ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ BBP ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΝΤΕΣΤΙΤΖΗ

Μουσταφά Ντεστιτζί : Είμαστε απόλυτα ενάντιοι στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πριν από την απόδοση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας

des-ft1

Ο Μουσταφά Ντεστιτζί-πρόεδρος του κόμματος BBP από την Τουρκία, μαζί με μια επιτροπή 26 ατόμων επισκέφτηκε στις 24 Σεπτεμβρίου την Δυτική Θράκη.

Ο Μουσταφά Ντεστιτζί-πρόεδρος του κόμματος BBP και η ομάδα του αρχικά επισκέφτηκαν τον πρόξενο της Τουρκικής Δημοκρατίας Οσμάν Ιλχάν Σενέρ στο γραφείο του, και συναντήθηκαν με υπεύθυνους του προξενείου και εκπροσώπους μειονοτικών φορέων.

des-ft4

¨Ήρθαμε εδώ για να διώξουμε την νοσταλγία και να πούμε τα ντέρτια μας¨

Έπειτα ο πρόεδρος Ντεστιτζί επισκέφτηκε συλλόγους και φορείς της μειονότητας στην Κομοτηνή, αρχίζοντας από τον εκλεγμένο μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ. Ο Ντεστιτζί ανέφερε πως σε όλη την τουρκική και ισλαμική περιοχή τηρείται ίση απόσταση απέναντι σε όλους τους μουσουλμάνους και άλλους ανθρώπους, και ότι έχουν έρθει εδώ για ¨να διώξουμε την νοσταλγία και να πούμε τα ντέρτια μας¨. Ο μουφτής Ιμπραήμ Σερίφ ανέφερε τα μειονοτικά θέματα και τα δικαιώματα που πηγάζουν από την συνθήκη της Λοζάνης, και εξέφρασε προς την επιτροπή την μεγάλη του ικανοποίηση για αυτή την επίσκεψη.

Ο πρόεδρος Ντεστιτζί μετά από την επίσκεψη στην μουφτεία, πέρασε στην Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής (GTGB), όπου και έγινε δεκτός στην πόρτα από τον πρόεδρο της GTGB Κοράι Χασάν και την ηγεσία του συλλόγου. Ο πρόεδρος Ντεστιτζί σε δήλωση που έκανε στην αυλή της GTGB, ανέφερε πως τα προβλήματα που εντόπισε εδώ θα τα μεταφέρει στην παγκόσμια και στην τουρκική κοινή γνώμη και στην τουρκική κυβέρνηση, και θα προβεί σε κινήσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

¨Το μόνο που ζητάμε είναι να ζούνε όλοι σε ειρήνη και γαλήνη. Να μην υπάρχει πουθενά καταπίεση¨

Ο πρόεδρος Μουσταφά Ντεστιτζί στην δήλωση του ανέφερε τα εξής : Καταρχήν επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας την μεγάλη χαρά και ευτυχία που αισθάνομαι ευρισκόμενος μαζί με την ομάδα μου σε μια από τις πλέον σημαντικές καρδιές του τουρκισμού, στην Δυτική Θράκη και στην Κομοτηνή. Εγώ έχω έρθει ξανά εδώ μερικές φορές. Αλλά στην ομάδα μας υπάρχουν άτομα που έρχονται εδώ για πρώτη φορά, και επιθυμώ να εκφράσω και την δική τους χαρά, για αυτή την επίσκεψη. Το μόνο που ζητάμε είναι να ζούνε όλοι σε ειρήνη και γαλήνη. Να μην υπάρχει πουθενά στον κόσμο καταπίεση. Και αυτό ζητάμε να ισχύει και στην δική μας χώρα, αλλά και για τους ομόθρησκους και ομογενείς μας. Μαζί με αυτό ζητάμε τον τερματισμό της καταπίεσης σε όλα τα έθνη και σε όλους τους καταπιεσμένους ανθρώπους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του ΒΒΡ.

¨Η ευθύνη για τους αδερφούς μας στην Δυτική Θράκη, είναι στους ώμους μας¨

 Η ευθύνη μας ως κόμμα δεν είναι μόνο για τα 75 εκ που ζούνε στα 780 χιλ τ.χ της χώρας. Εμείς αισθανόμαστε υπεύθυνοι για όλους τους ομογενείς μας και ομόθρησκους όπου και αν ζούνε. Η ευθύνη για τους αδερφούς μας στην Δυτική Θράκη είναι στους ώμους μας.

