ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ- (ΕΔΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

¨Ως νόμιμοι Έλληνες πολίτες ζητάμε όλα τα δικαιώματα μας¨

musluman dernek 1

Ο ¨Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης¨ σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει πως οι ίδιοι ζητάν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες πολίτες.

Ασκούν κριτική για το ότι δεν υπάρχει ένα σωστό τζαμί για την εκπλήρωση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων που ζούνε στην Θεσσαλονίκη και στην γύρω περιοχή, τα οποία όπως αναφέρουν τα κάνουν σε ένα ημιυπόγειο που διαμόρφωσαν με ίδιες δυνατότητες.

Στην ανακοίνωση εν περιλήψει αναφέρονται τα εξής :

¨Εμείς οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης οι περισσότεροι είμαστε από την Θράκη, αλλά οι οικογένειες μας από το 1960 και μετά, για διάφορους λόγους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Τα παιδιά μας δεν έχουν καμιά διάφορά από τα παιδιά των χριστιανών, εκτός από την θρησκεία, τις παραδόσεις και τα έθιμα. Στα ελληνικά πανεπιστήμια σπουδάζουμε, στα ελληνικά σχολεία πηγαίνουμε, την ελληνική κουλτούρα βιώνουμε, εκτελούμε κανονικά τα στρατιωτικά μας καθήκοντα, είμαστε καλοί και τίμιοι άνθρωποι.

Εργαζόμαστε ως κοινότητα να έχουμε ενότητα και ομοψυχία. Για αυτό τον λόγο πριν από μερικά χρόνια ιδρύσαμε τον σύλλογο μας. Ο Σύλλογος μας εν πολλοίς αποτελείται από μουσουλμάνους της μειονότητας Δυτικής Θράκης (Έλληνες πολίτες), αλλά περιλαμβάνει και κάποιους Έλληνες που επέλεξαν να γίνουν μουσουλμάνοι όπως και μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες.

Επιθυμούμε να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις μας ως ¨Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης¨

Καταρχήν επιθυμούμε να δηλώσουμε πως η απουσία ενός επίσημου χώρου για προσευχή στην Θεσσαλονίκη που το 2007 κηρύχθηκε πόλη Πολιτισμού, μας κάνει να αισθανόμαστε ως πολίτες με μειωμένα δικαιώματα.

Στον σύλλογο μας όμως υπάρχει ένας χώρος προσευχής (σε ημιυπόγειο), όπου εκτός από τις προσευχές, γίνονται μαθήματα Κορανίου, ι γιορτές μας, και διάφορες εκδηλώσεις όπως τα ιφτάρ στην διάρκεια του Ραμαζανιού κ.α.

Επίσης οι νέοι μας εδώ όχι μόνο πίνουν τον καφέ τους, αλλά περνούν και τον ελεύθερο τους χρόνο εδώ (ίντερνετ, κουβέντες και επιτραπέζια παιχνίδια) κάτι που τους κρατά συνδεδεμένους μεταξύ τους.

Σε τακτά διαστήματα οργανώνουμε ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και διάφορες δραστηριότητες.

Εμείς ως νόμιμοι Έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι, ζητάμε όλα τα δικαιώματα μας. ¨

Εφ. Μπιρλίκ 4/9/2013