους και λέει : ¨ Πριν από 6 μήνες υποβάλαμε αίτημα στους κρατικούς λειτουργούς για επιστροφή στο χωριό. Σήμερα λοιπόν βγήκε η απόφαση για την παροχή αδείας. Ήρθαμε στο χωριό με τις δικές μας δυνατότητες. Αλλά στο χωριό δεν υπάρχει ούτε νερό, ούτε δρόμος, ούτε ρεύμα. Τα σπίτια που έμειναν ασυντήρητα επί 19 χρόνια, έχουν γίνει ερείπια και κατέρρευσαν. Και δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κατασκευάσουμε νέα¨.

Ο Χαμαράτ λέει πως σε περίπτωση που έρθει στο χωριό νερό, ρεύμα και δρόμος, θα γυρίσουν και άλλες οικογένειες, και δηλώνει : ¨ Αυτή τη στιγμή γυρίσαμε στο χωριό 16 οικογένειες. Αλλά οι συνθήκες ζωής εδώ δεν βοηθάνε την ζωή μας.

…………….

Εφ. Ταράφ 30/9/2013