ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Από 6 χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζουν οι 45 φοιτητές οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν κατά την τελετή εκτόξευσης του δορυφόρου Göktürk-2 στο πανεπιστήμιο ODTÜ

fft64_mf1649515

Μήνυση με πιθανή ποινή 6 ετών φυλάκισης υποβλήθηκε σε βάρος των 45 φοιτητών που οργάνωσαν διαμαρτυρία ενάντια στον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο ODTÜ, σε τελετή που γινόταν κατά την εκτόξευση του Göktürk-2 από την Κίνα. Μεταξύ αυτών στους οποίους υποβλήθηκε μήνυση περιλαμβάνεται και ο Μπαρίς Μπαρισίκ που είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία από δακρυγόνο της αστυνομίας που τον πέτυχε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με το κείμενο του Νουρετίν Κουρτ από την Χουριέτ το κατηγορητήριο που έγινε αποδεκτό από το 14ο Πρωτοδικείο Άγκυρας εμπεριέχει τις εξής φράσεις : Γίνεται αντιληπτό πως ομάδα 400 φοιτητών μεταξύ των οποίων βρισκόταν και άτομα που δεν ήταν φοιτητές του ODTÜ, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς που είχαν πάρει μέτρα ασφαλείας, με μολότοφ που έφεραν στα σακίδια πλάτης, με μπουκάλια σόδας και με μπίλιες που εκτόξευαν με σφεντόνες, και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία καίγοντας ξύλα που είχαν περισυλλέξει¨.

………….

Στο κατηγορητήριο ζητείται η τιμωρία με 6 χρόνια φυλάκισης για παράβαση του νόμου 2911 περί διαδηλώσεων, και για ¨αντίσταση κατά της αρχής¨.

¨ΚΑΝΑΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ¨

Οι κατηγορούμενοι φοιτητές στην υπεράσπιση τους αναφέρουν πως ¨μετείχαν στην διαδήλωση θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές πρακτικές του πρωθυπουργού¨, και απέρριψαν τις κατηγορίες. Η δίκη θα εξεταστεί στις 18/12/2013. Ξεχωριστή έρευνα διεξάγει η εισαγγελία για 9 φοιτητές, με την υποψία σχέσεων με την τρομοκρατία.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

Ο Ερντογάν σχολιάζοντας τα επεισόδια στο ODTÜ είχε δηλώσει ¨Μα τι είδους καθηγητές είστε εσείς ; Εάν αυτοί είναι οι φοιτητές που ανατρέφετε, τότε πάει, βούλιαξε και τελείωσε η χώρα μας¨.

Eφ. Ραντικάλ 16/9/2013