ΤΟ ¨ΡΩΜΑΙΙΚΟ¨ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ…

Ρωμαίικο σχολείο με δύο μαθητές

Imbroz

Το ρωμαίικο σχολείο στην Ίμβρο μετά από 49 χρόνια, αρχίζει εκπαίδευση με 2 μαθητές. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ίμβρου Στέλιο Μπερμπέρ δηλώνει πως ¨Με ενθουσιασμό περιμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός¨.

Το ρωμαίικο σχολείο που θα ανοίξει φέτος στην Ίμβρο θα αρχίσει εκπαίδευση με δύο μαθητές. Μετά από διάλειμμα 49 ετών, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας έδωσε άδει λειτουργίας και υπήρξαν δύο αιτήσεις μαθητών. Ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Ίμβρου Στέλιο Μπερμπέρ δήλωσε πως ¨Το γεγονός πως το σχολείο ανοίγει μετά από 49 χρόνια είναι ένα πραγματικά καλό νέο για εμάς.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ

Στα 1964 λειτουργούσαν στην Ίμβρο 7 δημοτικά και ένα γυμνάσιο που παρείχαν εκπαίδευση στα ελληνικά (Rumca !!!). Με τα γεγονότα στην Κύπρο, η εκπαίδευση στα ελληνικά απαγορεύτηκε. Το χέρι του κράτους κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάννης τα έκλεισε. Μετά από αυτό οι ρωμαίικες οικογένειες του νησιού αποφάσισαν να φύγουν από το νησί. Και έτσι ενώ ο αριθμός των Ρωμιών στο νησί κατά την δεκαετία του 60 ήταν 5.487, χάρη στην κρατική πολιτική για εγκατάλειψη του νησιού από τους Ρωμιούς, σήμερα βρίσκονται στην Ίμβρο περίπου 200. Και με ιδιαίτερα μεγάλο μέσο όρο ηλικίας.

……………

Εφ. Ταράφ 27/7/2013

 Σχ : Προσέξτε ότι η εφημερίδα όπως και ΟΛΕΣ οι τουρκικές εφημερίδες γράφουν όχι μόνο για ¨Ρωμαίικη μειονότητα¨, αλλά και για ¨ρωμαίικα¨ αντί για ελληνικά !