ΠΥΡ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΟΠΛΩΝ…

5 λεπτά δεν είχαν περάσει και άνοιξαν πυρ

fft64_mf1523997 (1)

Η Φαχιμέ Γιλντιρίμ- συγγενής του Μεντενί Γιλντιρίμ που έχασε την ζωή του στο περιστατικό στην Λίτζε, δήλωσε πως πριν ακόμα οι άνθρωποι πλησιάσουν στο φυλάκιο, άνοιξαν πυρ σε βάρος τους

Η Φαχιμέ Γιλντιρίμ με την οποία συναντηθήκαμε στην σκηνή των συλλυπητηρίων, είπε πως οι άνθρωποι είχαν πάει εκεί απλά να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή του φυλακίου.

Στην σκηνή πένθους για τον 18χρονο Μεντενί Γιλντιρίμ που έχασε την ζωή του όταν κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην Λίτζε του νομού Ντιγιαρμπακίρ, οι στρατιώτες από το φυλάκιο άνοιξαν πυρ, κυριαρχεί η θλίψη και η οργή συνάμα. Η ίδια οργή υπάρχει στους δρόμους της πόλης. Μετά από αυτό το περιστατικό στο Ντιγιαρμπακίρ ο αέρας της ειρήνης έδωσε την θέση του στην ανασφάλεια. Το BDP και άλλες οργανώσεις υποστήριξαν πως πρόκειται για μια προβοκάτσια ενάντια στην διαδικασία επίλυσης του κουρδικού, ενώ η κυβέρνηση έστειλε επιθεωρητές για να ερευνήσουν το θέμα. Ευχή είναι αυτού του είδους περιστατικά να μην βλάψουν την διαδικασία επίλυσης. Στους δρόμους συχνά ακούγεται η φράση πως ¨Εάν υπήρχαν τιμωρίες για το περιστατικό στο Ρομπόσκι, αυτό τώρα δεν θα γινόταν¨.

Μετά από τον θάνατο του Μεντενί Γιλντιρίμ και τον τραυματισμό αρκετών άλλων κατά την διαδήλωση ενάντια στην κατασκευή φυλακίου στην Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ, μια σιωπή τα έχει σκεπάσει όλα. Πολλά άτομα λόγω του φόβου της σύλληψης άφησαν το σπίτι τους και πήγαν στο Ντιγιαρμπακίρ. Και ενώ επιθεωρητές του δημοσίου και της στρατοχωροφυλακής συνεχίζουν την έρευνα, παρουσιάζονται πληροφορίες πως ¨δεν δόθηκε εντολή για πυρ¨.

Το BDP και άλλες οργανώσεις φοβούνται την αντανάκλαση των γεγονότων στον δρόμο. Διότι στο Ντιγιαρμπακίρ και την περιοχή κυριαρχεί μια μεγάλη οργή και ανασφάλεια. Η οργή αυτή εκφράστηκε στην νεκρώσιμη τελετή με το σύνθημα ¨Η Λίτζε να γίνει Γκεζί¨. Το BDP για να μην υπονομευθεί η ειρηνευτική διαδικασία κάνει εκκλήσεις για ψυχραιμία και προσπαθεί να ηρεμίσει τον κόσμο. Οι επίσημες ανακοινώσεις αυξάνουν έτι περισσότερο την δυσφορία. Η Σεϊράν Ελέφ Τοσούν στέλεχος του BDP-Ντιγιαρμπακίρ που έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στο να παρουσιάζει την διαδικασία ειρήνευσης λέει πως ¨Ο αέρας ειρήνης που συνεχιζόταν για κάποιο διάστημα, ξαφνικά μετατράπηκε σε οργή. Άλλωστε ακόμα και στις λαϊκές συγκεντρώσεις που κάναμε μας έλεγαν πως ¨δεν εμπιστευόμαστε¨. Τώρα λοιπόν μας λένε πως ¨σας τα είχαμε πει. Το BDP επιχειρεί να κατευνάσει την οργή¨. Ο Εσρέφ Μαμέντογλου-αντιπρόεδρος της νομαρχιακής του BDP στο Ντιγιαρμπακίρ, λέει : ¨Πάνω που είχε αρχίσει να ξεπερνιέται η 30 ετών αστάθεια, συνέβη αυτό το περιστατικό. Κάναμε ακριβώς 546 συγκεντρώσεις και είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε ανθρώπους που δεν αισθανόταν εμπιστοσύνη. Τώρα οι άνθρωποι αυτοί μας ζητάν να λογοδοτήσουμε. Το BDP βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση¨.

