ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ !

Θα πουλήσει την εκκλησία που έχει στο όνομα του

elindeki_tapulu_kiliseyi_satacak13560034820_h967199

Κτίσμα στην πόλη Μάρντιν που για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, εντοπίστηκε πως είναι εκκλησία που χτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ο τίτλος του συγκεκριμένου κτίσματος ανήκει στον μαραγκό Ιμπραήμ Ατζούν ο οποίος σκέφτεται να το πουλήσει αν δοθεί το τίμημα που αξίζει. Ο 78 ετών ιδιοκτήτης της εκκλησίας αυτής που βρίσκεται σε πλάγιο δρόμο κοντά στην 1η λεωφόρο, ανέφερε πως το κτίσμα αυτό το αγόρασε ο μπαμπάς του για αποθήκη και επιχείρηση και του το κληρονόμησε. Ο Ατζούν περιγράφει πως δεν ξέρει από ποιόν το αγόρασε το κτίσμα ο πατέρας του και λέει πως ¨ Δεν ξέραμε πως ήταν εκκλησία. Πρόκειται για πολύ παλιό κτίσμα. Ένα από τα πιο παλιά κτίρια του Μάρντιν. Την εκκλησία την χρησιμοποιούμε για αποθήκη. Όταν το καταχωρήσαμε μάθαμε πως επρόκειτο για εκκλησία. Μόνο οι Ασσύριοι ξέρανε πως ήταν εκκλησία¨.

Ο γιός του ο Ομέρ Ατζούν (50) περιγράφει πως το κτίσμα χρησιμοποιείται ως αποθήκη 35 χρόνια τώρα, πως δεν θυμάται πότε το αγόρασε ο παππούς του και λέει : ¨Εμείς το ξέραμε ως χώρο εργασίας. Εάν οι παππούδες μου ξέρανε πως ήταν εκκλησία δεν θα το έπαιρναν. Λέγεται πως μια πόρτα μέσα από την εκκλησία πήγε στο μοναστήρι Ντεϊρουλζαφαράν και μία στο κάστρο. Υπήρχε τούνελ. Χρειάζεται να γίνουν εργασίες. Ο Ατζούν ανέφερε πως υπάρχουν άτομα που θέλουν να το αγοράσουν για να το αξιοποιήσουν στον τουρισμό.

Ο διευθυντής του μουσείου Σαμπαντζί στο Μάρντιν και ιστορικός τέχνης στο Γραφείο Προστασίας και Ελέγχου της νομαρχίας Μάρντιν Γκανί Ταρκάν, δήλωσε πως σχετικά με την ιστορία της εκκλησίας δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες, ούτε και επιγραφή.

Ο Ταρκάν ανέφερε πως τυχαία ανακάλυψε το κτίσμα και λέει : ¨ Είδα το κτίσμα όταν ήρθα να πάρω ξύλα για το μάθημα της ξυλογλυπτικής στο μουσείο. Μόλις το είδα μαγεύτηκα. Δεν περίμενα να δω τέτοιο κτίσμα. Την ώρα που περίμενα να δω ένα άσχημο εργαστήριο ή μια άσχημη αποθήκη, βρέθηκα αντιμέτωπος με αυτό το κτίσμα της πρώιμης βυζαντινής περιόδου. Μόλις μπήκα μέσα αμέσως αντιλήφθηκα πως επρόκειτο για εκκλησία¨.

Ο Ταρκάν αναφέρει πως το κτίσμα αγοράστηκε ως ιδιωτική περιουσία, πως για πολλά χρόνια δεν ήταν γνωστό πως ήταν εκκλησία, πως ο μαραγκός το χρησιμοποιούσε για αποθήκη, και λέει : ¨Μια εποχή χρησιμοποιούνταν ως εργαστήριο και αποθήκη για ταχίνι. Εμείς ανακαλύψαμε το κτίσμα το 2009. Ετοιμάσαμε αναφορά και την υποβάλλαμε. Καταχωρήθηκε από το Συμβούλιο Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως κτίσμα 1ης ομάδας. Αυτή τη στιγμή είναι ένα καταχωρημένο κτίσμα. Καταχωρημένο ως εκκλησία. Κατά την γνώμη είναι πολύ σημαντικό κτίσμα. Ένα σημαντικό κτίσμα της πρώιμης βυζαντινής περιόδου¨.

Ο Ταρκάν τονίζει πως καθώς δεν υπάρχει επιγραφή, δεν έγινε δυνατό να εντοπιστεί από ποιόν κατασκευάστηκε, και ότι μετά την ανακάλυψη του κτίσματος συναντήθηκε με τον Γκαμπριέλ Ακιούζ-επίσκοπο της εκκλησία του Κιρκλάρ, ο οποίος ερεύνησε αρχεία σχετικά με την εκκλησία. O Ταρκάν ανέφερε πως εντοπίστηκε πως το όνομα του κτίσματος ήταν Απόστολος Ιωάννης και ότι με αυτό το όνομα καταχωρήθηκε.

Ο Ταρκάν ανέφερε πως μέχρι το 2009 ήταν καταχωρημένες 8 εκκλησίες στο Μάρντιν που τώρα έγιναν 9, ότι είναι ένα κτίσμα έκτασης περίπου 400 τετραγωνικών και ύψους 15 μέτρων.

…………………….

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΩΣ ΤΖΑΜΙ

Ο Ταρκάν ανέφερε πως θεωρεί ιδιαίτερα σκόπιμο το κτίσμα να περάσεις στο δημόσιο και να αποδοθεί στον τουρισμό. Είπε : ¨ Διότι εδώ υπάρχουν τάφοι πατριαρχών. Μια κλασική εκκλησία όπως την ξέρετε. Παρά το ότι δεν διαθέτει επιγραφή, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της και του διακόσμου της, μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι του 4ου, 5ου ή 6ου αιώνα. Ξέρουμε πως εκκλησίες παρόμοιες με αυτήν είναι του 4ου και 5ου αιώνα. Σε εκείνες υπάρχουν επιγραφές.

…………

…………

Ηaber7.com   2/7/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone