ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ

 Τα τατουάζ της γιαγιάς μου

armenisa_v_227_340

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ErmeniHaber.am, στις 17 Ιουνίου προβλήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η ταινία της Αρμένισσας σκηνοθέτιδας Σουζάν Καρταλιάν  ¨Τα τατουάζ της γιαγιάς μου¨

Η ταινία προβάλλει το θέμα των τατουάζ που είχαν γίνει πάνω σε 300 χιλιάδες Αρμένισσες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και στην γιαγιά της Σουζάν Καρταλιάν. Περιγράφεται πως όταν στα 1915 η γιαγιά της Καρταλιάν ήταν 12 χρονών, οι Τούρκοι ως ένδειξη ιδιοκτησίας είχαν κάνει τατουάζ το σώμα της, το κεφάλι της, στο πρόσωπο της και στα χέρια της

Η Σούζαν Καρταλιάν στο άρθρο σχολιάζοντας την ταινία της αναφέρει τα εξής :

¨Ποτέ δεν είχα αγαπήσει την γιαγιά μου. Εκείνη ποτέ δεν με αγκάλιαζε, δεν με φιλούσε και δεν γελούσε. Καθημερινά η γιαγιά μου κατέβαινε τις σκάλες και καθόταν επί ώρες σε μια γωνιά. Εμείς λόγω αυτής της παρουσίας της, αισθανόμασταν άσχημα. Εγώ φοβόμουν την γιαγιά μου. Μου ερχόταν παράξενο. Απεχθανόμουν τα μπλε τατουάζ που είχε τα χέρια και στο πρόσωπο της και μου φάνταζαν σαν σατανικά σύμβολα ενός  σκοτεινού κόσμου. Ως παιδί βέβαια δεν τολμούσα να ρωτήσω σχετικά με αυτά τα τατουάζ. Τώρα αντιλαμβάνομαι το τι ήταν εκείνα τα παράξενα τατουάζ. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι έγιναν με σκοπό την σύνθλιψη και την υποδούλωση¨.

 Hristiyangazete.com 26/6/2013

Σχ : Τα τατουάζ αυτά ήταν κάτι ανάλογο με το μαρκάρισμα που γινόταν παλιά στα ζώα. Να τεκμαίρεται δηλαδή πως η τάδε γυναίκα ανήκει στον Χ Τούρκο….  Ας δούμε όμως μια παλιότερη ανάρτηση μας για αυτή την ταινία ….

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Posted on Οκτωβρίου 1st, 2011

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 18-9-2011

Αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι…

Στοκχόλμη – ¨Τι θες να πω, να πω ότι αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι ; Γιατί ; Σήμερα πια αυτό δεν είναι σημαντικό…¨ Τα λόγια αυτά εκφράζουν το μυστικό χιλιάδων γυναικών που διασώθηκαν από την Αρμενική γενοκτονία. Η Σουζάν Καρνταλιάν σκηνοθέτης της ταινίας ¨Τα τατουάζ της γιαγιάς μου¨ δηλώνει πως ¨Οι Τούρκοι δεν σφράγισαν μόνο τα χέρια αλλά και την μοίρα αυτών των γυναικών, γεμίζοντας με φρίκη, ντροπή και φόβο τις αναμνήσεις τους.

Η ταινία ¨Τα τατουάζ της γιαγιάς μου¨ της σκηνοθέτιδας Σουζάν Καρνταλιάν που περιγράφει την ιστορία της γιαγιάς της που υπήρξε μάρτυρας στην Αρμενική σφαγή του 1915, θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ ταινιών στην Στοκχόλμη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία εξερευνά την μοίρα των χιλιάδων ξεχασμένων γυναικών που βίωσαν την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς και το μυστικό των τατουάζ που τους είχαν κάνει στα σώματα τους.

