ΤΖΑΜΙ -ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

To τζαμί Μπεζμί Αλέβ Βαλιντέ Σουλτάν μετατράπηκε σε αναρρωτήριο

Η ένταση χτες στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκε στην περιοχή Μπεσίκτας όπου βρίσκεται το γραφείο εργασίας του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.Μετά από επίθεση με πέτρες που δέχτηκαν αστυνομικοί αποσύρθηκαν προς την αποβάθρα, ενώ όταν αυξήθηκε ο αριθμός των διαδηλωτών, επενέβησαν. Οι τραυματίες των διαδηλώσεων μεταφέρθηκαν στο τζαμί Μπεζμί Αλέβ Βαλιντέ Σουλτάν. Πολλά άτομα-ομάδες υγείας παρείχαν εκεί τις πρώτες βοήθειες. Στα γεγονότα της Άγκυρας οι διαδηλωτές θέλησαν να βαδίσουν προς την πρωθυπουργία. Στα επεισόδια που ξέσπασαν συνελήφθησαν 500 άτομα. Στην Κωνσταντινούπολη, στο Ταξίμ και σε άλλες περιοχές οργανώθηκαν διαμαρτυρίες και έγιναν διαδηλώσεις.

Ομάδα 100 ατόμων με μάσκες στο πρόσωπο που ήρθαν από την περιοχή Ντολμάμπαχτσέ, πέταξαν πέτρες σε ΜΑΤ και οχήματα ΤΟΜΑ που βρισκόταν μπροστά στο γραφείο της πρωθυπουργίας στην περιοχή Μπεσίκτας.

………………

Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και στους δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να πάρουν εικόνες μπροστά στο γραφείο της πρωθυπουργίας. Οι διαδηλωτές έκλεισαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην λεωφόρο Μπαρμπαρός και μπροστά στο στάδιο Ινονού. Κάποιοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν TIR για να στήσουν οδοφράγματα. Οι τραυματίες μεταφέρονταν στο τζαμί Μπεζμί Αλέβ, όπου ελέγχονταν από γιατρούς και γινόταν περίθαλψη των τραυματιών.

Τις τελευταίες 5 ώρες 100 άτομα τραυματίστηκαν σε διάφορα σημεία του σώματος τους, ενώ πολλά άτομα επηρεάστηκαν από τα δακρυγόνα. Τους τραυματίες περιέθαλπε ομάδα περίπου 50 εθελοντών γιατρών και νοσοκόμων . Στο τζαμί μέσα ερχόταν άτομα που για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, έφερναν μαζί τους υλικά πρώτων βοηθειών. Στο τζαμί γινόταν οι πρώτες βοήθειες και μετά με οχήματα που περνούσαν μεταφερόταν σε νοσοκομεία.

 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΕΤΑΞΕ ΔΑΚΡΥΓΟΝΟ ΣΕ ΑΥΛΗ ΤΖΑΜΙΟΥ

Την ώρα που γιατροί και νοσοκόμες επενέβαιναν σε τραυματίες μέσα στο τζαμί, έξω διαδηλωτές και αστυνομικοί συγκρούονταν. Κάποιοι από τους διαδηλωτές διέφυγαν μέσα στην αυλή του τζαμιού Μπεζμί Αλέβ. Ομάδες διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τα γεγονότα στο Ταξίμ και στον περίγυρο του, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πλατεία Μπεσίκτας. Μετά από τα επεισόδια εκεί που κράτησαν ώρες, γύρω στις 2 τέλειωσαν. Ομάδα αστυνομικών παραμένει εκεί.

Εφ. Χουριέτ 3/6/2013