ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Ντεμιρτάς : Ο Οτζαλάν θα μεταφερθεί σε πιο άνετο μέρος 

BDP

Ο πρόεδρος του κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανέφερε πως οι συνθήκες κράτησης του Αμντουλλάχ Οτζαλάν με τον οποίο συναντήθηκε την Παρασκευή στο Ίμραλι, πρέπει το συντομότερο να βελτιωθούν, και περιέγραψε πως θα μεταφερθεί στον χώρο όπου είχε πάει στην πρώτη περίοδο που τον είχαν πάει στο νησί.

Ο πρόεδρος του κόμματος BDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απάντησε τηλεφωνικά στις ερωτήσεις του Nuçe TV, του οποίου η άδεια ανεστάλη μετά από απόφαση δικαστηρίου της Δανίας, επειδή κρίθηκε πως εκπέμπει στην ¨γραμμή¨ του ΠΚΚ. Ο Ντεμιρτάς αναφερόμενος στην διαδικασία ¨δημοκρατικής επίλυσης¨ που άρχισε με πρωτοβουλία όπως είπε του Οτζαλάν, είπε είναι ανάγκη ο ρόλος του Οτζαλάν σε αυτήν να είναι καθοριστικός. Ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως μετά από το χαρακτηριζόμενο ως πρώτο στάδιο της ¨εκεχειρίας¨ και την ολοκλήρωση της εκτός συνόρων απόσυρσης των ενόπλων ομάδων του ΠΚΚ, πλησιάζει πλέον η περίοδος του εκδημοκρατισμού και των συνταγματικών αλλαγών, και συνέχισε λέγοντας :

¨Η αλλαγή των όρων διαβίωσης του κυρίου Οτζαλάν, η διασφάλιση της απευθείας επικοινωνίας του με τον κόσμο, οι σκέψεις του, και οι σχετικές με την διαδικασία προτάσεις του, θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και την πορεία αυτής της διαδικασίας. Ο Οτζαλάν στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας ανέφερε πως μπορούσε λειτουργώντας διαμεσολαβητικά να συμβάλει ώστε να αρχίσει η περίοδος των διαπραγματεύσεων και με τον διάλογο να σταματήσουν οι θάνατοι των νέων. Για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να διασφαλιστεί πρόσβαση αυτών που εμπλέκονται στην διαδικασία (διανοούμενοι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, μέλη της ¨Επιτροπής Σοφών¨, αξιωματούχοι του KCK και άλλες επιτροπές) με το Ίμραλι. O κύριος Οτζαλάν το είχε πει ξεκάθαρα : ¨Η θέση μου πρέπει να εξετασθεί στρατηγικά. Διότι κλείνουμε ένα ιστορικό θέμα 100 ετών. Ειρηνεύουμε μια διαμάχη, έναν πόλεμο με παρελθόν 40 ετών¨. Εάν λοιπόν σε ένα τόσο μεγάλο και ριζωμένο θέμα, η επίλυση κολλάει σε τέτοια απλά πράματα, τότε θα είναι πολύ κρίμα. Η προσέγγιση του σε αυτό το θέμα είναι ιδιαίτερα αλτρουιστική και θυσιαστική.

………………………….¨

Εφ. Χουριέτ 19/8/2013

 Σχ : Μακάρι οι προσδοκίες των Κούρδων να βγουν αληθινές για να μην σκοτώνονται νέοι άνθρωποι. Αλλά οι οιωνοί όπως εκφράζονται από τους Τούρκους αξιωματούχους και η ¨προϊστορία¨ του κουρδικού  θέματος, δεν δείχνουν δυνατότητες επαλήθευσης αυτών των προσδοκιών. Το πολύ πολύ οι Τούρκοι να πετάξουν καμιά  ¨καραμέλα¨, και μετά να λένε πως ¨Εμείς μεν κάναμε βήματα, αλλά η απέναντι πλευρά…¨. 

Και μακάρι να κάνουμε λάθος…