Η Σουζάν Καρνταλιάν μετά την ολοκλήρωση της ταινίας απάντησε σε ερωτήματα του Ermenihaber. Είπε πως η γιαγιά της δεν της μίλησε καθόλου για τα τατουάζ και πως ¨ Φορούσε λευκά γάντια και κάτω από αυτά έκρυβε τα τατουάζ της. Η γιαγιά μου προσπαθούσε να σβήσει αυτήν την άσχημη ανάμνηση των χρόνων της γενοκτονίας. Ακόμα και εμείς για αυτό το θέμα δεν μιλούσαμε καθόλου, σαν να υπήρχε κάποιο ταμπού. ¨

Η Καρνταλιάν ανέφερε πως μέχρι τα 16-17 της χρόνια δεν ήξερε τίποτε για την Αρμενική Γενοκτονία, και ότι η γιαγιά της άθελα παρέδωσε αυτό το τραύμα στις επόμενες γενιές. Η Καρνταλιάν λέει πως ¨Τώρα όλοι καταλαβαίνουμε πως τότε κάτι ξέραμε για αυτό, αλλά δεν το συζητήσαμε¨ και ότι η ταινία περιστρέφεται γύρω από αυτό το μυστικό.

Το μυστικό των τατουάζ

Η Καρνταλιάν αναφέρει πως και η ξαδέρφη της γιαγιάς της είχε ένα τέτοιο τατουάζ, αλλά και εκείνη αρνούνταν το παρελθόν… Και εκείνη τηρούσε σιγή για αυτό το θέμα και όταν μια μέρα η Καρνταλιάν την ρώτησε απάντησε λέγοντας πως ¨¨Τι θες να πω, να πω ότι αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι ; Γιατί ; Σήμερα πια αυτό δεν είναι σημαντικό¨ και της είπε το μυστικό για τα τατουάζ.

Η Καρνταλιάν είπε ότι αυτά τα τατουάζ γινόταν δια της βίας στις γυναίκες και είπε : ¨ Κανείς δεν ζήτησε την άδεια τους για αυτό, έγιναν παρά την θέληση τους, και μετά την σωτηρία τους προσπαθούσαν να σβήσουν τα σημάδια αυτής της φρίκης. Γυναίκες είχαν μεγάλες πληγές στα σώματα τους καθώς προσπαθούσαν με χημικά να σβήσουν αυτά τα τατουάζ¨.

¨ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ¨

Η Καρνταλιάν ανέφερε πως γενικά οι Αρμένιοι άντρες δεν ήθελαν τις διασωθείσες με τατουάζ αυτές γυναίκες, και ότι οι βιασθείσες αυτές γυναίκες κατά το 1924 έκαμναν στην Βυρητό επανόρθωση του παρθενικού τους υμένα.

Με βάση μια έρευνα που έκανε η Βαχέ Ταστσιάν οι διασωθείσες αυτές γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές με τατουάζ δεν ήταν αποδεκτές από τους Αρμένιους άντρες. Η Καρνταλιάν τόνισε πως τέτοιες σελίδες φρίκης υπάρχουν στην ιστορία τους και ότι ¨Λόγω της ντροπής δεν συζητούσαμε αυτά τα θέματα¨.

Η Καρνταλιάν λέει πως αυτή ντροπή έρχεται στις νέες γενιές μέσα από τα γονίδια και λέει πως ¨Προφανώς η ντροπή ήταν ο λόγος της σιωπής της γιαγιάς μου¨.

¨ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ¨

………..

Η Καρνταλιάν εξέφρασε την λύπη της για το ότι η ταινία καθυστέρησε και είπε ¨Μακάρι η γιαγιά μου να μου είχε εξηγήσει νωρίτερα όχι μόνο το μυστικό των λευκών γαντιών αλλά και αυτή την μαύρη σελίδα της ζωής της και το φρικώδες μυστικό που έκρυβε¨.

Σχόλιο : Δηλαδή οι Τούρκοι όχι μόνο τις βίαζαν αλλά έκαναν και ανεξίτηλο τατουάζ πάνω στο σώμα τους…