ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚCK Τζεμιλ Μπαγίκ ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο για το πως θα προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, αλλά ετοιμάζεται για μεγάλο πόλεμο
cemil bayık
Η είδηση από το BBC τουρκικά του Μαχμουτ Χαμστιτζι έχει ως εξής :
´Εμείς θελήσαμε να τρέξουν όλα ανοιχτα¨
Αρχικά συζητήσαμε με τον Μπαγικ σχετικά με την έλλειψη πληροφοριών και την θολούρα που υπάρχει στην τουρκική κοινή γνώμη σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Ο Μπαγικ αποδέχεται πως έτσι είναι η κατάσταση, προσθέτοντας όμως πως για αυτή την εικόνα δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι :
Εμεις θελήσαμε να τρέξουν όλα ανοιχτά, διότι η διαφάνεια αποτελεί αρχή μας. Αυτή την αρχή την έχουμε ως βάση και εσωτερικά μας και έξω από εμάς. Το τουρκικό κράτος όμως που έχουμε απέναντι μας και η τουρκική κυβέρνηση, δε έχει ως βάση την διαφάνεια. Εάν είχε μια διαφανή πολιτική δεν θα υπήρχε αυτή η θολούρα¨ .
Τώρα φτάνουμε στο σημείο του σε ποιο σημείο της ειρηνευτικής διαδικασίας βρισκόμαστε.
Σύμφωνα με τον Μπαγικ εν περιλήψει, το ΠΚΚ εκπληρώνουν της τις υποσχέσεις του έκανε τα βήματα που έπρεπε να κάνει, αλλά η κυβέρνηση δεν άρχισε να κάνει βήματα. Για αυτό τον λόγο πιστεύει πως η διαδικασία ειρήνευσης οδεύει σε κατάρρευση.
Το ΑΚΡ ετοιμάζεται για μεγάλο πολέμο¨
Ο Μπαγικ αναφέρει πως το ΠΚΚ από το 1990 και εντεύθεν επιθυμεί να λυθεί το κουρδικο θέμα μέσω πολιτικών και δημοκρατικών ήδρόμων και όχι με πόλεμο, αλλά οι εκεχειρίες που ανέπτυξε κατά καιρούς εκλήφθηκαν ως αδυναμία, μια στάση που ακολουθεί όπως λέει και το ΑΚΡ.
……………….
¨Τωρα αυτοί δεν προετοιμάζονται για ειρήνη αλλά για πόλεμο, και μάλιστα ετοιμάζονται πολύ για τον πόλεμο, αυτό το ξέρουμε. Θέλουν να επιφέρουν ένα μεγάλο χτύπημα¨.
Οταν τον ρώτησα ¨ τι εννοείτε λέγοντας πως ετοιμάζονται για πόλεμο ; Μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση σαν αυτή που έγινε στην Σρι Λανκα;¨ , μου απάντησε ¨ Ναι αυτό ετοιμάζουν¨.
………….
Ο Μπαγικ επιβεβαιώνει πως υπάρχουν νέες εντάξεις στο ΠΚΚ και προσθέτει : εάν η κυβέρνηση επέμενε στη λύση και παρουσίαζε στην κοινωνία πρόγραμμα επίλυσης, νέα κέρδιζε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, και οι άνθρωποι δεν θα παρατούσαν τους πόλεις και χωριά για να γίνουν αντάρτες. Προφανώς η κοινωνία δεν βλέπει λύση και δεν πιστεύει.
……….¨
Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Ο ηγέτης Οτζαλάν τις συνεχίζει, τις συνεχίζουμε και εμείς, εάν μέχρι τότε δεν κάνουν τα βήματα που έπρεπε να γίνουν στο δεύτερο στάδιο, τότε δεν απομένει τίποτε να κάνουμε εμείς. Εμείς συνεχίσαμε την απόσυρση και θα την συνεχίσουμε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά εάν δεν δούμε κάτι ως την 1η Σεπτεμβρίου, τότε σταματάμε την αποσυρση. Μάλιστα εάν συνεχίσουν έτσι, τότε οι δυνάμεις αυτές όπως έφυγαν έτσι και θα επιστρέψουν στον βορά…..¨
Haber.sol.org 27/8/2013