ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

Οι Τούρκοι της Ρόδου προσδοκούν ενδιαφέρον από την Τουρκία

rodoslu-turkler-turkiye-den-ilgi-bekliyor-30591r1

Ο πρόεδρος του συλλόγου πολιτισμού και αδερφοσύνης μουσουλμάνων Ρόδου, ζήτησε να εφαρμοστούν στους Τούρκους της Ρόδου, τα δικαιώματα που διασφαλίζονται για τις μειονότητες στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν ο Μουσταφά Σιγεχί πρόεδρος του συλλόγου πολιτισμού και αδελφοσύνης μουσουλμάνων Ρόδου που ιδρύθηκε το 2000 , ζήτησε να εφαρμοστούν στους Τούρκους της Ρόδου, τα δικαιώματα που διασφαλίζονται στα τελευταία χρόνια για τις μειονότητες στην Τουρκία. Ο Σιγεχί ανέφερε πως στην Ρόδο ζούνε 3.500 Τούρκοι, και ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιούλ και ο πρωθυπουργός Ερντογάν να καταβάλλουν προσπάθειες προς την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μουσταφά Σιγεχί που ανέλαβε την προεδρία αυτού του συλλόγου που ιδρύθηκε το 2000 και ασκεί επί 7 χρόνια αυτό το αξίωμα, έκανε δηλώσεις στο DHA.

Ο Σιγεχί ανέφερε πως στην Ρόδο ζουν 3.500 Τούρκοι και είπε : ¨Πολλά είναι τα προβλήματα μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε μάθημα γλώσσας στα παιδιά μας. Δεν έχουμε σχολεία. Τα παιδιά μας μεγαλώνουν δίχως να μάθουν την γλώσσα τους και την θρησκεία τους. Το μοναδικό τουρκικό σχολείο έκλεισε το 1970. Από εκείνη τη μέρα το σχολείο παραμένει κλειστό και έχει γίνει ερείπιο. Δήθεν θα επισκευαστεί το κτίσμα. Έβαλαν τις σκαλωσιές στο πρόσθιο μέρος του κτιρίου και έτσι στέκονται¨.

Mπήκε κλειδαριά στην πόρτα του τζαμιού

 

rodoslu-turkler-turkiye-den-ilgi-bekliyor-30591r5

Ο Σιγεχί αναφερόμενος στο αν οι Τούρκοι-μουσουλμάνοι της Ρόδου μπορούν να κάνουν τις προσευχές τους μόνο σε ένα τζαμί, είπε πως ¨Το τζαμί του Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά είναι ανεπαρκές. Άνθρωποι από απομακρυσμένα μέρη του νησιού δυσκολεύονται να έρθουν. Ζητάμε να ανοίξει ένα ακόμη τζαμί μέσα στην παλιά πόλη. Το τζαμί Μουράτ Ρέις που ήταν διάσημος ναυτικός της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, όπως ο Πίρι Ρέις και ο Μπαρμπαρός, έχει γίνει σκουπιδότοπος. Όταν τριάντα χρόνια πριν πέθανε ο μουφτής, έβαλαν στην πόρτα του τζαμιού μια μεγάλη κλειδαριά. Έμεινε κλειστό 10 χρόνια. Μετά το ανοίξαμε ξανά. Έμεινε ανοιχτό 12 χρόνια. Πριν από 8 χρόνια το έκλεισαν ξανά λέγοντας πως θα επισκευαστεί. Από τότε έως τώρα δεν έγινε τίποτε. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε ούτε καν τα χαλιά που είναι μέσα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να επισκευάσουμε το τζαμί μας. Και δεν έχουμε κανένα οικονομικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση. Αρκεί να δοθεί η άδεια. Εμείς είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τα έξοδα¨.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Ο Σιγεχί υπενθυμίζει πως οι Τούρκοι στην Ρόδο είναι πολίτες Έλληνες και πολίτες της Ε.Ε., και αναφέρει : ¨ Αλλά σε εμάς εδώ εφαρμόζεται πολιτική δύο μέτρων και σταθμών. Οι Τούρκοι δεν μπορούν να εργαστούν σε δημόσιους φορείς και υπηρεσίες. Μπορούν να γίνουν μόνο εργάτες καθαριότητας στον δήμο. Ζητάμε αυτή η κατάσταση να βελτιωθεί. Είναι κρίμα αλλά μέχρι σήμερα για αυτό το θέμα, ως Τούρκοι της Ρόδου δεν καταβάλαμε κάποια προσπάθεια¨.

Ο Σιγεχί ζητά από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γκιούλ και από τον πρωθυπουργό Ερντογάν να βρούνε λύση για τα θέματα τους. ¨Ο κύριος πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιούλ, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε έρθει εδώ. Είδε από κοντά τα θέματα μας. Του έδωσα τότε μια αναφορά 4 σελίδων. Εκκλησίες και μοναστήρια στην Τουρκία ανοίγουν. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα της εκπαίδευσης στους ξένους. Ενώ εδώ το απόλυτα αντίθετο, το σχολείο μας κλειστό και ένα μόνο τζαμί ανοιχτό. Ζητάμε να ανοίξει τουλάχιστον ένα ακόμη τζαμί¨.

¨ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΗΝ ΝΤΑΤΣΑ¨

Ο Σιγεχί προσθέτει πως οι Τούρκοι της Ρόδου έχουν δεσμούς αγάπης με την Ντάτσα και λέει : ¨ Το 2000 αρχίσαμε δρομολόγια με την Ντάτσα. Κάθε Σαββατοκύριακο ερχόμασταν στην Ντάτσα. Δυστυχώς λόγω του λιμανιού είχαμε μεγάλα προβλήματα. Τα τελευταία δύο χρόνια το λιμάνι για λόγους ασφαλείας έκλεισε για την διεθνή ναυτιλία. Δύο χρόνια τώρα δεν μπορούμε να πάμε στην Ντάτσα. Οι Τούρκοι της Ρόδου θέλουν να πάνε στην Ντάτσα. Μόλις ανοίξει το λιμάνι της Ντάτσα, αμέσως θα αρχίσουμε δρομολόγια. Δύο ηλικιωμένες Τουρκάλες της Ρόδου τις προάλλες αρρώστησαν. ¨όταν τις επισκέφτηκα στο νοσοκομείο, η τελευταία τους επιθυμία ήταν να δούνε για τελευταία φορά την Ντάτσα. Δυστυχώς η επιθυμία τους αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Πέθαναν χωρίς να μπορέσουν να δούνε την Ντάτσα για μια ακόμη φορά. Θα φέρω χώμα από την Ντάτσα και θα το βάλω στους τάφους τους.

DHA 26/6/2013

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone