ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕΝ, ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΕ…

0d4e806180bccb15e3ff1f6689ec8cec

Αποκαλύφθηκε πως η κυβέρνηση του ΑΚΡ στο διάστημα από τον Ιανουάριο και δώθε οπότε επιταχύνθηκαν οι συνομιλίες με τον Κούρδο Λαϊκό Ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, αυξήθηκαν και οι πολεμικές δαπάνες. Έτσι οι δαπάνες αυτές στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 παρουσίασαν μια αύξηση 20% σε σχέση με πέρσι το ίδιο διάστημα και έφτασαν στα 9 δις λίρες.

Την ώρα που η διαδικασία της δημοκρατικής επίλυσης που άρχισε ο Κούρδος Λαϊκός Ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτζαλάν περνά στο 2ο στάδιο, με ταχύτητα συνεχίζονται οι κατασκευές φυλακίων, υδροηλεκτρικών σταθμών, φραγμάτων και οι προσλήψεις νέων πολιτοφυλάκων. Εμφανίστηκαν στην επικαιρότητα διαγωνισμοί για την κατασκευή νέων φυλακίων. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν υπερασπίστηκε το μέτρο λέγοντας πως ¨θα συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε φυλάκια¨.

Και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η κυβέρνηση του ΑΚΡ συνεχίζει να επενδύει στον πόλεμο.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ !

Ο οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ έθεσε σε χτεσινό του άρθρο το θέμα των αστυνομικών και στρατιωτικών δαπανών στα τελευταία 5 χρόνια.

Ο Σονμέζ στο άρθρο του με τίτλο ¨Μίλησαν για λύση και αύξησαν τον προϋπολογισμό για την βία¨, παραθέτει στοιχεία από την Γενική Διεύθυνση Λογαριασμών που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία σε πέντε μήνες οι δαπάνες που αφορούν 14 νομούς στο Κουρδιστάν (Ντέρσιμ, Χακκάρι, Σιρνάκ,Σίιρτ, Μπίγκιολ, Άμεντ, Άγρι Μπίτλις, Μάρντιν, Μαλάτια, Μπάτμαν, Μους, Βαν, Ούρφα) οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 20% και έφτασαν τα 9 δις λίρες.

………………

Και ενώ γενικά στην Τουρκία η αύξηση στις δαπάνες αστυνομίας-στρατού είναι στο 13%, σε αυτές τις περιοχές έφτασε το 35,4%.

Βλέποντας ένα ένα τα ποσοστά αυτά στους 14 εκείνους νομούς, γίνεται αντιληπτό πως η σκοπιά περί ασφάλειας του τουρκικού κράτους δεν έχει αλλάξει. Π.χ. από τις 100 λίρες που ξοδεύονται στον νομό Ντέρσιμ, οι 71 πηγαίνουν σε αστυνομία και στρατό.

Οι συνολικές δαπάνες σε αυτούς τους 14 νομούς του Κουρδιστάν και οι αντίστοιχες αστυνομικές-στρατιωτικές δαπάνες έχουν ως εξής :

ΝΤΕΡΣΙΜ

Συνολικές δαπάνες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 237 εκ.λιρες. Αστυνομικές-Στρατιωτικές δαπάνες 168,744 εκ. λίρες

ΧΑΚΚΑΡΙ

Συνολικές δαπάνες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013, 476 εκ.λίρες. Αστυνομικές-Στρατιωτικές δαπάνες 322,252 εκ. λίρες.

ΣΙΡΝΑΚ

Συνολικές δαπάνες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2013 522 εκ.λιρες. Αστυνομικές-Στρατιωτικές δαπάνες 313,2 εκ. λίρες

…………….

Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 4/7/2013