ΤΟ ¨ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ¨ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ….

H εμπορευματοποίηση έφερε βία στην υγεία

siddet-ic_0

¨50 άτομα ενώθηκαν και έδειραν τον γιατρό¨, ¨Στην εντατική η έγκυος γιατρός από τον ξυλοδαρμό¨, ¨Επίθεση με μαχαίρι από συγγενή ασθενούς στον γιατρό¨, ¨Νοσοκόμα εδάρη του θανατά¨, ¨Επίθεση με μπαλτά στην ομάδα των πρώτων βοηθειών¨….

 Δεν περνάει μέρα που να μην ακούμε για περιστατικό βίας στην υγεία. Αυτού του τύπου οι ειδήσεις των τελευταίων χρόνων εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με την ¨Αλλαγή στην υγεία¨ του κόμματος AKP.

Άρρωστοι και εργαζόμενοι στην υγεία, θύματα της ¨αλλαγής¨

Στην αξιολόγηση της βίας σε βάρος των εργαζομένων στην υγεία παγκοσμίως, εντυπωσιάζει ένα σημείο : Φαίνεται πως όσο ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες υγείας, τόσο αυξάνονται τα περιστατικά βίας σε βάρος των εργαζομένων στην υγεία. Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με την ταχύτατη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, αυξήθηκαν δραματικά και τα ποσοστά βίας σε βάρος των εργαζομένων στην υγεία.

Τα περισσότερα περιστατικά βίας γίνονται στα Κέντρα Οικογενειακής Υγείας και στα νοσοκομεία, ενώ η πλέον συχνή δικαιολογία είναι το ¨μεγάλο διάστημα αναμονής¨. Στα θεμέλια αυτής της μεγάλης αναμονής βρίσκονται η μεγάλη αύξηση στα αιτήματα υγείας, η πολυπλοκότητα στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, και το κλείσιμο ραντεβού πολύ περισσότερων από όσα μπορούν να ¨σηκώσουν¨ το σύστημα και οι γιατροί. Αλλά δυστυχώς η ποινή για την ¨Αλλαγή στην υγεία¨, αποδίδεται στους εργαζομένους στην υγεία.

Στις 17/4/2012 ο ειδικός χειρούργος πνευμόνων Δρ. Ερσίν Ασλάν που δούλευε στο νοσοκομείο του Γκαζιάντεπ, δολοφονήθηκε με μαχαιριές από έναν 17χρονο συγγενή ασθενούς που τον θεώρησε υπεύθυνο για τον θάνατο του παππού του. Πολλοί εργαζόμενοι υγείας σε περιστατικά που χρήζουν εγχειρήσεων ή παρακολούθησης στην εντατική, καθίστανται στόχοι, και μετά από κάθε περιστατικό βίας παραμένουν και τα ψυχολογικά τραύματα.

Η γραμμή καταγγελιών (SABİM) που χρησιμοποιείται από το ΑΚΡ σαν όπλο κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, έκανε χειρότερα τα πράματα. Στις 30/11/2012, στην Κωνσταντινούπολη η βοηθός γιατρός Μελικέ Ερντέμ, αυτοκτόνησε πηδώντας από τον 6ο όροφο του νοσοκομείου, μετά από κλήση σε απολογία λόγω καταγγελίας από συγγενείς ασθενούς,

Οι άδικες ΕΔΕ που αρχίζουν μέσω του SABİM συστήνουν ένα έδαφος εκφοβισμού (mobbing) στον χώρο δουλειάς. Σύμφωνα με μετρήσεις το 87% των νοσοκόμων υφίστανται αυτόν τον εκφοβισμό.

Η σκέψη πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστεί ζημία από έναν ασθενή ή από συγγενή του, μπορεί να επηρεάσει την προσέγγιση του γιατρού προς τον ασθενή. Για παράδειγμα μπορεί να δυσκολέψει την συνεργασία του γιατρού με τον ασθενή σε μια επικίνδυνη θεραπεία. Τελώντας υπό απειλή κανείς δεν μπορεί να φέρεται άνετα και να αποφασίζει άνετα. Σε έναν χώρο όπως η υγεία όπου δεν μπορεί να αγνοείται καμία λεπτομέρεια, το αόρατο τίμημα της βίας είναι πολύ βαρύ.

Εργαζόμενοι στην υγεία που αντιμετωπίζουν βία στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης, βλέπουν το μέλλον δίχως ελπίδα και βιώνουν ανασφάλεια. Ενώ αρκετοί έμπειροι συνάδελφοι τους επιλέγουν την οδό της παραίτησης από το επάγγελμα τους.

…………..

Σύμφωνα με τα στοιχεία Αυγούστου, στους τελευταίους 6 μήνες 6.358 εργαζόμενοι στον τομέα υγείας υπέστησαν βία.

…………………..

Haber.sol.org 25/9/2013