ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ HPG

Οι Μπαχόζ Ερντάλ και Σοφί Νουρετίν ¨αποσύρθηκαν¨

page_bahoz-erdal-ile-sofi-nurettin-kizaga-cekildi_206518414

Με την αλλαγή καθηκόντων στο KCK, λόγω των αλλαγών που έκανε ο Οτζαλάν στην ιεραρχία του, αναφέρεται πως γνωστά ονόματα όπως οι Μπαχόζ Ερντάλ και Σοφί Νουρετίν αδρανοποιούνται

Οι αλλαγές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην δομή του KCK κλόνησαν την συριακή πτέρυγα της οργάνωσης. Δύο ονόματα που ήταν επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της οργάνωσης και είχαν δώσει εντολές για πολλές επιχειρήσεις, ο Φεχμάν Χουσείν (κωδική ονομασία Μπαχόζ Ερντάλ) και ο Νουρετίν Χαλέφ Αλ Μουχάμεντ (κωδική ονομασία Σοφί Νουρετίν) αδρανοποιήθηκαν και επικεφαλής ανέλαβε ο Μουράτ Καραγιλάν που είναι γνωστός για τις πιο ήπιες θέσεις του.

Σύμφωνα με την είδηση στην Ακσάμ, η νέα δομή καθορίστηκε με επιστολή που έστειλε ο ίδιος ο Οτζαλάν από το Ίμραλι, και ήταν αυτή που ανέτρεψε τις ισορροπίες μέσα στην οργάνωση. Η αλλαγή αυτή ερμηνεύεται ως ένα μέτρο που πήρε ο Οτζαλάν για την απρόσκοπτη συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης ή με άλλα λόγια για την αποτροπή κάποιου ¨ατυχήματος¨.

Συμμαθητής του Άσαντ

Τους δύο συριακής καταγωγής επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της οργάνωσης –γνωστών και ως HPG- τους είχε τοποθετήσει ο Μουράτ Καραγιλάν. Για πολλά χρόνια επικεφαλής ήταν ο γνωστός στην τουρκική κοινή γνώμη Φεχμάν Χουσείν. Πριν από κάποιο διάστημα ο Χουσείν παρέδωσε αυτή την θέση σε έναν επίσης συριακής καταγωγής Κούρδο τον Νουρετίν Χαλέφ Αλ Μουχάμεντ. Ο βασικός λόγος για το ότι επί μακρόν υπήρχαν επικεφαλής συριακής καταγωγής οφείλεται στην σημαντική αύξηση του αριθμού των συριακής καταγωγής μαχητών της οργάνωσης. Δεύτερος λόγος ήταν οι στενές σχέσεις που είχε ο Φεχμάν Χουσείν με την διοίκηση του Σύρου πρόεδρου Μπασάρ Άσαντ, μάλιστα αναφέρεται πως ήταν συμμαθητές με τον Άσαντ.

……………..

Τ24 13/7/2013