ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ…

Ειπώθηκε πως ¨η Εκκλησία του Ταξιάρχη δεν υπάρχει στην λίστα¨ και δεν δόθηκε άδεια για λειτουργία

page_taksiyarhis-kilisesi-listede-yok-denildi-400-ruma-ayin-izni-cikmadi_064185238

Δεν επετράπη στους 400 Έλληνες που ήρθαν στο Αϊβαλί του νομού Μπαλικεσίρ, να κάνουν λειτουργία στην εκκλησία του Ταξιάρχη.

Το πατριαρχείο Φαναρίου ζήτησε να τελέσει στις 29 Σεπτεμβρίου λειτουργία στην εκκλησία του Ταξιάρχη στο Αϊβαλί, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στην νομαρχία του Μπαλικεσίρ στις 15 Απριλίου. Η νομαρχία μετέφερε το αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού. Η απάντηση που επί έξι μήνες περίμενε η ελληνική κοινότητα, ήρθε τρεις μέρες πριν από την λειτουργία. Το υπουργείο απέρριψε το αίτημα.

Σύμφωνα με την είδηση της Σουμεϊρά Τανσέλ από την εφημερίδα Ταράφ, ως δικαιολογία για αυτό προβλήθηκε ότι ¨Ο Ταξιάρχης δεν περιλαμβάνεται στην λίστα που ετοιμάστηκε το 2000 και περιλαμβάνει τις εκκλησίες όπου θα γίνονται λειτουργίες ¨. Αλλά το 2000 πριν ακόμη επισκευαστεί η εκκλησία είχε δοθεί η άδεια και είχε γίνει λειτουργία. Οι 400 Έλληνες που πήγαν στο Αϊβαλί ήταν το θύμα της απορριπτικής απόφασης του υπουργείο 3 μέρες πριν από την λειτουργία. Οι Έλληνες κατέφυγαν πάλι στην νομαρχία για τους δοθεί άδεια για λειτουργία και έτσι να μην στερηθούν οι άνθρωποι. Καθώς η ιστορία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, νοίκιασαν μια αίθουσα ξενοδοχείου, όπου θα τελέσουν εκεί την λειτουργία. Παλιότερα είχε δοθεί άδεια στην ελληνική κοινότητα για τέλεση λειτουργιών σε εκκλησίες στην Προύσα, στην Τραπεζούντα και στην Καππαδοκία. Τον περασμένο Ιούλιο είχε δοθεί άδεια για λειτουργία σε εκκλησία της Προύσας που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

…………..

Η εκκλησία του Ταξιάρχη κατασκευάστηκε το 1844. Η καμπάνα που είχε η εκκλησία ξηλώθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και χρησιμοποιήθηκε για να ενημερώνει τον κόσμο. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για την μεγαλύτερη καμπάνα του κόσμου. Η καμπάνα αυτή εκτίθεται στο μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο-πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η εκκλησία για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για καπναποθήκη. Αργότερα με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Μνημείων εκκενώθηκε και τέθηκε υπό προστασία. Οι εργασίες επισκευής που άρχισαν το 2011 τελείωσαν φέτος. Η εκκλησία άνοιξε για τους επισκέπτες τον περασμένο Ιούλιο.

T24 29/9/2013