Ο ΑΡΧΙΜΑΣΤΟΡΑΣ – ΒΟΜΒΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

¨Τα υλικά από την Τουρκία, οι βόμβες από μένα¨

malzeme-turkiyeden-bombalar-benden-1

Βόμβες και πύραυλοι που γίνονται σε μια προστατευόμενη βίλα στην μέση της περιοχής Ντέρκους, και από εκεί φτάνουν στις συμμορίες των τζιχαντιστών που σαν δίχτυ αράχνης έχουν τυλίξει την χώρα, και σκορπάν τον θάνατο στον κόσμο. Να λοιπόν το εργαστήριο και ο ιδιοκτήτης του.

Η περιοχή Ντέρκους που καταλήφθηκε και ισοπεδώθηκε από του τζιχαντιστές μόλις 9 μήνες πριν, δεν είναι σημαντική μόνο για το λαθρεμπόριο καυσίμων και όπλων, αλλά είναι και στρατηγικά σημαντική για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Η πόλη αυτή συχνά επιθεωρείται από ¨ανώτατους αξιωματικούς¨ και έστω και αν δεν είναι το κέντρο διανομής όπλων της οργάνωσης, το 60% των βομβών και πυραύλων παράγονται εδώ σε μια προστατευμένη βίλα. Σε αυτή την βίλα-βιομηχανία θανάτου που η τοποθεσία της κρατείται μυστική από την παγκόσμια κοινή γνώμη, επικεφαλής είναι ο ειδικός στις βόμβες τζιχαντιστής Μουσταφά Ιστανμπουλίγιε –γνωστός και ως Σαφί Χανί- που καλείται και από την στρατοχωροφυλακή στο Χασάνπασά κοντά στα σύνορα με την Συρία για να καταστρέψει βόμβες που δεν εξερράγησαν.

ΑΔΕΙΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !

Τον Σαφί Χανί καθώς τον είχαμε γνωρίσει στα ¨επίσημα¨ καθήκοντα του στο Χασάνπασά, μας επέτρεψε να εισέλθουμε στο εργαστήριο. Η συγκεκριμένη βίλα εξωτερικά έχει την όψη μιας πολυτελούς βίλας ενώ η αυλή της φυλάσσεται από 2 πλήρως εξοπλισμένους τζιχαντιστές. Το εσωτερικό του εργαστηρίου για δεκάδες χρόνια αργότερα θα μπορούσε να είναι πολεμικό μουσείο, καθώς είναι γεμάτο από πυρομαχικά και βόμβες. Ο Σαφί Χανί εκεί μετατρέπει όλμους και πυραύλους που έριξε ο Άσαντ και δεν έσκασαν σε ¨χρηστική¨ κατάσταση, ενώ κατασκευάζει επίσης όλμους και μικρού βεληνεκούς πυραύλους.

¨ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ¨

Η αυλή της βίλας έχει στο κέντρο της μια πισίνα, ενώ και οι τέσσερεις πλευρές της αυλής είναι γεμάτες. Ο Χανί μας λέει πως ένα αποτσίγαρο που θα πεταχτεί κατά λάθος εδώ μπορεί να τινάξει στον αέρα το 1/5 της πόλης, και ότι για αυτό δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μπει στο εργαστήριο.

……………

Ο Χανί δουλεύει χωρίς βοηθό μόνος του, και σύμφωνα με όσα περιγράφει, το μεγαλύτερο ¨μυστικό ¨του είναι πως τις βόμβες που κατασκευάζει ο ίδιος, τις χρησιμοποιεί και ο ίδιος. Ο Χανί λέει πως ¨είμαι αόρατος¨ και λέει πως διεισδύει τα βράδια σε στρατόπεδα, τοποθετεί την βόμβα και το πρωί με άνεση προκαλεί την έκρηξη της. ¨όταν τον ρωτάμε πόσους έχει σκοτώσει, γελώντας μας λέει πως ¨εγώ δεν είμαι συνηθισμένος στρατιώτης. Δεν ξέρω τον αριθμό των ανθρώπων που σκότωσα, γιατί η δουλειά μου έχει να κάνει με κτίρια. Όσοι είναι μέσα…¨. Για να μας πείσει μας δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε, όταν τίναξε στον αέρα ένα φυλάκιο, και λέει σχετικά πως ¨Εδώ τουλάχιστον 25 άτομα πέθαναν¨.

………….

Του θυμίζω την κουβέντα που μου είχε πει και στο Χασάνπασά πως ¨Από το κράτος σας δεν παίρνω βόμβες αλλά υλικά για βόμβες¨ και του ζητώ να την εξηγήσει λίγο περισσότερο. Δείχνει να ξυνίζεται και μου λέει ¨Πως δηλαδή ;¨. Τον ρωτώ πως φτάνουν τα υλικά σε αυτούς, εάν πηγαίνει ο ίδιος και τα παίρνει, και ποια περιοχή των συνόρων χρησιμοποιούν. Δίνει την σύντομη απάντηση που δίνουν σχεδόν όλοι οι διοικητές του ÖSO, πως ¨Μεταφέρονται με μη επίσημα οχήματα¨.

…………..

Εφ. Μπιργκιούν 13/9/2013