Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΟΡΣΙ

Η Άγκυρα είχε πει στον Μούρσι ¨αντιστάσου¨

ankara-diren-mursi-demis_4781_b

Έγινε γνωστό πως η Τουρκία για να προφυλάξει ο Μούρσι την εξουσία του, του είχε παράσχει υλική στήριξη και πληροφορίες, ενώ ο διευθυντής της ΜΙΤ Φιντάν σε ένα έτος συναντήθηκε τρεις φορές με τον πρόεδρο Μόρσι.

Συνεχίζονται οι φήμες πως ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτολου πριν από το πραξικόπημα είχε ενημερώσει σχετικά μέσω της ΜΙΤ τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μουχάμεντ Μόρσι. Μετά από αυτό τα μάτια στρέφονται στις συναντήσεις που είχε ο διευθυντής της ΜΙΤ με τον Μουχάμεντ Μόρσι. Αποκαλύφθηκε πως η Τουρκία στην ενός περίπου περίοδο διακυβέρνησης του Μόρσι, για να τον βοηθήσει να διαφυλάξει την εξουσία του, πέρα από την στρατηγική υποστήριξη και τις πληροφορίες, παρείχε υποστήριξη και με υλικούς πόρους. Διαπιστώθηκε πως στην περίοδο αυτή του ενός έτους, ο διευθυντής της ΜΙΤ Φιντάν συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τον Μόρσι και ότι υπήρξε συνεργασία ανάμεσα στις μονάδες πληροφοριών των δύο χωρών. Μάλιστα εντοπίστηκε πως η τελεταία συνάντηση μεταξύ Φιντάν και μόρσι ήταν στα μέσα Ιουνίου, και ότι σε αυτήν τη συνάντηση η Τουρκία του έδωσε το μήνυμα ¨Αντιστάσου ενάντια στο πραξικόπημα¨.

…………………..

Η στήριξη άρχισε αμέσως

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ταράφ από το τομέα των πληροφοριών, η Τουρκία στήριξε τον Μόρσι αμέσως μετά από την εκλογή του τον Ιούνιο του 2012. Στις πρώτες συναντήσεις συμβούλεψαν τον Μόρσι να κερδίσει την στήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Του προτάθηκε να επισκεφτεί επειγόντως ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιράν. Ο Μόρσι λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας που μετά από 33 χρόνια επισκέφτηκε το Ιράν. Η τεταμένη όμως αυτή επίσκεψη προκάλεσε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και από ευρωπαϊκές χώρες.

2 δις $ δάνειο

Η στήριξη της Τουρκίας προς τον Μόρσι δεν περιορίστηκε μόνο στην στρατηγική και στις πληροφορίες. Σύμφωνα με αναφορά υπηρεσίας πληροφοριών, η στήριξη της κυβέρνησης προς τον Μόρσι πρόβλεπε και δάνειο 2 δις $. Αποφασίστηκε πως εξ αυτών των χτημάτων το 1 δις μεταβιβάστηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου, ενώ το υπόλοιπο θα δινόταν με σχέδιο επενδύσεων σε υποδομές. Στο διάστημα αυτό, γραφειοκράτες από την Αίγυπτο ήρθαν στην Άγκυρα και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα μεταρρυθμίσεων.

¨Αντιστάσου Μόρσι¨

Η Τουρκία κατά την περίοδο ενός έτους και 4 ημερών διακυβέρνησης του Μόρσι, συνέχισε αυτήν την στήριξη σε επίπεδο στρατηγικής και πληροφοριών. Στο διάστημα αυτό πέρα από τις συναντήσεις που είχαν κατώτερα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών, ο διευθυντής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν συναντήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές με τον Μόρσι. Αναφέρεται πως η συνάντηση για την οποία κάνει λόγο ο Νταβούτογλου έγινε 15 μέρες πριν από το πραξικόπημα. Στην συνάντηση αυτή, κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων, αναφέρθηκε πως ο στρατός που φαινόταν να είναι δίπλα στο Μόρσι, ετοιμαζόταν να κάνει πραξικόπημα, και δόθηκε στον Μόρσι το μήνυμα ¨αντιστάσου στο πραξικόπημα¨.

Στην ίδια συνάντηση συμβουλεύτηκε ο Μόρσι σχετικά με κάποια θέματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να κερδίσει την στήριξη του κόσμου. Μεταξύ αυτών ήταν ο περιορισμός των υπουργείων από 34 σε 25, κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα αύξαναν την ευημερία του Αιγυπτιακού λαού και η προώθηση της διασύνδεσης του με τον εξωτερικό κόσμο.

Τα σκουπιδιάρικα δεν ωφέλησαν

O Μόρσι δεν μπόρεσε να ελέγξει την στρατιωτική διοίκηση και την υπηρεσία πληροφοριών. Το έλλειμμα αυτών των πληροφοριών από την πλευρά της δικής του υπηρεσίας το κάλυψε η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας. Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ενημέρωσε την εξουσία σχετικά με τις προσδοκίες του κόσμου από αυτήν. Για παράδειγμα προειδοποίησε ακόμη και για την ανάγκη εξάλειψης του χρόνιου προβλήματος περισυλλογής σκουπιδιών στο Κάιρο. Μάλιστα για την επίλυση αυτού του θέματος αποφασίστηκε να σταλούν στο Κάιρο 150 οχήματα-σκουπίδιαρες. Τμήμα αυτών στάλθηκε στο Κάιρο. Αλλά λόγω της στρατιωτικής καταγωγής πολλών μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολλά φορτηγά από αυτά δεν λειτούργησαν ως σκουπιδιάρες αλλά χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες εργασίες.

Η στήριξη πληροφοριών τον άφησε σε δύσκολη κατάσταση

Μετά από το πραξικόπημα, θέμα συζήτησης αποτέλεσε η στήριξη στρατηγικής και πληροφοριών που παρείχε η Τουρκία στον Μόρσι. Μονάδες πληροφοριών υποστηρίζουν πως η στήριξη σε θέματα πληροφοριών που διασφαλίστηκε προς τον Μόρσι, έφερε σε δύσκολη θέση την Τουρκία, απέναντι σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Επίσης καθώς η επίσκεψη του Μόρσι στο Ιράν, έφερε σε δύσκολη θέση και την Αίγυπτο, συζητείται πως η αιγυπτιακή στρατηγική προκάλεσε ζημιά και στην Τουρκία και στον Μόρσι.

Εφ. Ταραφ 24/8/2013