ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ ΣΕ ΑΤΕΓΚΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

 Ο ¨επιτόπιος μετασχηματισμός¨ τους άφησε στο δρόμο

fft78_mf1622629 Στα πλαίσια του σχεδίου ¨μετασχηματισμού¨ του δήμου Ατασεχιρ, ισοπεδώθηκε συνοικία 40 ετών. Οικογένειες που τους γκρέμισαν τα σπίτια πέρασαν την νύχτα στον δρόμο .

……….

Μηχανήματα έργου του δήμου μπήκαν την Πέμπτη συνοδεία ΜΑΤ στην συνοικία, και χωρίς να περιμένουν να αδειάσουν οι πολίτες τα σπίτια τους , άρχισαν να κατεδαφίζουνε . Κάποιοι οι οποίοι ανέφεραν πως δεν ήξεραν για την κατεδάφιση, προσπάθησαν να εμποδίσουν τα μηχανήματα, αλλά επενέβη η αστυνομία με σπρέι οι περίπου και πεπεισμένος νερό . Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου κατεδαφίστηκαν 367 σπίτια.

Στα σπίτια αυτά τα χαμηλά που στήθηκαν στην δεκαετία του 1970, υπάρχουν δέντρα στις αυλές, στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και ακόμη περνάει το βερεσέ στον μπακάλη . Η εργάτρια κλωστοϋφαντουργίας Μεριεμ Μπουλντουρτζου-από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν εδώ δηλώνει : τώρα μας λένε καταληψίες. Εάν μας εμπόδιζαν όταν έγκατα σταθήκαμε εδώ πριν από 35 χρόνια δεν θα τραβούσαμε αυτά τα δεινά και θα ψάχναμε για άλλη λύση . Σε ένα μικρό σπιτάκι μεγάλωσα 5 παιδιά, και σε αυτό κάτοικο ακόμη. Μόνο το δίκιο μας ζητήσαμε, τους είπαμε να μας δώσουν ένα διαμέρισμα αλλά μας φέρθηκαν σαν ζώα¨ . Η Νεριμαν Ερτζαν που για χρόνια λειτουργεί το μπακάλικο της συνοικίας δήλωσε : Την εποχή του Οζάλ μας έδωσαν χαρτιά και τρεις φορές μας δώσανε αμνηστία. Τώρα επειδή η περιοχή πήρε αξία δεν μας υπολογίζουν ¨.

…………

Οι Ρωμά θύματα για δεύτερη φορά

Οι Ρωμα που είχαν δει τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται πάλι από τον δήμο Ατασεχιρ το 2011, το βιώνουν τώρα για δεύτερη φορά. Οι οικογένειες Γουξεκοβα και. Μπουγιουκτουνα πέρασαν την νύχτα στα αυτοκίνητα και στα ερείπια των σπιτιών τους. Ο Κουντρετ Γιουξεκοβα δείχνοντας το κλουβί που έχει κρεμάσει στο δέντρο, περιγράφει : Την ώρα που τα μηχανήματα γκρέμισαν το σπίτι μπήκα μέσα και μετά βίας έσωσα τα δυο πουλιά μου ¨ .

Απόψε που θα μείνουν δεν ξέρουν .

……….

Εφημερίδα. Ραντικαλ 1/9/2013

Σχ : Η φωτογραφία αξίζει όσο όλο το κείμενο…

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone