ΓΙΑ 439Η ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΛΑΤΑΣΕΡΑΪ

To κράτος τους έχασε δύο φορές

439

Το 2003 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο τα οστά του Βετζντί Αβτζίλ και των αδερφών Σελίμ, Χασάν και Τζεγαγίρ Ορχάν, που είχαν πέσει θύματα δολοφονίας αγνώστων δραστών το 1994 στο Ντιγιαρμπακίρ.

Οι Μητέρες του Σαββάτου που συγκεντρώθηκαν για 439η φορά στην περιοχή Γαλατάσεράι, έφεραν στην επικαιρότητα τον φάκελο της υπόθεσης με τους συλληφθέντες το 1994 και έκτοτε ¨αγνοούμενους¨ της οικογένειας Ορχάν στην πόλη Κούλπ του νομού Ντιγιαρμπακίρ. Μιλώντας στην διαμαρτυρία ο Αντνάν Ορχάν-γιός του Σελίμ Ορχάν, δήλωσε : ¨ Το τουρκικό κράτος έχασε ακόμη και τα κόκαλα του αγνοούμενου πατέρα μου, που εμείς μετά από χρόνια είχαμε βρει. Το κράτος δύο φορές έχασε τον πατέρα μου.

Ο Αντνάν Ορχάν ανέφερε πως οι αδερφοί Σελίμ, Χασάν και Τζεζαγίρ Ορχάν συνελήφθησαν από στρατιώτες το 1994, που τους πυροβόλησαν και τα καμένα πτώματα τους τα έθαψαν σε ένα λάκκο μαζί με άλλα οκτώ πτώματα. Ο Αντνάν Ορχάν ανέφερε πως τα οστά στον λάκκο βρέθηκαν μετά από μαρτυρία ενός τσομπάνη, πως έγινε τεστ DNA και ότι οι ίδιοι θέλησαν να πάρουν τα οστά. Ο Ορχάν είπε πως ¨Και ενώ εμείς θέλαμε να υπάρξει ένας τάφος, μας είπαν πως τα οστά χάθηκαν, και εμείς επί δύο χρόνια τα αναζητήσαμε. Το τουρκικό κράτος έκρυψε τα οστά από εμάς. ¨Ο Αντνάν Ορχάν ανέφερε πως τα οστά τα έβαλαν σε μια σακούλα και τα έθαψαν στο νεκροταφείο των απόρων.

Eφ. Ταράφ 25/8/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone