ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΚΕΖΙ

Αναμονή στο πάρκο Γκεζί

H Πλατφόρμα πάρκου Γκεζί που επί 15 μέρες έδωσε παγκόσμιο παράδειγμα διαμαρτυρίας για να προφυλάξει τα δέντρα, σήμερα το πρωί κατέβαλε έντονη προσπάθεια για να εμποδίσει αυτούς που πετούσαν πέτρες στην αστυνομία. Ακολούθως για να παρεμποδίσει την πορεία προς το πάρκο και τις περεταίρω εντάσεις σχημάτισε ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ που στάθηκε μπροστά στα αστυνομικά οχήματα ΤΟΜΑ.

Η Τουρκία σήμερα το πρωί ξύπνησε με επέμβαση που έκανε η αστυνομία στην πλατεία Ταξίμ. Τα ΜΑΤ μπήκαν στην πλατεία στις 07.30. Υπήρξε φόβος νέων εντάσεων με διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Αλλά οι διαδηλωτές που επί 15 μέρες έδωσαν παγκόσμιο παράδειγμα διαμαρτυρίας, αποσύρθηκαν στο πάρκο και περίμεναν.

Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού από το τουίτερ ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει επέμβαση στο πάρκο Γκεζί, αλλά θα φύγουν μόνο τα πανό από το μνημείο του Ατατούρκ και από το Πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ. Η αστυνομία δεν έκανε καμία επέμβαση στο πάρκο Γκεζί. Η αστυνομία συχνά έκαμνε ανακοινώσεις ¨Μην πετάτε πέτρες, να μην πετάμε νερό¨. Η ένταση όμως ανέβηκε στις 09.00. Ξαφνικά εμφανίστηκαν άτομα που άρχισαν να πετάν μολότοφ στην αστυνομία. Καθώς η ένταση κλιμακώθηκε, η αστυνομία επενέβη με πεπιεσμένο νερό και σπρέι πιπεριού.

Στο μεταξύ διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί θέλοντας να εμποδίσουν την κλιμάκωση των επεισοδίων, βγήκαν από το πάρκο και προειδοποίησαν αυτούς που επιτίθενταν στην αστυνομία. Προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να πετάνε πέτρες και μολότοφ.

¨ΧΕΡΙ ΜΕ ΧΕΡΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ¨

Με την στάση αυτή η ένταση στην πλατεία έπεσε, ενώ οι διαδηλωτές θέλοντας να παρεμποδίσουν μια νέα ένταση και να προστατέψουν το πάρκο, έδωσαν τα χέρια και σχημάτισαν μια ΑΛΥΣΙΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ. Οι διαδηλωτές στάθηκαν μπροστά στα ΤΟΜΑ χωρίς καμιά ένταση με την αστυνομία, προστάτεψαν το πάρκο Γκεζί , πετυχαίνοντας μια ακόμη δημοκρατική διαμαρτυρία που θα συζητηθεί.

………………

Διαδηλωτής για να εμποδίσει την αστυνομία μπήκε κάτω από το αστυνομικό όχημα ΤΟΜΑ

Εφ. Χουριέτ 11/6/2013