¨ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ¨ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ

Συνέχιση των εργασιών στις μούσες στο Ζεύγμα

Mousalar

Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες στο ¨Σπίτι των Μουσών¨ που βρέθηκε κατά την διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών, στην Αρχαίο πόλη Ζεύγμα στην ακτή του φράγματος Μπιρετζικ στο Νίζιπ του νομού Γκαζιάντεπ. 

Οι εργασίες στο ¨Σπίτι των Μουσών¨ συνεχίζονται και με την στήριξη της İş Bankası που είναι ένας από τους φορείς που τις στηρίζουν. Ο φορέας αυτός οργάνωσε στον χώρο των ανασκαφών συνέντευξη τύπου στην οποία μετείχε ο επικεφαλής των ανασκαφών καθηγητής Κουταλμίς Γκιορκάι, στην οποία δηλώθηκε πως θα συνεχίσουν την στήριξη τους μέχρι το 2017.

Το σπίτι των Μουσών περιλαμβάνει μωσαϊκό με μούσες που θεωρούνταν ως πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς, ποιητές, μουσικούς, ιστορικούς και φιλόσοφους εκείνης της εποχής, και ήταν ένα από τα σημαντικά κτίρια της αρχαίας πόλης Ζεύγμα που ήταν χτισμένη πάνω σε 20 χιλιάδες στρέμματα.

Οι αρχαιολογικές εργασίες στην αρχαία πόλη Ζεύγμα άρχισαν το 1987, και εντάθηκαν μετά από την εξεύρεση κάποιων τμημάτων μωσαϊκών κατά τις εργασίες θεμελίωσης του φράγματος Μπίρετζικ.

DSCF1949 Muzalar 2

DSCF1950 Muzalar 3

DSCF1951 Muzalar 4

 

Thaleia

Εφ. Χουριέτ 15/9/2013