Μετά από το περιστατικό, μετέβη εκεί η αντιπρόεδρος του DTK Αϊσέλ Τουγλούκ η οποία ερεύνησε και δήλωσε : ¨Βλέπω το περιστατικό ως μια ξεκάθαρη προβοκάτσια. Ο Οτζαλάν άλλωστε είχε προειδοποιήσει σχετικά. Ξέρουμε ότι εμπλέκεται και ομάδα ειδικών δυνάμεων που άνοιξαν πυρ. Για να μην κλιμακωθεί το περιστατικό, είναι ανάγκη το συντομότερο οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να συλληφθούν.

Που είναι οι εικόνες με τις μολότοφ ; Αυτοί οι οποίοι μετείχαν στην διαδήλωση απορρίπτουν τους ισχυρισμούς πως οι ίδιοι πέταξαν μολότοφ ή άλλες εκρηκτικές ύλες. Και λένε πως πέτρες πέταξαν μόνο μετά από τους πυροβολισμούς. Μια εξ αυτών είναι και η Φεχιμέ Γιλντιρίμ ξαδέρφη του Μεντενί Γιλντιρίμ, που βρισκόταν δίπλα του όταν σκοτώθηκε : ¨ Δεν αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό πως πετάχτηκαν μολότοφ. Αυτοί που βρισκόταν εκεί πέταξαν πέτρες μόνο μετά από τα πυρά που δέχτηκαν. Δεν υπήρχε τίποτε στα χέρια του. Άλλωστε αν υπήρχε θα το έδειχναν οι κάμερες του φυλακίου. Ο κόσμος έκανε διαδήλωση για την κατασκευή των φυλακίων. Φτάσαμε κοντά στο φυλάκιο στο Κάτω Καγιατζίκ. Οι στρατιώτες ήταν στα χαρακώματα τους. Δεν είχαν περάσει ούτε πέντε λεπτά. Πριν καν να μιλήσουν οι άνθρωποι άρχισαν να μας πυροβολούν από δύο φυλάκια. Και από το Κάγιατζικ και από το παραπάνω ευρισκόμενο φυλάκιο άνοιξαν πυρ. Ο Μεντενί βρισκόταν δίπλα μου. Οι άνθρωποι τα έχασαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Άρχισαν να πέφτουν κάτω σαν τα πουλιά. Και ο Μεντενί ξαφνικά κατέρρευσε κάτω. Ο χώρος μετατράπηκε σε λίμνη αίματος¨.

……………

Εφ. Ραντικάλ 1/7/2013

Σχ : Αν ο Ερντογάν ήθελε απόδοση δικαιοσύνης σε αυτό το περιστατικό καταρχήν θα είχε απομακρύνει ΑΜΕΣΩΣ τον στρατιωτικό διοικητή της περιοχής, ο οποίος ως εκ της θέσεως του έχει αντικειμενικά και την ευθύνη για αυτό που έγινε. Είτε με πράξεις, είτε με παραλείψεις του. Όταν λοιπόν βλέπεις πως στάλθηκαν 4 (!) επιθεωρητές, αντιλαμβάνεσαι πως κάποιος πετά την ¨μπάλλα στην εξέδρα¨… 

Στο 2.15 του παρακάτω βίντεο είναι η στιγμή που ο άοπλος διαδηλωτής πυροβολείται από τον ¨γενναίο τουρκικό στρατό¨…