ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΚΥΡΗΚΕΣ

Αντίδραση για τον ¨νόμο των 240 ιμάμηδων¨

cumaketenlik2

Διαμαρτυρίες για τον ¨νόμο των 240 ιμάμηδων¨ υπήρξαν στην ομαδική προσευχή που έγινε στο Φεστιβάλ Νεολαίας του Κενταύρου

Στις 16 Αυγούστου πριν από την έναρξη του 9ου Φεστιβάλ Νεολαίας Κενταύρου πραγματοποιήθηκε στο στάδιο όπου θα έγινε και το φεστιβάλ, ομαδική προσευχή. Στην προσευχή που τέλεσε ο μουφτής Ξάνθης παραβρέθηκαν περίπου χίλια άτομα. Στον χώρο υπήρχε ξεχωριστό μέρος για την προσευχή των γυναικών. Στο γήπεδο εκεί, τελέστηκε λειτουργία κηδείας για αυτούς που έχασαν την ζωή τους στην Αίγυπτο, στις μουσουλμανικές χώρες και στην Δυτική Θράκη.

Ο μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε στο κήρυγμα που έκανε πριν από την προσευχή, αναφέρθηκε στον ¨νόμο των 240 ιμάμηδων¨. Ο Μέτε ανέφερε πως ο συγκεκριμένος νόμος καταργεί την θρησκευτική ελευθερία της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και είπε :

¨Δηλώσαμε πως δεν δεχόμαστε αυτόν τον νόμο. Δεν τον θέλουμε είπαμε. Δηλώσαμε πως αν προσπαθήσουν να εφαρμόσουν αυτόν τον νόμο, αν δηλαδή το κράτος θελήσει να μπει με το ζόρι στα τζαμιά μας, εμείς θα κάνουμε προσευχή και στους δρόμους. Θα κάνουμε στα σοκάκια, στους δρόμους και στα στάδια. Σήμερα λοιπόν είμαστε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Κενταύρου και κάνουμε εδώ την προσευχή της Παρασκευής. Εάν κάποιοι σκέφτονται με την λογική ¨Να σώσω την ουρά μου και ότι θέλει ας γίνει¨, τότε μπορεί να συμβούν πολλά σε βάρος της Δυτικής Θράκης. Με την συνθήκη της Λοζάννης αφέθηκε η Τουρκική Μειονότητα στην Θράκη και στην Κωνσταντινούπολη αφέθηκε η ορθόδοξη μειονότητα των Ρωμιών. Δυστυχώς όμως είναι κρίμα αλλά καταργήθηκε η αμοιβαιότητα.¨ Ο Μέτε τόνισε πως ο νόμος ο οποίος γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί, δεν έγινε και ούτε είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός από την πλευρά της μειονοτικής κοινωνίας.

Ο μουφτής Μέτε αναφερόμενος στα γεγονότα της Αιγύπτου δήλωσε : Δυστυχώς κάποιες μουσουλμανικές χώρες χειροκροτούν το πραξικόπημα, την σφαγή και τα γεγονότα στην Αίγυπτο. Ποια θρησκεία, ποιο δόγμα και ποια νοοτροπία μπορεί να ανεχτεί κάτι τέτοιο ; Ευχόμαστε αυτά τα λυπηρά γεγονότα να λήξουν το συντομότερο δυνατό¨.

Εφ. Γκιουντέμ 16/8/2013