ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ !

Η κουρτίνα αυτή, σκεπάζει την ντροπή σας ;

ayosofya1

Το ΑΚΡ που πιστεύει πως κατάγεται από την Οθωμανική ιστορία, έκανε ξανά τζαμί την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, που αρχικά ήταν εκκλησία και είχε γίνει τζαμί επί Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή.

Στο πρώτο ναμάζι, οι 750 ετών ζωγραφιές σκεπάστηκαν με κουρτίνα, ενώ το δάπεδο σκεπάστηκε με χαλιά. Ο καθηγητής Ακγιουρέκ δήλωσε πως το ΑΚΡ δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα ¨χρώματα¨.

Σύμφωνα με την είδηση από την εφημερίδα Sol, το ΑΚΡ που παίζει το χαρτί της δημοκρατίας λέγοντας πως σέβεται κάθε είδους πίστη και ιδέα, μετέτρεψε ξανά σε τζαμί την εκκλησία που υπάρχει εκεί για 7 αιώνες. Ο καθηγητής Ενγκίν Ακγιουρέκ σχολίασε πως το ΑΚΡ δεν μπορεί να ανεχτεί άλλα ¨χρώματα¨, και ότι ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχεια της κατάκτησης.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας που επί 52 χρόνια λειτουργούσε ως τζαμί, μετατράπηκε ξανά σε τζαμί. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που επί μακρόν γινόταν με αυτό το σκοπό. Τοποθετήθηκαν μιχράπ και μινπέρ και το πρώτο ναμάζι έγινε προχτές. Κατά την διάρκεια της προσευχής οι εικόνες έκλεισαν με κουρτίνα.

………………

Ο καθηγητής ιστορίας της Βυζαντινής τέχνης Ενγκίν Ακγιουρέκ δήλωσε πως ¨Βλέπουμε πως δεν υπάρχει ανεκτικότητα για κανένα άλλο ¨χρώμα¨ , ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια να σβήσουν τα ίχνη πολιτισμών του παρελθόντος, και είπε πως ¨Ήταν ένα μέρος όπου πήγαιναν πολλοί τουρίστες, δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνουν τζαμί¨. Ο Ακγιουρέκ υπενθύμισε πως παλιότερα μετατράπηκε σε τζαμί και η Αγία Σοφία στο Ιζνίκ, και ότι πλέον ο άνθρωπος εκπλήσσεται στο πώς να αντιδράσει. Ο Ακγιουρέκ ενημέρωσε επίσης πως το μοναστήρι στην Σαμάτια που υπάγεται στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης αποδόθηκε στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων με σκοπό να γίνει τζαμί. Σχετικά με αυτό ο Ακγιουρέκ είπε πως ¨θα ανακατασκευάσουν κατά 70% την αρχιτεκτονική του. Είναι κτίσμα του 5ου αιώνα. Πολύ λίγα υπάρχουν παρόμοια στον κόσμο¨.

Η κατάκτηση συνεχίζεται

Ο Ακγιουρέκ συνεχίζει πως όλα αυτά δείχνουν πως η διαδικασία της κατάκτησης δεν έχει ολοκληρωθεί, και είπε τα εξής : ¨Γιατί να γίνει το μουσείο τζαμί ; Το βλέπουν ως συνέχεια της κατάκτησης. Κενοί χώροι υπάρχουν, ας παν να κάνουν εκεί¨. Ο Ακγιουρέκ ανέφερε πως αυτό που γίνεται είναι μια πρόκληση. Λέει πως η Αγία σοφία Τραπεζούντας μαζί με την Παναγία Σουμελά είναι τα πιο σημαντικά χτίσματα, και απαντώντας σε αυτούς που λένε πως με αυτό τον τρόπο το κτίσμα διασώθηκε από την αχρησία δηλώνει : ¨Όλος ο κόσμος ξέρει αυτό το κτίσμα. Το επισκέπτονται. Δεν είναι σε αχρησία. Τζάμπα έκαναν την διαφήμιση του για να το γεμίσουν¨.

………….

Haber.sol.org 30/6/2013