ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΛΙΑ, B MEΡΟΣ

Αχμέτ Καραχουσείν – πρόεδρος του συλλόγου Διαφύλαξης του τεκέ του Σαγίντ Αλή Σουλτάν στη Ρούσα-Έβρου

IMG_0485

Κύριοι επίσημοι , αξιότιμοι καλεσμένοι, κύριε αγά του πανηγυριού και αγαπημένε μας λαέ της περιοχής, καλώς ήρθατε όλοι σας στις εκδηλώσεις του Χίλια, στην παρακαταθήκη αυτή που μας άφησε ο Σαγίντ Αλή Σουλτάν. Οι μαχητές οι οποίοι με επικεφαλής τον Κιζίλ Αλή ξεκίνησαν από το περιοχή του Χορασάν και μόχθησαν για την κατάκτηση της περιοχής, έφεραν την αγάπη, τον σεβασμό, την ανεκτικότητα, την αδελφοσύνη και το σημαντικότερο το Ισλάμ.

………………..

Εμείς λοιπόν ο κόσμος της περιοχής προσπαθώντας να ακολουθήσει τον δρόμο του, προσπαθούμε παρά τις δύσκολες συνθήκες να συντηρήσουμε τον ένα από τους τέσσερεις μεγάλους τεκέδες του Σαγίντ Αλή Σουλτάν, και εργαζόμαστε ώστε να κρατήσουμε μια από τις παρακαταθήκες του, τους αγώνες πάλης με λάδι. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους μόχθησαν για την εκδήλωση με πρώτο τον Μειονοτικό Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Χίλια, εύχομαι ευκολία από τον Αλλάχ προς όλους τους παλαιστές που θα παλέψουν.

………………

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ

IMG_0469

Πολύ αξιότιμοι επίσημοι, πολύ αξιότιμοι φίλοι μας που ήρθατε από Τουρκία και Βουλγαρία, και αγαπητοί μου ομογενείς, σας χαιρετίζω όλους με αγάπη και σεβασμό.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία κρατάνε όρθια μια κοινότητα. Πρώτα εξ αυτών είναι η γλώσσα, η θρησκεία και ο πολιτισμός. Για αυτό και εγώ εκφράζω τις μεγάλες μου ευχαριστίες προς τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού συλλόγου Χίλια, γιατί πραγματικά κρατάνε τον πολιτισμό μας. Για αιώνες σε αυτό το μέρος συντηρείται ο πολιτισμός μας, αυτό διδάσκουμε στους νέους μας. Συγχαίρω όλους όσους μόχθησαν εδώ για αυτό. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει να συνεχιστούν. Πιστεύω πως είναι μια σημαντική για την ενότητα και την ομοψυχία μας εκδήλωση.

……………….

Αντιδήμαρχος Αδριανούπολης

IMG_0474

Κύριοι βουλευτές, κύριοι πρόεδροι, πρόξενε μου, αγαπητοί φίλοι, σας είναι γνωστό εμείς ερχόμαστε από την Αδριανούπολη, από την παλαίστρα ερχόμαστε, ερχόμαστε από το φεστιβάλ αγώνων πάλης με λάδι του Κίρκπινάρ που επί 652 χρόνια κάνουμε, αλλά ξέρουμε πως η μάνα του Κιρκπινάρ, οι πηγές του Κιρκπινάρ είναι εδώ, και εμείς ευρισκόμενοι εδώ ως δήμος Αδριανούπολης φέρνουμε τα χαιρετίσματα του δημάρχου Χαμντί Σεντεφτσί.

……………….

Πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς

IMG_0457

Αξιότιμοι επίσημοι, αξιότιμοι καλεσμένοι, αξιότιμοι ομογενείς, προσωπικά και εξ ονόματος του κόμματος μου σας χαιρετίζω με αγάπη και σεβασμό. Ένα έθιμο που συντηρείται για αιώνες, ο αξιότιμος κόσμος της περιοχής είναι αποφασισμένος να το κρατήσει. Βλέπω όμως πως φέτος προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης η συμμετοχή είναι σχετικά μικρή. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις όπως είπε και ο κύριος πρόεδρος του συλλόγου ο Αλή Πεντζάλ, πρέπει να τις στηρίξουμε πολύ περισσότερο. Και θα ήθελα να πω δυό λόγια σχετικά με το πώς εμείς στηρίζουμε την περιοχή και τους ανθρώπους της. Στην περιοχή στο παρελθόν υπήρχε μια άλλη πίστη. Αναρωτιόνταν ¨μήπως εμείς είμαστε μειονότητα μέσα στην μειονότητα ;¨. Όχι λοιπόν εσείς είστε η κόρη οφθαλμού της Δυτικής Θράκης. Κοιτάξτε εδώ οι εκπρόσωποι της μητέρας πατρίδας, αυτοί που ήρθαν από την μητέρα πατρίδα, και οι εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής, όλοι βρίσκονται εδώ. Όλοι αγκαλιάζουν την περιοχή. Εμείς ως κόμμα DEB, ως κόμμα της μειονότητας, ανοίξαμε το πρώτο μας γραφείο εδώ στο Δέρειο. Από εδώ φαίνεται η αξία που δίνουμε στην περιοχή. Αξιότιμοι ομογενείς επιθυμώ να σας ζητήσω κάτι. Σημέρα κοιτάζω και βλέπω πως οι Έλληνες πολιτικοί αποφάσισαν πως δεν θέλουν ψήφους από την τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης. Τι μας λέει αυτό ; Είναι ξεκάθαρο. Αξιότιμοι ομογενείς πολύ σύντομα έχει τοπικές εκλογές. Τότε θα σας επισκεφτούν και εσείς λοιπόν ρωτήστε τους. Γιατί στις εκδηλώσεις που ήμασταν μόνοι μας δεν μετείχατε ; Μήπως μας θυμάστε μόνο κατά την περίοδο των εκλογών ;

Αξιότιμοι ομογενείς όχι πια σε τέτοιους ψήφους. Εμείς μέσα σε ενότητα και ομοψυχία να στηρίξουμε μόνο τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.

…………….

 Aντιπρόεδρος Συνομοσπονδίας Βαλκάνιων ΄Τούρκων Ιζέτ Αλντουντάς 

Bandirma

Κύριε πρόεδρε, αξιότιμοι μουσαφίρηδες, ευρισκόμενος σήμερα εδώ μέσα στους φίλους, υποθέτω πως είμαι ο πιο ενθουσιασμένος, ο πιο χαρούμενος και πιο περήφανος άνθρωπος. Και αυτό διότι ως γόνος μιας οικογένειας που το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών και με την συνθήκη της Λοζάννης πήγε στην Σαμψούντα, βιώνω για πρώτη φορά την χαρά να συναντώ τα αδέρφια μου τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και να βλέπω για πρώτη φορά τα προγονικά εδάφη. Επιτρέψτε μου τον ενθουσιασμό. Εν μέσω αυτών των συναισθημάτων, ως αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας των 263 σωματείων, και πηγαίνοντας σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων όπου ασκούμε, γνωριστήκαμε με τους Δυτικοθρακιώτες αδελφούς μας και με τα παιδιά τους μαζί το 1996, 1997, 1998 και το 2000, όταν υπήρξαν 35 αιτήσεις από Ξάνθη και Κομοτηνή για φοίτηση στο πανεπιστήμιο 19ης Μαίου της Σαμψούντας, και έκτοτε δεν κόπηκαν οι δεσμοί μας. Το να έρχεται κάποιος εδώ δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε κάνει και κάτι. Επιθυμώ να πω πως στηρίζουμε και είμαστε πίσω από κάθε αδερφό μας που δηλώνει πως είναι Τούρκος και ζει ως Τούρκος στην Δυτική Θράκη. Εμείς τον Τούρκο της Δυτικής Θράκης δεν τον βλέπουμε ως κάτι το διαφορετικό από αυτόν της Βουλγαρίας, του Κοσσόβου και της Αλβανίας. Σε ένα περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν στην Τουρκία –όπως ανακοίνωσε πέρσι το κράτος μας- 38,5 εκ. Βαλκάνιοι Τούρκοι, οι Τούρκοι που προέρχονται από τα Βαλκάνια και οι εκπρόσωποι τους πιστεύω πως θα πρέπει να αξιοποιήσουν τον εαυτό τους.

…………………….

Αδερφοί μας στην Δυτική Θράκη, να έχετε ειρήνη και ευημερία. Αλλά για να συνεχιστεί αυτό, μεγάλες είναι οι ευθύνες που αναλογούν σε εμάς και στους συλλόγους στην Τουρκία. Πιστεύω πως τα θέματα τους, πρέπει να μεταφερθούν στην βουλή. Τους ειδοποιώ πως θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε θέμα, και εύχομαι ο Αλλάχ να μην επιτρέψει βλάβη στην θρησκεία μας και στην γλώσσα μας. Τι ευτυχία σε αυτόν που λέει πως είναι Τούρκος¨

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone