Η ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΗ ΜΠΙΖΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ…

Xασισοφυτείες με θέα φυλάκιο

karakol-manzarali-uyusturucu-tarlalari_8798_b

H κυβέρνηση αναφερόμενη στους διαμαρτυρόμενους για την κατασκευή φυλακίου κατοίκους της Λίτζε, που δέχτηκαν και πυρά , είχε δηλώσει πως ¨Το φυλάκιο είναι παραμύθι, ο λόγος για τα γεγονότα στην Λίτζε είναι το χασίς¨. Οι κάτοικοι λοιπόν της Λίτζε, περιέγραψαν το πώς καλλιεργούνται τα ναρκωτικά υπό την εποπτεία του κράτους.

Ως αποτέλεσμα του θανάτου ενός διαδηλωτή από σφαίρα αστυνομικού σε διαμαρτυρία στην Λίτζε για την κατασκευή φυλακίου, αποδείχτηκαν και οι ισχυρισμοί πως χωράφια με ναρκωτικά είναι κοντά σε φυλάκια. Τα χωράφια αυτά με την κάνναβη που δεν αισθάνεται καν κανείς την ανάγκη να τα κρύψει, φυλάσσονται από ένοπλους φρουρούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσαν κάτοικοι της περιοχής, η σοδιά των ορατών αυτών χωραφιών θα μαζευτεί μέσα σε 15 μέρες και μετά θα διοχετευτεί στην αγορά.

Στις 28 Ιουνίου στην Λίτζε, ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κατασκευή πρόσθετου κτιρίου στο φυλάκιο Κάγιατζικ, δέχτηκαν πυρά. Στην επίθεση αυτή 1 άτομο σκοτώθηκε και 10 τραυματίστηκαν. Μετά από αυτό το περιστατικό οι αρμόδιοι βγήκαν και δήλωσαν πως ¨Η διαμαρτυρία δεν ήταν για το φυλάκιο αλλά για τις επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών¨.

Δημόσιες φυτείες ναρκωτικών

Ως ομάδα της εφημερίδας Ταράφ παίρνουμε τον δρόμο για τα χωράφια όπου καλλιεργείται η ινδική κάνναβη για την οποία είχαν κάνει λόγο οι κάτοικοι της Λίτζε. Δίπλα μας ο ξεναγός που ξέρει καλά την περιοχή μας μας προειδοποιεί λέγοντας ¨Αμάν προσέξτε. Τα δια γυμνού οφθαλμού ορατά χωράφια, είναι κοντά στο φυλάκιο. Υπάρχουν ένοπλοι φρουροί. Πάρτε εικόνες χωρίς να γίνετε αντιληπτοί διότι πυροβολούν αμέσως¨. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στην βάση του λόφου όπου δεσπόζει το φυλάκιο Καγιατζίκ για το οποίο έγινε και η διαδήλωση. Μετά από 10-15 χιλιόμετρα δρόμο από την πόλη προσεγγίζουμε την συγκεκριμένη περιοχή. Βρισκόμαστε στο τρίγωνο των χωριών Τσααντάς, Γιαλάζα και Ορτάτς. Και ενώ κατά την διαδρομή βλέπουμε φυτείες με ναρκωτικά, δεν μπορούμε να τραβήξουμε φωτογραφίες για να μην τραβήξουμε την προσοχή των σκοπών. Προχωράμε προς φυτείες που καθώς είναι κοντά στον δρόμο, θα μπορέσουμε να τραβήξουμε κρυφά μέσα από το αυτοκίνητο φωτογραφίες.

Τα θάβουν σε βαρέλια στο χώμα

Στον δρόμο μεταξύ των χωριών Τσααντάς και Γιαλάζα βλέπουμε ένα παιδί 12-13 χρονών που μεταφέρει με γαϊδούρια βαρέλια, από την μεριά των φυτειών με ναρκωτικά. Όταν ρωτάμε τον ξεναγό μας ¨Σε τι χρειάζονται αυτά τα βαρέλια ;¨, αυτός μας απαντά : ¨Στα ναρκωτικά, γεμίζουν τα βαρέλια με αυτά και τα θάβουν στο χώμα. Όταν τα αποθηκευμένα στο χώμα ναρκωτικά κερδίσουν αξία, τότε τα βγάζουν στην αγορά.¨ Στην περιοχή μεταξύ των χωριών Τσααντάς και Γιαλάζα, υπάρχουν τέτοια χωράφια ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Παίρνοντας τον δρόμο για το Κερβάς και προχωρώντας, βλέπουμε σε απόσταση 50-100 μέτρων τρία χωράφια με κάνναβη. Έκπληξη μας προκαλούν τα χωράφια με κάνναβη που είναι ορατά με το μάτι κατά το μήκος της διαδρομής.

¨Ελάτε μαζί να καθαρίσουμε τα ναρκωτικά¨

Ο κόσμος της Λίτζε παραπονιέται για το ότι ήρθε στην επικαιρότητα με το θέμα των ναρκωτικών και αντιδρά στην σιωπή που τηρεί το κράτος για το θέμα αυτό. Ο κόσμος της Λίτζε αναφέρει πως φυτείες υπάρχουν στις περιοχές όπου υπάρχουν φυλάκια, και τονίζουν πως σε σημεία όπου δεν υπάρχουν φυλάκια δεν υπάρχουν και φυτείες ναρκωτικών. Οι κάτοικοι της Λίτζε υποστηρίζουν πως αυτά τα ναρκωτικά καλλιεργούνται από αρχηγούς συμμοριών, οι οποίοι ανάλογα με τα στρέμματα δίνουν και χρήματα σε κάποιους που είναι επικεφαλής στα φυλάκια. Η γενική άποψη που επικρατεί είναι πως δίχως κρατική στήριξη δεν θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν τα ναρκωτικά. Η έκκληση του κόσμου προς το κράτος είναι : Εάν είστε ειλικρινείς στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού, ελάτε μαζί να ξηλώσουμε τις φυτείες των ναρκωτικών¨. Ο κόσμος πιστεύει πως εάν ερευνηθούν οι περιουσίες και τα έσοδα των αξιωματούχων που υπηρέτησαν στην περιοχή ακόμη από την εποχή της OHAL (έκτακτη κατάσταση), όλα θα αποκαλυφθούν. Όλοι λένε πως η ηλικία πρώτης χρήσης ναρκωτικών έχει πέσει στα 10 έτη και ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του βούρκου των ναρκωτικών.

Οι πολίτες λένε : ¨Εάν το κράτος είναι ειλικρινές γιατί μέχρι σήμερα δεν έκανε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών ; Ένας στρατός που μπορεί να κάνει αεραπόβαση παντού, που μπορεί να βομβαρδίζει παντού στα βουνά, και να κάνει παντού επιχειρήσεις, τα χωράφια στο ίσιο το μέρος δεν τα βλέπει ;¨ .

…………

Ο Ιντρίζ Οζμπαχτσιβάν μας αναφέρει πως η καλλιέργεια των ναρκωτικών κλιμακώθηκε στην δεκαετία του 1990 και δηλώνει πως ¨Είναι κάτι που το θέλει το κράτος, «Ο κουρδικός λαός να μην ζητά τα δικαιώματα του, να πουλά ναρκωτικά, να ασχολείται με την πορνεία και να αφομοιωθεί¨. Εάν το κράτος δεν θέλει αυτό δεν μπορεί να γίνει¨. Ο Οζμπαχτσιβάν υπενθυμίζει πως σε περιστατικά που αφορούσαν εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή αποκαλύφθηκε πως εμπλέκονταν στελέχη του στρατού, της αστυνομίας και της JITEM και λέει πως είναι μεν σωστό πως κάποιοι στην Λίτζε ζούνε από το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά προσθέτει πως αυτό τελεί υπό την εποπτεία του κράτους.

………………….

………………….

Εφ. Ταράφ 8/7/2013

Μπαχάρ Κιλιτσγκεντίκ- Ρεμζί Μπουνταντζίρ 

Σχ : Αυτά που με την πρώτη ματιά διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι της Ταράφ, ο κύριος Ταγίπ Ερντογάν δεν τα ξέρει ; Το αστείο είναι πως κάποιοι τον θεωρούν και πιστό μουσουλμάνο !

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone