ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ BTTDD ΓΙΑ ΤΗΝ ¨ΕΠΕΤΕΙΟ¨

Η Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης στα 100 χρόνια

78cd6fbcf6fb2ba93c813682fd618a74_XL

Η τουρκική παρουσία στην Δυτική Θράκη στα 650 χρόνια

Στην ανακοίνωση που έγινε από τον Τανέρ Μουσταφάογλου-πρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, επ΄ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης, αναφέρονται τα εξής.

Ο Μουσταφάογλου δήλωσε : ¨Η Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης ιδρύθηκε στις 31/8/1913 ανάμεσα στα ποτάμια Νέστος και Έβρος στην σημερινή Δυτική Θράκη (Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη) εμπεριέχοντας προς τον βορά μέχρι και το Κίρτζαλι από την σημερινή νότια Βουλγαρία, δυτικά έως το Πάσμακλι και ανατολικά από το Ορτάκιοϊ μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Το κράτος που έφερε το χαρακτηριστικό πως ήταν η πρώτη τουρκική δημοκρατία στην ιστορία, συνέστησε τον δικό του στρατό, σημαία και γραμματόσημο. Η σημαία αποτελείται από ημισέλινο και τρία αστέρια πάνω σε χρώματα μαύρο, πράσινο και λευκό. Το κράτος αυτό διήρκεσε 56 μέρες και ιδρύθηκε με την στήριξη της Ελλάδας. Εντέλει μετά την περάτωση του κράτους, με την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα στο Οθωμανικό Κράτος και την Βουλγαρία στις 29/10/1913 η Δυτική Θράκη αφηνόταν στην Βουλγαρία, ενώ το Ελληνικό κράτος υπογράφοντας με το Οθωμανικό Κράτος την συνθήκη των Αθηνών στις 14/11/1913, ΔΕΣΜΕΎΤΗΚΕ για τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζούνε στην Ελλάδα απέκτησαν ισότιμο στάτους με τους ελληνικής καταγωγής Έλληνες πολίτες σχετικά με τις κοινωνικές, πολιτιστικές, οικονομικές και θρησκευτικές ελευθερίες. Επιβεβαιώθηκε πως γλώσσα μας είναι η τουρκική¨.

Συνεχίζει επίσης λέγοντας πως και με την συνθήκη της Λοζάννης επαναβεβαιώθηκαν και εγγυήθηκαν για μια ακόμη φορά τα δικαιώματα των Τούρκων μουσουλμάνων που ζούνε στην Δυτική Θράκη.

Υπενθύμιση στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος Μουσταφάογλου δήλωσε ¨Ως εγγονοί αυτών που ίδρυσαν την Τουρκική Δημοκρατία Δυτικής Θράκης, ενθυμούμενοι τους γενναίους παππούδες μας και τις μέρες εκείνες σαν μια ιστορική πραγματικότητα, επιθυμούμε να τονίσουμε πως η πρώτη στην ιστορία τουρκική δημοκρατία ιδρύθηκε στην Δυτική Θράκη όπου ζούμε σήμερα. Για αυτό λοιπόν τον λόγο, η τουρκική και μουσουλμανική μας ταυτότητα στην Δυτική Θράκη, είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Οι πολιτικές άρνησης που το αγνοούν αυτό, ευρισκόμενες απέναντι στον αγώνα μας, μια μέρα οπωσδήποτε θα πτωχεύσουν.

Τα σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης άρθρα της συνθήκης των Αθηνών του 1913 και της Λοζάννης του 1923, αποτελούν τις υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους. Αλλά και πέρα από υπογράφον κράτος, δεν μπορεί σήμερα να παραβλέπει τις αναγκαστικές αυτές υποχρεώσεις απέναντι στους ίδιους του τους πολίτες που ταυτόχρονα είναι και πολίτες της Ε.Ε¨.

Ο Μουσταφάογλου τελειώνει δηλώνοντας πως ¨Ενημερώνουμε την κοινή γνώμη πως ο αγώνας μας που δίνεται στα πλαίσια του νόμου, του δίκαιου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όσο υπάρχει ανθρωπιά και για όσο υπάρχει το Ισχυρό Τουρκικό έθνος θα συνεχιστεί και λέμε ¨ Χρόνια πολλά για τα 100 χρόνια Τούρκοι της Δυτική Θράκης¨.

Ανακοίνωση τύπου του BTTDD

Περιοδικό Ρόντοπ Ρουζγκαρί 30/8/2013