ΣΚΟΡΠΙΑ ΟΣΤΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ…

35 οικογένειες περιμένουν νέα

images

Μετά από την ανεύρεση οστών σε εκσκαφή για θεμέλια στο Σιβέρεκ, που ήταν το κέντρο της JITEM, 35 οικογένειες που προσέφυγαν στην Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), αναμένουν την κρίση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Κωνσταντινούπολης και την απόφαση του εισαγγελέα. Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της IHD Τζεμάλ Μπαμπάογλου ζήτησε την συντομότερη δυνατή ταυτοποίηση των οστών και την απόδοση τους στις οικογένειες και δήλωσε πως ¨Η Τουρκία πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τα οστά¨.

Στην περιοχή Σιβέρεκ του νομού Ούρφας, ενώ γινόταν εργασίες θεμελίωσης ενός κτίσματος, οι εργάτες βρήκαν πολλά ανθρώπινα οστά και ενημέρωσαν την αστυνομία. Κατά την εκσκαφή που έκανε η αστυνομία βρήκε 30 περίπου σκελετούς και πολλά οστά. Η εισαγγελία έστειλε τα οστά στην ιατροδικαστική Κωνσταντινούπολης.

Το τμήμα Ούρφας της IHD που ενημερώθηκε 2-3 μέρες μετά από το περιστατικό, υπέβαλε στις 4/9/2013 μαζί με αυτόπτες μάρτυρες την σχετική προσφυγή στην εισαγγελία.

Στην προσφυγή της αυτή η IHD αναφέρει πως υπάρχουν αιτήματα σχετικά με 35 περίπου άτομα τα οποία εξαφανίστηκαν στην περιοχή αυτή κατά την περίοδο 1992-1997, και ζητά να ληφθεί DNA από τις οικογένειες των αγνοουμένων, να γίνει σύγκριση με τα ανευρεθέντα οστά και το συντομότερο να αποδοθούν στις οικογένειες τους.

……………..

Ο Μπαμπάογλου λέει πως η εκσκαφή θεμελίων σταμάτησε και ότι η συγκέντρωση των οστών δεν έγινε με τον κατάλληλο τρόπο.

Ο Μπαμπάογλου δήλωσε : ¨Όταν βρέθηκαν τα οστά δεν σταμάτησαν την εκσκαφή. Τα οστά που βρέθηκαν είναι αυτά που σκόρπισε εδώ κι εκεί το σκαπτικό μηχάνημα. Εμείς σκάβοντας με μαχαίρι και με τα χέρια φτάνουμε στο σύνολο του σκελετού¨.

……………..

Περιέγραψε πως ο χώρος όπου βρέθηκαν τα οστά ήταν χώρος που χρησιμοποιούνταν από την JITEM, προσθέτοντας πως ¨Εδώ ήταν ο χώρος των ανακρίσεων και των εκτελέσεων της JITEM¨.

Ο Μπαμπάογλου λέει πως έχουν λάβει πληροφορίες πως ¨Αυτοί οι οποίοι συλλαμβανόταν στο Μπάτμαν, μεταφερόταν στο Σιβέρεκ στην βάση της JITEM¨, και δηλώνει : ¨Οι Αμπντουλλάχ Τσατλί, Αϊχάν Τσαρκίν, Γεσίλ και Βελί Κιουτσούκ υπηρέτησαν εδώ και ερχόταν συχνά. Εδώ ήταν η ομάδα του Σουσουρλούκ. Προστατεύτηκαν και ακόμη προστατεύονται. Ο τότε νομάρχης Ούρφας Ζιγιαετίν Μπουλούτ σήμερα είναι βουλευτής του ΑΚΡ. Υπάρχουν 20 προσφυγές σχετικά με αυτόν. Αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο σχετικά με τους αγνοούμενους της περιοχής Ούρφα. ¨

……………….

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 24/9/2013

Σχ : Πόσοι άραγε σαν κι αυτόν τον πρώην νομάρχη  Ούρφας ¨ξεπλύθηκαν¨ από τις  ¨αμαρτίες¨του παρελθόντος εντασσόμενοι στο ΑΚΡ ;…  JITEM λεγόταν μια μυστική μονάδα του τουρκικού στρατού που έκανε κάθε βρώμικη δουλειά με την πρόφαση του ¨εθνικού συμφέρντος¨. Επί εποχής πρωθυπουργίας της Τσιλλέρ. Και όχι μόνο…