Η ευθύνη για τους αδερφούς μας Ουιγούρους Τούρκους στο Ανατολικό Τουρκιστάν είναι επίσης στους ώμους μας. Φέρουμε ευθύνη για τους Τουρκμένους στο Β.Ιράκ, για τους αδερφούς μας στην Συρία, και για τους αδερφούς μας στον Καύκασο. Σε εφαρμογή λοιπόν όλων αυτών των ευθυνών βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Βγήκαμε για περιοδεία 5 ημερών στα Βαλκάνια. Θα συναντήσουμε ΜΚΟ. Τα προβλήματα εδώ είναι και δικά μας προβλήματα. Παίρνοντας τα προβλήματα από εδώ θα τα μεταφέρουμε με ισχυρή φωνή στην τουρκική και παγκόσμια κοινή γνώμη και στην τουρκική κυβέρνηση. Θα εξαντλήσουμε όλη μας την δύναμη για την επίλυση των προβλημάτων εδώ. Θα καταβάλουμε προσπάθεια για την επίλυση των εδώ προβλημάτων.

¨Η Τουρκία απέδωσε στην μειονότητα της δικαιώματα που ούτε η Λοζάνη δεν αναγνωρίζει, αλλά για κάποιο λόγο, δεν είδαμε μέχρι σήμερα το αντίστοιχο από την ελληνική κυβέρνηση¨

Τα μειονοτικά δικαιώματα από την συνθήκη της Λοζάννης δόθηκαν και στην Τουρκία και στους εδώ ομογενείς. Η Τουρκία πάντοτε εφάρμοσε αυτούς τους όρους, μάλιστα απέδωσε στην μειονότητα δικαιώματα που ούτε η Λοζάνη δεν αναγνωρίζει. Αλλά για κάποιο λόγο, δεν είδαμε μέχρι σήμερα το αντίστοιχο από την ελληνική κυβέρνηση. Εδώ με έμμεσο τρόπο απαγορεύτηκε στα αδέρφια μας η χρήση της λέξης ¨Τούρκος¨, δεν έχουν νηπιαγωγεία, τα δημοτικά είναι ανεπαρκή, και αποφοιτούν χιλιάδες παιδιά αλλά εξ αυτών πολύ λίγα μπορούν να περάσουν σε μια ανώτατη σχολή. Επίσης οι ομογενείς μας εδώ αντιμετωπίζουν προβλήματα σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Τα βακούφια εδώ δυστυχώς δεν αποδίδονται στα αδέρφια μας τους Τούρκους, αλλά διοικούνται από τρίτους. Κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ με βάση την συνθήκη της Λοζάνης οι εκλεγμένοι μουφτήδες πρέπει να αναγνωριστούν, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει αυτή την δουλειά στους διορισμένους μουφτήδες. Για όλα αυτά τα θέματα πήραμε πολλές πληροφορίες. Ως υπεύθυνοι, σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε ποτέ πίσω.

 ¨Είμαστε ενάντιοι στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πριν από την απόδοση με σωστό τρόπο των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Οι αρχές της αμοιβαιότητας ισχύουν ¨

Αυτή την στιγμή ετοιμάζεται στην Τουρκία ένα πακέτο εκδημοκρατισμού. Υπάρχουν φήμες πως μέσα σε αυτό υπάρχει και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Εμείς συναντηθήκαμε με άλλα κόμματα στην Τουρκία και υποβάλλαμε τις προτάσεις μας. Εμείς πριν από την απόδοση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στους ομογενείς αδερφούς μας εδώ, πριν από την αναγνώριση των μουφτήδων, πριν να επιτραπεί η χρήση της λέξης ¨Τούρκος¨ και πριν να ανοίξουν νηπιαγωγεία και σχολεία, είμαστε απόλυτα ενάντιοι στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Την κατάσταση εδώ όταν επιστρέψουμε θα την κοινοποιήσουμε με αναφορά προς την κυβέρνηση και τον κύριο πρωθυπουργό. Με μια συνέντευξη τύπου θα την κοινοποιήσουμε στην κοινή γνώμη και θα ακολουθήσουμε την υπόθεση μέχρι το τέλος. Διότι αυτά είναι αμοιβαία. Ισχύουν οι αρχές της αμοιβαιότητας. Πιστεύω πως εάν η απέναντι πλευρά δεν κάνει ένα βήμα, δεν δείχνει καλή βούληση, και δεν εφαρμόζει ούτε τον υπάρχοντα νόμο και φτάνει να αφαιρεί ακόμη και δοθέντα δικαιώματα, τότε και η Τουρκία αναλογιζόμενη τους εδώ αδερφούς μας πρέπει να πράξει ανάλογα.

……………….

des-ft2

Ο πρόεδρος του BBP Μουσταφά Ντεστιτζί και η ομάδα του μετά από την επίσκεψη στην GTGB επισκέφτηκαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος DEB. Εκεί αντάλλαξαν απόψεις με τον πρόεδρο Μουσταφά Αλή Τσαβούς και άλλους αξιωματούχους του κόμματος, και αναφέρθηκε πως ο θάνατος του ιδρυτή του DEB Δρ. Σαδίκ Αχμέτ και του προέδρου του BBP Μουχσίν Γιαζιτζίογλου μοιάζουν, καθώς αμφότεροι ήταν ύποπτοι θάνατοι.

…………

des-ft5

des-ft5

 

destici 1

 

destici 2

 

destici 3

destici 7

 Εφ. Μπιρλίκ 24/9/2013