ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ιατρικός σύλλογος Τουρκίας : Χιλιάδες τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σε βαριά κατάσταση

Το Κεντρικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με την υγεία των πολιτών που τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο πάρκο Γκεζί και στις μετέπειτα διαμαρτυρίες :

¨Από όλη την Τουρκία ήρθε στήριξη για την διαμαρτυρία που άρχισε στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια στην κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

Η επέμβαση της αστυνομίας σε όλους αυτούς τους που κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να στηρίξουν την διαμαρτυρία για το πάρκο Γκεζί και να εναντιωθούν στις καταπιεστικές πολιτικές της κυβέρνησης, ήταν πολύ σκληρή.

Η αστυνομία απέναντι στους διαδηλωτές που έκαναν χρήση δημοκρατικών τους δικαιωμάτων, επενέβη με αυξημένη χρήση σπρέι πιπεριού, με κάψουλες δακρυγόνων που πετύχαιναν κεφάλια και πρόσωπα και με πλαστικές σφαίρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Διεύθυνση Υγείας του Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας, σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης νοσηλεύονται 26 άτομα, δύο εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ στην εντατική βρίσκονται 5 άτομα. Μαζί με αυτούς που θεραπεύτηκαν στα εξωτερικά ιατρεία, ο συνολικός αριθμός αυτών που προσέφυγαν σε νοσοκομεία στην Κωνσταντινούπολη, φτάνουν τα 880 άτομα.

Ενώ στα επεισόδια της Άγκυρας, σύμφωνα με στοιχεία που πήραμε από συναδέλφους μας που εργάζονται σε νοσοκομεία εκεί, υπάρχουν 414 τραυματίες, εκ των οποίων 14 σε κρίσιμη κατάσταση. Στο νοσοκομείο Νουμουνέ της Άγκυρας νέος που τραυματίστηκε στο κεφάλι από αστυνομική επίθεση, είναι στο κατώφλι του θανάτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Σμύρνης, εντός δύο ημερών προσέφυγαν στα νοσοκομεία 420 άτομα, εκ των οποίων τα 60 μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα.

Είναι γνωστό πως και σε άλλους νομούς υπάρχουν πολλοί τραυματίες.

Η πλειοψηφία αυτών των τραυματισμών προέρχεται από την δυσανάλογη χρήση πεπιεσμένου νερού πάνω σε ανθρώπινα σώματα, από την εκτόξευση καψουλών δακρυγόνου πάνω στον κόσμο, από την απευθείας στόχευση τους με αυτά και από την χρήση πλαστικών σφαιρών από κοντινή απόσταση. Πολλοί πολίτες μας λόγω αυτών των τραυματισμών έχουν χάσει μάτια. Υπάρχουν ασθενείς με κατάγματα στο κρανίο, με εγκεφαλικές αιμορραγίες και με ξένα σώματα στον εγκέφαλο τους.

Επιστημονικά βλέποντας το θέμα, η αδιάκριτη χρήση στα κοινωνικά γεγονότα του βλαβερού για την υγεία σπρέι πιπεριού και οι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να επιφέρει, έχουν καταστήσει αυτό το θέμα ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Και σαν να μην έφτανε αυτό έρχονται ειδήσεις πως χρησιμοποιούνται και άλλα αέρια. Σε ένα θέμα που αφορά τόσο πολύ την ανθρώπινη υγεία, πρέπει το υπουργείο Υγείας να επέμβει επειγόντως και να ανακοινώσει στην κοινή γνώμη το περιεχόμενο των χρησιμοποιούμενων χημικών.

Μια εξουσία που βιώνει την περίοδο του Κυρίαρχου, δεν πρέπει να επιδεικνύει την κυριαρχία της επιτιθέμενη στον ίδιο της τον λαό. Πρέπει αμέσως να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αστυνομική βία.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας θα μοιραζόμαστε με την κοινή γνώμη τις πληροφορίες σχετικά με την υγεία των Τούρκων πολιτών¨.

Κεντρικό Συμβούλιο Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας

Onedio .com  3/6/2013