ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Bήμα βήμα λύθηκε το πως γίνεται η λαθρεμπορία της ιστορίας

fft64_mf1587674

Η αστυνομία η οποία πέρσι σε 470 επιχειρήσεις της κατέσχεσε 29 χιλιάδες ιστορικά αντικείμενα, ετοίμασε σχετική αναφορά : Αγρότες και κυνηγοί θησαυρών τα βρίσκουν, ενώ συλλογές που έχουν άδεια του υπουργείου στέλνονται στο εξωτερικό.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ετοίμασε μια αναφορά σχετικά με το πώς φεύγουν στο εξωτερικό ιστορικά μνημεία. Σύμφωνα με την αναφορά τα αντικείμενα τα βρίσκουν αγρότες και κυνηγοί θησαυρών. Αγοράζονται στο Καπαλίτσαρσί από άτομα που φαίνονται να είναι Αντικέρ/συλλέκτες και μετά με φορτηγά και κούριερ βγαίνουν στο εξωτερικό.

Φοβερά τα νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν 470 αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της λαθρεμπορίας αρχαίων αντικειμένων και φυσικών πόρων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συνελήφθησαν 1032 άτομα και αποτράπηκε η εξαγωγή στο εξωτερικό 29.015 ιστορικών και φυσικών αντικειμένων. Τα περισσότερα ιστορικά αντικείμενα συνελήφθησαν στην Σμύρνη. Την Σμύρνη στην οποία κατασχέθηκαν 4.714 αντικείμενα, ακολουθούνε κατά σειρά Κωνσταντινούπολη, Χατάι, Αφιόν και Ζόγκουλντακ. Το 2011 σε 458 επιχειρήσεις είχαν κατασχεθεί 4007 ιστορικά αντικείμενα. Τα νομίσματα που κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις το 2011 ήταν 20.627, ενώ το 2012, ο αριθμός αυτός έγινε 22.705. Ενώ το 2013 κατά τους 7 πρώτους μήνες μόνο στην Κωνσταντινούπολη, κατασχέθηκαν 5.168 τεμάχια.

……………

Στην αναφορά καταγράφεται πως τα ιστορικά μνημεία μεγάλων πολιτισμών της Ανατολίας, γενικά βρίσκονται από άτομα που ασχολούνται με την γεωργία. Παράλληλα με αυτούς υπάρχουν αναφέρεται και οι επονομαζόμενοι θυσαυροθήρες που ασχολούνται με εμπόριο ιστορικών αντικειμένων και κάνουν ανασκαφές άνευ αδείας μαζί με άτομα ειδικά στα αντικείμενα αυτά. Αργότερα έρχονται σε επαφή με άτομα που ασχολούνται με εμπόριο ιστορικών αντικειμένων σε μεγάλες πόλεις, όπως σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Αλλά περισσότερο η επαφή γίνεται με άτομα στην Κωνσταντινούπολη, που θέλουν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό.

 Πουλιούνται στο Καπαλίτσαρσί

Τα άτομα που κάνουν αυτήν την δουλειά στην Κωνσταντινούπολη, είναι άτομα που δραστηριοποιούνται επιφανειακά ως νόμιμοι αντικέρ με καταστήματα. Οι αγοραστές αυτοί εν πολλοίς βρίσκονται στο Καπαλίτσαρσί, στο Καντίκιοϊ και στο Σίσλι. Σημαντικό επίσης τμήμα στην αγορά της λαθρεμπορίας ιστορικών αντικειμένων κατέχουν τα άτομα που διαθέτουν νόμιμη άδει συλλέκτη από το υπουργείο Πολιτισμού. Ως νόμιμοι συλλέκτες τους καθώς έχουν συγκεκριμένη διεύθυνση και ελέγχονται σε καθορισμένα διαστήματα, τους επιτρέπεται να κατέχουν σε καθορισμένα σημεία ιστορικά μνημεία. Μόλις αποκτήσουν ένα ιστορικό αντικείμενο έχουν διορία τριών ημερών να ενημερώσουν το υπουργείο. Κάποιοι όμως κάνουν κατάχρηση. Έτσι κάποιος μπορεί μόλις συλληφθεί με αρχαία να πει πως μόλις τα απέκτησε, και με αυτό τον τρόπο διαφεύγει την τιμωρία του δικαστηρίου και συνεχίζει την ίδια δουλειά.

…………

Εφ. Ραντικάλ 10/8/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone