300 ΟΜΑΔΙΚΟΙ ΤΑΦΟΙ ΜΕ 4000 ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΣΑ…

Οι ίδιοι εξαφανίστηκαν ενώ είχαν συλληφθεί, και τα οστά τους εξαφανίσθηκαν στην εισαγγελία

51c8148a4802cfbe4700003bΧάθηκαν τα οστά των πέντε ανθρώπων οι οποίοι συνελήφθησαν το 1994 στο Ντιγιαρμπακίρ και έκτοτε αγνοούνταν, για να βρεθούν τελικά σε ομαδικό τάφο το 2003. Αργότερα οι οικογένειες όταν εντόπισαν πως τα ανευρεθέντα οστά ήταν ανάκατα μεταξύ τους, θεωρώντας πως το άνοιγμα του τάφου δεν συνάδει με την μνήμη και την τιμή των νεκρών, άλλαξαν γνώμη.

Οι οικογένειες Μπουλούτ και Ορχάν που χρόνια αγωνίζονται για να υπάρξει ένας τάφος, όταν εντόπισαν πως τα οστά ήταν στην ίδια σακούλα, στήριξαν την ιδέα ενός ομαδικού τάφου

Ο επικεφαλής του παραρτήματος Ντιγιαρμπακίρ της IHD (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Ρατζί Μπιλιτζί ανέφερε πως στα ανατολικά και νοτιοανατολικά υπάρχουν 4 χιλιάδες άτομα που είναι θαμμένοι σε περίπου 300 ομαδικούς τάφους, και ότι δεν επιθυμούν να ανοίγονται οι τάφοι με τον τρόπο που εφαρμόζεται τώρα. Ο Μπιλιτζί ανέφερε πως ¨Ζητάμε οι τάφοι να μην ανοίγονται από μηχανήματα έργου αλλά από ειδικές ομάδες και σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Μινεσότα. Διότι σε διαφορετική περίπτωση οι οικογένειες που για χρόνια αγωνίζονται να υπάρξει ένας τάφος, αντιμετωπίζουν δεύτερο τραύμα βλέποντας τα ανάκατα οστά¨.

Μετά από χρόνια βρήκαν τα οστά των συγγενών τους

Στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού αγώνα, το 1994 συνελήφθησαν στην περιοχή Λίτζε του Ντιγιαρμπακίρ 8 άτομα από στρατιώτες της ταξιαρχίας ορεινών ειδικών δυνάμεων και έκτοτε εξαφανίστηκαν. Μετά από έρευνα που έκανε ένας εκ των συγγενών, εντοπίστηκε ο ομαδικός τάφος και ενημερώθηκε σχετικά η εισαγγελία της περιοχής. Ο τάφος ανοίχτηκε από την εισαγγελία, ενώ τα οστά που βρέθηκαν όπως και δείγματα αίματος στάλθηκαν στην ιατροδικαστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης. Μετά από τις εργασίες στην ιατροδικαστική, ανακοινώθηκε το 2009 πως βρέθηκαν οστά που ανήκουν στους Αλή Μπουλούτ, Εμρέ Μπουλούτ, Ραμαζάν Μπουλούτ, Χασάν Ορχάν και Μεχμέτ Ορχάν, ενώ βρέθηκαν και οστά που ανήκουν σε τρία άγνωστα άτομα. Έτσι οι οικογένειες Μπουλούτ και Ορχάν που 15 χρόνια μετά από το γεγονός, βρήκαν τα οστά των συγγενών τους, μετά από την διαδικασία ταυτοποίησης ζήτησαν από την εισαγγελία Κουλπ τα οστά για να τα θάψουν

Χάθηκε σακούλα βάρους 32 κιλών, στην οποία ήταν τα οστά των 8 ατόμων

Η εισαγγελία ενημέρωσε τις οικογένειες πως τα οστά δεν βρίσκονται στην εισαγγελία και ότι δεν ξέρουν που βρίσκονται. Μετά από αυτό οι συγγενείς προσέφυγαν στο παράρτημα Ντιγιαρμπακίρ της IHD. Μετά από προσπάθειες της IHD τα οστά βρέθηκαν στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης Κουλπ. Είχαν θαφτεί όλα μαζί σε μια σακούλα μέσα. Έτσι όταν οι οικογένειες βρήκαν τα οστά των συγγενών τους ανάκατα με αυτά των τριών που δεν αναγνωρίστηκαν, αποφάσισαν να μην ανοίξει ο τάφος.

………………

Ο επικεφαλής του παραρτήματος Ντιγιαρμπακίρ της IHD Ρατζί Μπιλιτζί, εστιάζοντας στην πραγματικότητα των ομαδικών τάφων, είπε πως καθώς οι ομαδικοί τάφοι στους οποίους κατά την δεκαετία του 90 ετάφησαν πολίτες και ΠΚΚδες μαζί, ανοίγονται με μηχανήματα έργου δυσκολεύει η ταυτοποίηση των οστών, και έτσι οι συγγενείς αδυνατούν να παραλάβουν τα οστά. Ο Μπιλιτζί λέει πως πριν από δύο χρόνια βρέθηκε ομαδικός τάφος 11 ΠΚΚλήδων που σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με τον στρατό το 1995, και ότι παρά το ότι ταυτοποιήθηκαν τα οστά 8 ατόμων, καθώς ήταν ανάκατα δεν έγινε δυνατόν να βάλουν οι οικογένειες τα οστά σε ένα ξεχωριστό τάφο.

……………..

CNN TURK 24/6/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone