ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ABBTF ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η ABTTF συναντήθηκε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Στρασβούργο

abbtf

H ABTTF στις συναντήσεις που είχε με τον Επίτροπο του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με το ECRI περιέγραψε τα θέματα της μειονότητας που προσδοκούνε λύση. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2013 επισκέφτηκε το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης (AKPM). Στην επίσκεψη που έγινε παράλληλα με την φθινοπωρινή σύνοδο του ΑΚΡΜ, ο Γ.Γ. της ABTTF Γκιοκχάν Κοτζαβελί και ο Γενικός Διευθυντής της ABTTF Κ. Ενγκίν Σογιλμάζ, συναντήθηκαν με τον Μάθιου Μπρίκερ που είναι σύμβουλος για θέματα Ελλάδας του Επίτροπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νιλς Μούιζνικς, και με τον ειδικό σε θέματα Ρατσισμού και Μισαλλοδοξίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECRI) Τομπίας Μπέργκμαν.

Στις συναντήσεις αυτές η ABTTF ανέφερε πως μετά από την δολοφονία του Έλληνα πολίτη Παύλου Φύσσα, πολλά άτομα μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής συνελήφθησαν. Η ABTTF ζήτησε η έρευνα σχετικά με την Χρυσή Αυγή να διεξαχθεί με κάθε διαφάνεια και ανέφερε ότι όπως κατέγραψε και ο Νιλς Μούιζνικς στην έκθεση του, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης έγινε στόχος οπαδών της Χρυσής Αυγής.

Η ABTTF περιέγραψε πως με διάφορες πρακτικές παραβιάζεται η εκπαιδευτική και θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και ότι με τον υπ. αρ 4115/2013 νόμο που έχει ονομαστεί από την Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης ¨νόμος των 240 ιμάμηδων¨, 240 θρησκευτικού λειτουργοί θα τοποθετηθούν σε κρατικά σχολεία και τζαμιά της περιοχής. Η ΑΒΤΤF είπε πως ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε το 2007, και το 2013 αλλάχθηκε και έγινε δεκτός χωρίς την γνώμη της μειονότητας αλλά και παρά την αντίδραση των βουλευτών της. Περιέγραψαν επίσης πως νόμος τέθηκε σε εφαρμογή και σε πρώτο στάδιο οι θρησκευτικοί λειτουργοί θα αναλάβουν καθήκοντα μόνο στα κρατικά σχολεία.

Η ABTTF περιέγραψε πως και η αυτόνομη δομή στην εκπαίδευση έχει καταστραφεί, και ότι με νόμο που ψηφίστηκε το 2006 η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο κατέστη υποχρεωτική. Η ABTTF ότι καθώς το κράτος δεν επιτρέπει την δημιουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων, τα παιδιά της μειονότητας αναγκάζονται να πάνε σε νηπιαγωγεία που παρέχουν παιδεία μόνο στα ελληνικά. Η ABTTF περιέγραψε την κρίση που έσκασε με το θέμα της εγγραφής στο χωριό Εχίνος, και ανέφερε πως το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων ακόμη περιμένει λύση.

Τέλος η ABTTF είπε πως στην Ελλάδα σύλλογοι οι οποίοι έφεραν την λέξη ¨τουρκικός¨ στην ονομασία τους κλείστηκαν, ενώ ακόμη και σήμερα σε περίπτωση ίδρυσης νέου με την ονομασία ¨τουρκικός¨ δεν επιτρέπεται η καταχώρηση τους. Η ABTTF ανέφερε πως σε αυτό το θέμα παρά την ύπαρξη της σχετικής απόφασης του ΕΔΑΔ του 2008, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει αυτή την απόφαση, και υπογράμμισαν την έλλειψη βούλησης της Ελλάδας σε αυτό το θέμα.

Ιστοσελίδα της ΑΒBTF 3/10/2013