ΘΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΝΑΚΚΑΛΕ

Έσπειραν πλατάνια και άνοιξαν την νηστεία στα εδάφη όπου μαρτύρησαν οι παππούδες τους

15-7-2013

Εγγόνια από όλο τον κόσμο των οποίων οι παππούδες πολέμησαν μαζί στο μέτωπο του Τσανάκκαλε, στην 6η μέρα του Ραμαζανιού βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι ιφτάρ. Εγγόνια ηρώων, άλλος από το Κόσσοβο, άλλος από την Παλαιστίνη, άλλος από Ελλάδα (Δυτική Θράκη) και άλλος από το Μπάτμαν, άνοιξαν την νηστεία στο ιφτάρ με το φαγητό που είχαν οι παππούδες τους πριν από 98 χρόνια, την σούπα με σιτάρι.

Στην 98η επέτειο του πολέμου του Τσανάκκαλε του 1915, εγγόνια μαρτύρων και ηρώων, βρέθηκαν ως ειδικοί προσκεκλημένοι σε εκδήλωση στις 14 Ιουλίου. Στην εκδήλωση εκτός από Τουρκία μετείχαν περίπου 5 χιλιάδες άτομα-συγγενείς μαρτύρων και ηρώων από Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, FYROM, Βουλγαρία, Ελλάδα, Συρία, Λίβανος, Παλαιστίνη, Γαλλία και Σουδάν.

Πριν από το ιφτάρ τα εγγόνια των ηρώων φύτεψαν σε χώμα που έφεραν από τις πατρίδες τους, από ένα πλατάνι προς τιμήν των ηρώων.

Στην εκδήλωση μετείχαν και εγγόνια μαρτύρων από Ελλάδα. Μετείχαν εγγόνια μαρτύρων και ηρώων του Τσανάκκαλε από την περιοχή της Δυτικής Θράκης. Από τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου μετείχαν 5 εγγόνια μαρτύρων και ηρώων και 3 από τον τύπο και την οργανωτική επιτροπή, συνολικά δηλαδή 8 άτομα.

Αυτοί οι οποίοι βοήθησαν στον εντοπισμό των εγγονιών των μαρτύρων και ηρώων του Τσανάκκαλε στην Δυτική Θράκη ήταν οι Τζεγκίζ Ομέρ και Μπιλάλ Μπουντούρ από την εφημερίδα Μιλλέτ και ο ιδιοκτήτης του περιοδικού Ρόντοπ Ρουζγκαρί Ιμπραήμ Μπαλταλί.

Αυτοί οι οποίοι μετείχαν από την Δυτική Θράκη στην τελετή συνάντησης εγγονιών μαρτύρων και ηρώων του Τσανάκκαλε ήταν οι εξής :

Αντιπρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ξάνθης Ιρφάν Χατσιγγενέ, επιχειρηματίας Χικμέτ Μπαργκάν, ο συντονιστής Πολιτιστικών και Αθλητικών δραστηριοτήτων της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης Χουσείν Μεχμέτουστά, ο Μπεκίρ Μουσταφάογλου και ο Αμντουλλάχ Αντέμογλου.

Στον χώρο μαρτυρίου του Τσανάκκαλε 5 χιλιάδες περίπου άτομα μετείχαν σε πρόγραμμα με ιφτάρ.

Ο Παλαιστίνιος Μουχάμετ Αλή Ζαγκίρ ανοίγοντας την νηστεία σε αυτή την πνευματική ατμόσφαιρα στο μέρος όπου έπεσε μάρτυρας ο παππούς του, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Ενώ η Φεχφουρέ Ακιόλ-κόρη μάρτυρα από το Μπάτμαν, καθώς δεν ήξερε τουρκικά μίλησε στα κουρδικά. Η Ακιόλ απέσπασε θερμό χειροκρότημα δίνοντας μήνυμα αδελφοσύνης.

………………

Ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού Cinar FM 17/7/2013

Σχ : Εννοείται βέβαια πως το τουρκικό κείμενο αναφέρει την λέξη Makedonya και όχι FYROM… Απόλυτα ευθυγραμμισμένο φυσικά με την γραμμή του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

Σχετικά με την εκδήλωση αυτή, πασιφανής νομίζω η πρόθεση των διοργανωτών να δημιουργήσουν δεσμούς με τις παλιές κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.