ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΠΙΛΓΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΚΕΖΙ

Το 92% βγήκε στους δρόμους επειδή θύμωσε με τον Ερντογάν

Το πανεπιστήμιο Μπιλγκί έκανε δημοσκόπηση . Και ρώτησε στην Κωνσταντινούπολη τρεις χιλιάδες διαδηλωτές για ποιο λόγο μετέχουν στην αντίσταση.

 Το πανεπιστήμιο Μπιλγκί έκανε μια έρευνα με συμμετοχή τριών χιλιάδων διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκαναν τα μέλη του διδακτικού προσωπικού Εσρά Ερτζάν και Ζεχρά Καφκασλί και στην οποία απάντησαν on line μέσα σε 20 ώρες 3.000 διαδηλωτές, φαίνεται πως οι διαδηλωτές δεν είναι από συγκεκριμένο κόμμα όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Ερντογάν

Το 54% εξ αυτών πρώτη φορά σε διαμαρτυρία

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ως εξής : Το 39,6% των αντιστασιακών είναι σε ηλικία 19-25 ετών, το 24% είναι 26-30 ετών και το 75,8% μετείχαν στις διαμαρτυρίες βγαίνοντας στους δρόμους. Το 53,7% εξ αυτών, ποτέ στο παρελθόν δεν είχε μετάσχει σε κάποια κοινωνική διαμαρτυρία, ενώ το 70% από αυτούς δεν αισθάνεται κοντά σε κανένα κόμμα. Το 14,7% είναι αναποφάσιστοι στο θέμα των κομμάτων και μόνο το 15,3% είναι κοντά σε κάποιο κόμμα.

……………

Στο 92,4% έφτασε το ποσοστό αυτών που δήλωσαν πως πρώτος παράγων για την συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, ήταν η αυταρχική συμπεριφορά του πρωθυπουργού. Το 91,3% εξ αυτών πιστεύουν πως στην συμμετοχή συνέβαλε η δυσανάλογη χρήση βίας από την αστυνομία, το 91,1 πως συνέβαλε η παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το 84,2 πως συνέβαλε η σιωπή των ΜΜΕ. Το 56,2% είναι απόλυτα σίγουρο πως συνέβαλε και το κόψιμο των δέντρων. Μόνο το 7,7% ανέφερε πως μετέχουν στις διαμαρτυρίες μετά από κατεύθυνση που τους δόθηκε από τον πολιτικό χώρο όπου ανήκουν.

Ένα άλλο ερώτημα που τέθηκε στους μετέχοντες είναι το πώς αυτοπροσδιορίζονται. Σύμφωνα λοιπόν με τις απαντήσεις, οι περισσότεροι αυτοπροσδιορίζονται ως ¨φιλελεύθεροι¨. Το 81,2% συμφωνεί με την επιλογή ¨φιλελεύθερος¨. Μετά από αυτό ακολουθεί η επιλογή ¨είμαι του λαϊκού καθεστώτος¨ με ποσοστό 64,5%. ¨Απολίτικος είμαι¨ δηλώνουν το 54,5%.

……………..

Μεταξύ των ερωτήσεων ήταν και το ερώτημα ¨τι θέλετε να γίνει στο τέλος των διαμαρτυριών¨. Το 96,7% δηλώνει ¨να σταματήσει η αστυνομική βία¨, το 96,1% ¨πλέον να επιδεικνύεται σεβασμός στις ελευθερίες¨ , και το 37% ¨να ιδρυθεί νέο κόμμα¨.

Εφ. Ταράφ 6/6/2013