ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Oι γκαρσόνες εγκατέλειψαν το Τούντζελι !

fft64_mf1664487 (1)

Μπυραρίες στο Τούντζελι καταστράφηκαν. Ιδιοκτήτες των μαγαζιών αυτών μέσα στη νύχτα ξαπόστειλαν τις 15 γκαρσόνες.

Ο δήμος άρχισε να καθαρίζει τις πρωινές ώρες.

ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ – Μετά από τα χτεσινά επεισόδια που κατέληξαν στην καταστροφή 5 μαγαζιών-μπυραριών, έρευνα άρχισε η εισαγγελία μετά από το περιστατικό στο οποίο ο ιδιοκτήτης μπυραρίας Οζτζάν Ο. στο μαγαζί του οποίου οποία δούλευαν σερβιτόρες, τραυμάτισε με πιστόλι τον 22χρονο πελάτη Σινάν Αμάτς με τον οποίο είχε μαλώσει. Αναφέρεται πως ενώ διαρκεί η έρευνα, οι 15 σερβιτόρες που ήταν ο λόγος των επεισοδίων, στις πρώτες πρωινές ώρες έφυγαν από την πόλη.

Σε επεισόδια που συνέβησαν εξαιτίας των γυναικών σερβιτόρων, τα τελευταία 10 χρόνια έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα και πάνω από 30 έχουν τραυματιστεί.

Μετά από τα χτεσινοβραδινά επεισόδια, η εισαγγελία του Τούντζελι έδωσε εντολή στην αστυνομία του Τούντζελι να εντοπιστούν αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια και κατέστρεψαν τις μπυραρίες, και η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους διαδηλωτές που προκάλεσαν και μεγάλωσαν αυτά τα επεισόδια. Στο μεταξύ την νύχτα οι συνολικά 15 σερβιτόρες που δούλευαν στις 5 μπυραρίες στάλθηκαν κρυφά με οχήματα στο Ελάζιγκ.

……………………

Η εργασία των γυναικών σερβιτόρων σε μπυραρίες από τις αρχές της δεκαετίας του 90 στο Τούντζελι και στo Πέρτεκ, 20 χρόνια τώρα συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα. Αναφέρεται πως ενώ πριν από 5 χρόνια σερβιτόρες δούλευαν σε 10 μπυραρίες, τώρα δουλεύουν μόνο σε 5. Σε επεισόδια με χρήση πιστολιών και μαχαιριών που έλαβαν χώρα στις μπυραρίες αυτές τα τελευταία 10 χρόνια, 6 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 30 τραυματίστηκαν. Γκαρσόνες που τις φέρνουν εκεί από περιοχές όπως Κωνσταντινούπολη, Μερσίνα, Σμύρνη και Άδανα, τις βάζουν να δουλέψουν 15-30 μέρες και μετά τις στέλνουν αλλού. Πολλοί σύλλογοι και πολιτικά κόμματα είχαν εκφράσει την αντίθεση τους στην εργασία των γυναικών αυτών στις μπυραρίες και είχαν οργανώσει και διαδηλώσεις.

Οι μπυραρίες που έβαζαν γυναίκες να δουλεύουν είχαν τεθεί στο στόχαστρο του ΠΚΚ και άλλων ενόπλων αριστερών οργανώσεων- όπως οι TKP/ML TİKKO και MKP-HKO- που δραστηριοποιούνται σε αγροτικές περιοχές του Τούντζελι, καθώς υποστήριζαν πως προκαλούν ηθική κατάρρευση και διάδοση της πορνείας. Το ΠΚΚ και άλλες αριστερές οργανώσεις είχαν τοποθετήσει βόμβες σε μπυραρίες που δούλευαν στο Τούντζελι και στο Πέρτεκ, και μάλιστα κάποιες σερβιτόρες είχαν τραυματιστεί. Δυνάμεις ασφαλείας μερικές φορές είχαν αποτρέψει την τελευταία στιγμή βομβιστικές επιθέσεις ενάντια σε αυτές τις μπυραρίες.

……………..

Εφ. Ραντικάλ 24/9/2013 

Σχ : Καθώς λοιπόν οι ιδιοκτήτες δεν έπαιρναν από λόγια, πήγε ο κόσμος και τις έκανε λίμπα….