ΝΕΡΟ ΜΕ ΣΠΡΕΪ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σπρέι πιπεριού μέσα στο πεπιεσμένο νερό

240113-tazyikli-suyun-icine-biber-gazi-51bdc1300b392

Μεγάλη ήταν και χτες η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία με επέμβαση της στο πάρκο Γκεζί επιχείρησε να απομακρύνει αυτούς που αντιστέκονται στο πάρκο Γκεζί, κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, πεπιεσμένου νερού και βομβών κρότου-λάμψης. Στο μεταξύ φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν φουσκάλες να σχηματίστηκαν πάνω στο δέρμα ανθρώπων που δέχτηκαν πεπιεσμένο νερό. Αποκαλύφθηκε λοιπόν το υλικό που ρίχνουν μέσα στο νερό και προκαλεί αυτές τις φουσκάλες. Oleoresincapsicum, δηλαδή σπρέι πιπεριού. Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε σε πρακτορεία ειδήσεων φαίνεται αστυνομικός να αδειάζει 10λιτρο μπιτόνι από σπρέι πιπεριού μέσα στο ΤΟΜΑ. Στην δήλωση που έκανε σήμερα ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού αναφέρει πως μέσα στο νερό που πετάνε τα ΤΟΜΑ δεν υπάρχει χημικό υλικό αλλά φάρμακο.

Ο νομάρχης Μουτλού στην δήλωση του είπε πως ¨Κάποια από τα ΤΟΜΑ ρίχνουν έγχρωμο νερό πάνω σε οχήματα. Πρόκειται για νερό με φάρμακο. Σίγουρα δεν έχει προστεθεί χημικό υλικό. Και δεν έχει γίνει καμία τέτοια χρήση μέχρι σήμερα. Πρόκειται για διαστρεβλώσεις που έχουν στόχο την πρόκληση ταραχών¨.

…………….

Πριν από αυτή την δήλωση, ως Χουριέτ μιλήσαμε με τον Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης Αλή Τσερκέζογλου ο οποίος τηλεφωνικά μας είπε πως ¨Είναι ξεκάθαρο πως το νερό που πετάνε τα ΤΟΜΑ είναι διαφορετικό. Ως γιατροί ανησυχούμε.

…………..

Είναι ξεκάθαρο πως προκαλεί αλλεργία, και όντας διαφορετικό από τα προηγούμενα προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις στις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή. Χτες το βράδυ εντοπίσαμε δεκάδες άτομα που υπέστησαν αυτό το νερό που προκάλεσε αλλεργική αντίδραση τουλάχιστον 2 ωρών, με αίσθημα εγκαύματος και επίδραση που διαρκεί για όσο δεν αλλάζουν ρούχα. Μετά από δύο ώρες περατώνεται η δράση του.

Εμείς αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να το εντοπίσουμε. Αυτό πρέπει να το ανακοινώσουν οι αρμόδιοι. Να πουν το τι χρησιμοποιείται, αν είναι νόμιμο, και αν είναι σύμφωνο με τα διεθνή στάνταρ. Δεν έχουμε κάποια πληροφορία για το είδος του αερίου που χρησιμοποιείται και αυτό φέρει σοβαρούς κινδύνους, πλέον χρησιμοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες κάψουλες αερίων και δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ το τι θα προκαλέσει αυτό σε αυτούς που τα υπέστησαν¨.

………………..

20501805

Eφ. Χουριέτ 17/6/2013