ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΖΑΒΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΑΚΟΥ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ;

Τι γίνεται στην Ροζάβα ;

rojavaiccccc

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν ταίριαζαν με τους θρησκόληπτους της αντιπολίτευσης. Όπως και το σύνολο της κοινωνίας οι Κούρδοι είναι είτε υπέρ του λαϊκού καθεστώτος είτε καταδικασμένοι σε αυτό. Η σκέψη των μουσουλμάνων για την σαρία, πήγαζε από μια ανόητη φαντασίωση. Το άστρο των κουρδικών μαζών δεν μπορούσε να ειρηνεύσει με τους μαχητές της τζιχάντ.

Αϊντεμίρ Γκιουλέρ

 Τι γίνεται στην Ροζάβα ;

Ένα χρόνο πριν είχε αποκαλυφθεί πως το PYD διέθετε μια αισθητή υπεροχή στο συριακό Κουρδιστάν. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Τουρκία μετά από κάποιο διάστημα βρήκαν την νέα συνταγή : Θα μπορούσαν να ¨θρέψουν¨ την ¨διαδικασία επίλυσης¨ στην Τουρκία εξωθώντας τις κουρδικές δυνάμεις να μετάσχουν ενεργά στο μέτωπο κατά του Μπάαθ.

Αμόρφωτοι οι νεοοθωμανοί

Παλιότερα νόμιζαν πως είχαν τους Τουρκμένους του Ιράκ στο τσεπάκι τους, Κι όμως ούτε το δόγμα τους δεν ήξεραν ! Εντέλει βέβαια πήγαν και αποδέχτηκαν την φιλοξενία του Μπαρζανί. Διότι οι δικοί μας χωρίς τις ΗΠΑ είναι ένα τίποτε.

Η ιδέα για το τελειωτικό χτύπημα που θα έδινε το PYD στον Άσαντ, επί ένα χρόνο  χρησιμοποιήθηκε και στην κουρδική πολιτική, αλλά και ήταν μια έκκληση/πίεση που έκαμνε το ΑΚΡ προς τους Κούρδους. Μάλιστα και το γεγονός πως οι ΠΚΚδες είχαν περάσει ένοπλοι τα σύνορα είχε εκληφθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Αλλά δεν υπολόγισαν τον λαϊκό παράγοντα.

Δεν υπολόγισαν τον συριακό λαό που αντιστέκεται. Επίσης όπως το Ιράκ δεν αναγνώριζε τους Τουρκμένους του, έτσι και η Συρία δεν αναγνώριζε και τους Κούρδους της.

Οι Κούρδοι στην Συρία έστω και αν βίωναν το θέμα της μη αναγνώρισης της ταυτότητας τους, εντέλει ζούσαν στην πλέον λιγότερο προβληματική περιοχή. Διότι αν δεν ήταν έτσι, πως θα μπορούσαν οι αμέτρητοι Κούρδοι πολιτικοί διαφόρων ρευμάτων να εκφράζουν την παρουσία τους ; Μήπως και η φιλοξενία για μεγάλο διάστημα του Οτζαλάν στην Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ατύχημα ;

Οι Κούρδοι της Συρίας δεν ταίριαζαν με τους θρησκόληπτους της αντιπολίτευσης. Όπως και το σύνολο της κοινωνίας οι Κούρδοι είναι είτε υπέρ του λαϊκού καθεστώτος είτε καταδικασμένοι σε αυτό. Η σκέψη των μουσουλμάνων για την σαρία, πήγαζε από μια ανόητη φαντασίωση. Το άστρο των κουρδικών μαζών δεν μπορούσε να ειρηνεύσει με τους μαχητές της τζιχάντ

Αλλά το ΑΚΡ συνέχισε να καλεί το PYD να μετάσχει στην ένοπλη αντιπολίτευση. Το PYD ενίοτε εισάκουσε αυτή την έκκληση. Το ΑΚΡ ως όρο για το ¨άνοιγμα¨ στο Ίμραλι έθετε την Συρία. Η δε απέναντι πλευρά έδωσε το μήνυμα πως μόνο μετά από κάποιες μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό θα μπορούσε να κάνει κάποια πράματα στην Συρία.

