ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…

Στο κατόπι των Αρμενίων το κράτος

devlet-musluman-ermeninin-pesinde_2284_b

Στις μερίδες του δημοτολογίου για να γίνεται αντιληπτή η ταυτότητα τους χτυπήθηκε σφραγίδα ειδικά για τους Αρμενίους που είχαν αλλάξει την θρησκεία τους και είχαν γίνει μουσουλμάνοι. Ανάλογα με αυτό τους φερόταν η αστυνομία

Τον Μάιο του 1915 πριν από την έναρξη της μεγάλης εξορίας των Αρμενίων, πρώτα τους είχε παρουσιαστεί ως επιλογή να αποδεχτούν το Ισλάμ. Όποιος δεχόταν θα γινόταν μουσουλμάνος και δεν θα στελνόταν στην εξορία. Οι πρόξενοι της Γερμανίας και της Αμερικής ενημέρωναν στις αναφορές τους, πως οι Αρμένιοι σχημάτιζαν μεγάλες ουρές μπροστά στα κρατικά κτίρια και ότι υπήρξαν μαζικές αλλαγές θρησκεύματος.

Πραγματικά όσοι άλλαζαν θρησκεία δεν στέλνονταν εξορία. Απλά τους διασκόρπιζαν εντός του νομού αλλά σε μουσουλμανικά χωριά. Αλλά η αλλαγή του θρησκεύματος ήταν τελικά μεγαλύτερη από το προσδοκώμενο. Και τελικά η κυβέρνηση επειδή δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη αλλαγή θρησκεύματος, υποχρεώθηκε να το σταματήσει.

¨Στόχος η αποφυγή της εξορίας¨

Και ο λόγος ήταν απλός : Στόχος εκ μέρους του κράτους ήταν η δια μέσου της αλλαγής θρησκεύματος αφομοίωσης. Αλλά με τις μαζικές αλλαγές, υπήρχε ο φόβος πως οι Αρμένιοι θα κρατούσαν την πραγματική τους ταυτότητα.

Με εγκύκλιο που στάλθηκε στις περιοχές στις 1/6/1915 δηλωνόταν πως δεν επιτρεπόταν πλέον η αλλαγή θρησκείας. Ο υπουργός Εσωτερικών Ταλάτ δήλωσε πως ¨πραγματικός σκοπός τους δεν είναι να γίνουν μουσουλμάνοι αλλά μόνο να γλυτώσουν την εξορία¨ και ζήτησε πλέον αυτές οι αιτήσεις να μην λαμβάνονται στα σοβαρά, διότι ¨αυτοί ακόμη και αν γίνουν μουσουλμάνοι δεν αλλάζουν την κακία τους¨.

Αργότερα στέλνονται συχνά εγκύκλιοι στις επαρχίες, όπου ζητείται να μην γίνεται καμία εξαίρεση και να μην δίνεται καμία άδεια αλλαγής θρησκεύματος.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 1915 ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ανατολίας από τους Αρμένιους και με μεγάλες σφαγές μειώνεται σημαντικά ο αριθμός τους. Η κυβέρνηση του ¨Ένωση και πρόοδος¨ κρίνει πως μπορούν να δοθούν πάλι άδειες για αλλαγή θρησκεύματος. Με ειδικό έγγραφο που στέλνει στις 5/11/1915 ενημερώνει και ζητά ¨τα αιτήματα όσων ζητούν να αλλάξουν θρησκεία, είτε έχουν σταλεί είτε όχι, να γίνονται δεκτά¨. Από την άνοιξη του 1916 η αλλαγή θρησκείας καθίσταται υποχρεωτική. Στους Αρμένιους παρουσιάζονται οι επιλογές ¨είτε να γίνουν μουσουλμάνοι, είτε να συρθούν στο Ντείρ Αλ Ζορ¨. Οι Αρμένιοι ξέρουν πολύ καλά πως Ντείρ Αλ Ζορ σημαίνει ουσιαστικά σφαγές και καταστροφή.

Από αυτή την ημερομηνία και μετά, όποιος Αρμένιος ήταν υγιής έγινε μουσουλμάνος. Η επιστροφή των Αρμενίων στην παλιά τους θρησκεία επετράπη με εγκυκλίους του 1918 και 1919. Μπορούμε με άνεση να πούμε το εξής, αφού δεν επέστρεψαν στον χριστιανισμό, τότε όλοι οι ζωντανοί Αρμένιοι της Ανατολίας παρέμειναν μουσουλμάνοι.

Χωρίς δικαίωμα ταξιδιού

Οι Αρμένιοι λοιπόν που έγιναν μουσουλμάνοι πως θα διακρίνονται ;

Η κυβέρνηση δεν τους εμπιστεύεται ακόμη, παρά το ότι αυτοί έχουν αλλάξει θρήσκευμα, για αυτό και θεσπίζει κάποια ειδικά μέτρα και απαγορεύσεις για αυτούς. Πρώτο εξ αυτών είναι το δικαίωμα ταξιδιού. Οι Αρμένιοι που άλλαξαν θρήσκευμα δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το δικαίωμα που έχουν οι άλλοι μουσουλμάνοι. Για να ταξιδέψουν χρειάζεται ειδική άδεια, αλλά η ευθύνη για την έκδοση αυτής της άδειας δεν είναι στα χέρια των τοπικών διοικούντων. Η άδεια μπορεί να ληφθεί μόνο απευθείας από το υπουργείο στην Κωνσταντινούπολη. Παρά την απαγόρευση όμως συνεχίζονται τα ταξίδια χωρίς άδεια. Ο Ταλάτ Πασάς στέλνει συχνά εντολές και ζητά να μην επιτρέπεται σε άτομα που δεν έχουν άδεια από το υπουργείο να ταξιδεύουν. Αλλά εκεί είναι και το θέμα. Πως θα γίνεται αντιληπτό πως το άτομο που ταξιδεύει είναι ένας Αρμένιος που άλλαξε θρησκεία ;

Ένας είναι ο δρόμος επίλυσης τούτου : Πρέπει στα δελτία ταυτότητας των Αρμενίων που άλλαξαν θρησκεία να υπάρχει μια εγγραφή που να δηλώνει πως πρόκειται για Αρμένιους. Αυτό αποφασίστηκε. Με αυτό τον τρόπο θα εμποδιστεί το να χαθούν μέσα στην μουσουλμανική κοινότητα, οι Αρμένιοι που πήραν μουσουλμανικό όνομα. Αυτή η ειδική προσθήκη που μπαίνει στα δελτία ταυτότητας θα διασφαλίζει την διαφορετική τους μεταχείριση και θα διευκολύνει την παρακολούθηση τους.

¨Εμπιστευτικό¨ τηλεγράφημα

Με στόχο να επιτευχθεί αυτός ο έλεγχος στέλνεται το πρώτο έγγραφο στις 1/2/1916.

………..

Όπως γίνεται αντιληπτό από το έγγραφο η κυβέρνηση ζητά και στα δημοτολόγια αλλά και στις ταυτότητες που δίνονται να φαίνεται με ειδικό τρόπο πως ανήκουν σε Αρμένιους που άλλαξαν θρήσκευμα.

……………….

Αυτή είναι λοιπόν η πρακτική που και σήμερα συνεχίζεται στην Τουρκία. Η νοοτροπία του ¨Ένωση και Πρόοδος¨ έμεινε στην εξουσία σε όλη την Δημοκρατία. Και σήμερα δεν είναι πολλά αυτά που άλλαξαν. Η περίληψη του θέματος αυτή είναι, πως το κράτος αυτό ιδρύθηκε πάνω στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολίτες του.

 T24  5/8/2013