ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΤΣΙΛΕΡ…

Σοκ φυλακής για τον Μεχμέτ Αγάρ

images

Το 13ο Κακουργιοδικείο Άγκυρας έκανε δεκτό το κατηγορητήριο σχετικά με την δολοφονία του Αμπντουλμετζίτ Μπασκίν-διευθυντή Δημοτολογίου του Αλτιντάγ. Με αυτό τον τρόπο ο Νο 1 ύποπτος, ο Μεχμέτ Αγάρ που τότε ήταν Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, απώλεσε το δικαίωμα της υφ΄όρων απόλυσης.

Στα πλαίσια της έρευνας για τις δολοφονίες αγνώστων δραστών της εισαγγελίας της Άγκυρας, έγινε δεκτό από το 13ο Κακουργιοδικείο Άγκυρας το κατηγορητήριο για 12 άτομα σχετικά με την δολοφονία το 1993 του Αμπντουλμετζίτ Μπασκίν.

Στο κατηγορητήριο ως ύποπτοι αναφέρονται οι τότε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Μεχμέτ Αγάρ, ο διευθυντής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Ιμπράημ Σαχίν, οι υπηρετούντες εκεί Κορκούτ Εκέν, Αϊχάν Τσαρκίν, Ζιγιά Μπαντιρμαλίογλου, Αϊχάν Ακτσά, Ερτζάν Ερσόϊ, Σεϊφετίν Λαπ, Αχμέτ Ντεμιρέλ, Αϊχάν Οζκάν, Ουγούρ Σαχίν και Αλπέρ Τεκντεμίρ. Σχετικά με τους ύποπτους αυτούς ζητείται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, για τα αδικήματα της ¨στα πλαίσια της σύστασης ένοπλης συμμορίας με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων, δολοφονίες και συμμετοχή σε δολοφονίες¨.

Στό κατηγορητήριο περιλαμβάνεται η κατάθεση του πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας Αιχάν Τσακίρ πως ¨Μετά από την σύσταση ομάδας στην μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που θα έπαιρνε μέρος στον αντιτρομοκρατικό αγώνα στα ΝΑ, έγιναν κάποιες εκτελέσεις στην Άγκυρα και για κάθε μια από αυτές ο Αγάρ ήταν ενήμερος.

Ο Τσαρκίν ισχυρίστηκε πως το 1993 ο Αμπντουλμετζίτ Μπασκίν δολοφονήθηκε από τον Αϊχάν Ακτσά. Ο Τσαρκίν ανέφερε πως τότε κάποιοι κρατικοί λειτουργοί εκτελέστηκαν, εκτελέσεις στις οποίες ο ίδιος ήταν μάρτυρας, και ότι τότε ο Ιμπραήμ Σαχίν του έκανε λόγο για μια λίστα και του είπε πως ¨Στην λίστα αυτή υπάρχουν επιχειρηματίες και αξιωματούχοι που βοηθάνε διαμελιστικές οργανώσεις. Για χάρη του αγώνα πρέπει να διαλυθούν. Πρόκειται για κρατική απόφαση¨.

Ο Τσαρκίν υποστήριξε πως αυτά τα λόγια λέχθηκαν ενώπιον όλης της ομάδας των εδικών δυνάμεων της αστυνομίας και είπε πως ¨ Αναφέρθηκε μάλιστα πως καθώς ο Μπασκίν ήταν επικεφαλής δημοτολογίου χορηγούσε πλαστές ταυτότητες σε μέλη του ΠΚΚ και έπρεπε να εξουδετερωθεί¨.

Η εισαγγελία της Άγκυρας αιτείται την κατάργηση του μέτρου της ¨υφ΄ όρων απόλυσης¨ που εφάρμοσε η εισαγγελία των Μούγλων για τον Μεχμέτ Αγάρ, στον οποίο έχει σταλεί και αντίγραφο του κατηγορητηρίου.

Αναφέρεται πως σε περίπτωση που ο Αγάρ δεν παραδοθεί μέσα σε δύο μέρες, θα βγει ένταλμα σύλληψης του. Από την άλλη έγινε γνωστό πως δικηγόροι του Αγάρ θα υποβάλλουν προσφυγή κατά κατηγορητηρίου.

……………

Εφ. Χουριέτ 3/10/2013