Με αυτήν την σύγκρουση των reel politik φτάσαμε μέχρι σήμερα.

Αυτό όμως που έχει αποστηθίσει το ΑΚΡ είναι ¨η μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία¨.

Όταν ο έλεγχος στην Συρία άρχισε πάλι να περνά στο Μπάαθ και οι ιμπεριαλιστές αντί της εκκαθάρισης του Άσαντ άρχισαν να συγκλίνουν προς ένα καθεστώς χάους με την παρουσία του Μπάαθ, δύο ήταν οι δυνάμεις που είδαν τις προσδοκίες τους να ματαιώνονται :

Πρώτη ήταν αυτή των συμμοριών της σαρίας και ο ÖSO που δεν μπορεί χωρίς αυτές.

Δεύτερη ήταν το ΑΚΡ που είχε κάνει όλες του τις επενδύσεις στο αίμα.

Και καθώς αυτά ματαιώνονταν, το κουρδικό κίνημα ενδυναμωνόταν. Πως θα μπορούσε τώρα να τους στρίμωχνε η Άγκυρα ;

Το αντίθετο, την ώρα που οι θρησκόληπτοι και το ΑΚΡ έβλεπαν την ισχύ τους να μειώνεται σε Συρία και παγκόσμια αντίστοιχα, η στρατηγική σημασία των Κούρδων θα μπορούσε να αυξηθεί.

Αλλά η κρίση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία : Αφού έτσι πάνε οι ¨δουλειές¨ και ο τα χρονικά περιθώρια στένευαν, οι Ερντογάν και Νταβούτογλου θα έπρεπε να αφήσουν κατά μέρος τις συμβουλές και την άσκηση πίεσης προς τους Κούρδους. Πλέον έπρεπε να ανοίξει η αιματηρή περίοδος με τις σφαγές.

Οι ισλαμικές συμμορίες θα ήταν αδύνατο να διεξαγάγουν τον πόλεμο κατά των Κούρδων αυτές τις τελευταίες εβδομάδες δίχως την ανεκτικότητα αλλά και την κατεύθυνση της Άγκυρας. Το ότι η σφαγή σχεδιάστηκε στο Γκαζιάντεπ δεν είναι πιθανότητα αλλά απόλυτη βεβαιότητα.

Σκοπός είναι επικρατώντας σε βάρος του PYD, να το υποχρεώσουν να επιτεθεί στον Άσαντ. Το μήνυμα είναι ¨Ή εσύ θα επιτεθείς στον Άσαντ ή εμείς σε σένα !¨

Ωραίο σχέδιο !

Το σχέδιο είναι να στρέψεις τους Κούρδους με την απειλή των όλων κατά του Άσαντ, να εκκαθαρίσεις την περιοχή Καμισλί και να ανατρέψεις την ροή των πραγμάτων στο Χαλέπι. Και μετά να στραφείς στις ΗΠΑ και να πεις πως ¨δεν ηττηθήκαμε, είμαστε όρθιοι¨, ¨ο καλύτερος υπεργολάβος είμαστε εμείς¨ και ¨Πιο καλό από εμάς δεν μπορείς να βρεις στην Μέση Ανατολή¨.

Πάλι όμως αμελούν

Πρώτον το γεγονός πως δίχως τις ΗΠΑ είναι ένα τίποτε

Και δεύτερο και σημαντικότερο τον λαό. Αυτή τη φορά τον κουρδικό λαό !

Το ΑΚΡ και η Αλ Κάιντα πιστεύουν πως με τις σφαγές θα πείσουν τον λαό, αλλά πάλι προς τον τοίχο πάνε.

Haber.sol.org 5/8/2013

 Σχ : Και βγαίνουν κάποιοι άσχετοι και μιλάνε πως ο Ερντογάν είναι πιστός μουσουλμάνος…. Ωραία πίστη, κολυμπώντας στο αίμα αθώων…