ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ FITCH ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Φιτς προειδοποίησε : Ο αυταρχικός Ερντογάν πρέπει να επανεξετάσει τις προτάσεις για το σύνταγμα και την προεδρία

Η Φιτς η οποία ανέβασε πέρσι τον βαθμό της Τουρκίας σε ¨μπορεί να γίνει επένδυση¨, ανέφερε πως σε περίπτωση που οι διαμαρτυρίες επιδράσουν στην οικονομία, θα ασκηθούν πιέσεις στον βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Φιτς, προέβης ε ανακοίνωση σχετικά με την αντίσταση στο πάρκο Γκεζί και την ένταση που ακολούθησε.

Η Φιτς αναφέρει πως οι διαδηλώσεις δεν συνιστούν ακόμη μια υπαρκτή απειλή για το επίπεδο αξιολόγησης,

……………

Η Φιτς αναφέρει πως θα είναι καθοριστική η απάντηση που θα δώσει κυβέρνηση στις διαμαρτυρίες. Σχολιάζει πως ¨Η επίμονη πολιτική και η κοινωνική αναταραχή επηρεάζει τον τουρισμό, επιφέρει αστάθεια στην είσοδο βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων, ανεβάζει τον πληθωρισμό και βλάπτει την ανάπτυξη της οικονομίας¨.

¨Ο έχων αυταρχικές τάσεις Ερντογάν πρέπει να επανεξετάσει τις προτάσεις για το σύνταγμα και την προεδρία¨

Σύμφωνα με την είδηση στο Ρόιτερς η Φιτς αναφέρει πως ενόψει των τοπικών εκλογών το 2014 και των προεδρικών εκλογών το 2015, οι διαδηλώσεις αυτές που αντιλαμβάνονται τον Ερντογάν ως αναρχικό δεν συνιστούν έκπληξη, και ότι η παραδοσιακή λαϊκή αντιπολίτευση της Τουρκίας αγωνίζεται να ακουστεί η φωνή της, και ότι πιθανόν αυτές οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες να προκαλέσουν επαναξιολόγηση από τον αυταρχικό Ερντογάν των προτάσεων για το σύνταγμα και την προεδρία. Η Φιτς υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις δεν γίνονται από απελπισμένες και άνεργες μάζες, αλλά στην πλειοψηφία τους από καλά μορφωμένα και μέσης τάξης άτομα.

 ¨Η εξαρτώμενη από βραχυπρόθεσμη ροή πόρων οικονομία της Τουρκίας αποσταθεροποιείται¨

Η Φιτς αναφέρει πως σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εξελίξεις, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή πίεση στον βαθμό αξιολόγησης, και ότι έτσι η εξαρτώμενη από βραχυπρόθεσμη ροή πόρων οικονομία της Τουρκίας θα αποσταθεροποιηθεί.

………………..

Haber.sol.org 7/6/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone