ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΓΙΑ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ

Παραγάγαμε το πρώτο εγχώριο καύσιμο για πυραύλους

ilk-yerli-fuze-yakiti-tubitak-tan-3626261 

Η Tübitak πέτυχε να παραγάγει με ίδιες εθνικές δυνατότητες το πρώτο εγχώριο καύσιμο για πυραύλους, καύσιμο που μέχρι τώρα εισαγάγαμε από το εξωτερικό.

 Ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Νιχάτ Εργκιούν ανακοίνωσε πως το καύσιμο παράγεται μόνο από μερικές εξελιγμένες χώρες και ανέφερε : ¨ Το καύσιμο πυραύλων είναι ένα στρατηγικό προϊόν που δεν προμηθεύεται εύκολα. Οι χώρες που το πουλάνε μπορεί να θέσουν όρους και περιορισμούς. Γι αυτό τον λόγο η εγχώρια παραγωγή του είναι κάτι το πολύ σημαντικό¨.

Στις νέες εγκαταστάσεις που θα ιδρυθούν, θα υπάρχει δυνατότητα παραγωγής μέχρι 100 λίτρων ημερησίως.

Η TÜBİTAK που έβαλε την υπογραφή της σε σημαντικά σχέδια στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπως εθνικός πύραυλος κρουζ, διατρητική βόμβα, έξυπνη βόμβα, ανιχνευτής πυραύλων κατευθυνόμενος με λέιζερ και εγχώριες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα κιτ των πυραύλων και στα κιτ κατεύθυνσης, και τα πρόσφερε προς χρήση στις Τ.Ε.Δ.

……………..

Αυτό που πέτυχαν οι ερευνητές της TÜBİTAK το έχουν μόνο λίγες εξελιγμένες χώρες. Το καύσιμο που παράγεται με μια σειρά από χημικές αντιδράσεις μέσα σε ειδικό αντιδραστήρα, από πλευράς ποιότητας πήρε πιστοποίηση διεθνών στάνταρ.

ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ο υπουργός Εργκιούν δήλωσε πως το παραγόμενο καύσιμο είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως καύσιμα και ότι έχει μεγάλη προωθητική ισχύ. Ο Εργκιούν είπε πως το καύσιμο αυτό είναι κατάλληλο για όλους τους νεοαναπτυσσόμενους πυραύλους με κινητήρα τούρμπο. Ο υπουργός Εργκιούν ανέφερε πως χάρη σε αυτά τα στρατηγικά προϊόντα μειώνεται η εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας από το εξωτερικό.

…………..

Εφ. Χουριέτ 23/9/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone