ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ;

Tι κατάλαβε ο πρωθυπουργός από Γκεζί ;

Καταλύτης στην κοινωνική πόλωση υπήρξε το κράτος και οι κρατικές πρακτικές

Το πιο ανούσιο ερώτημα σήμερα είναι το εξής : Απ΄όλη αυτήν την ¨αντίσταση πάρκου Γκεζί¨ που άρχισε από την Πέμπτη και διαδόθηκε με απίστευτη ταχύτητα και όγκο σε πολλές πόλεις, τι έχει καταλάβει ο Ερντογάν ; Και το ερώτημα είναι ανούσιο διότι όλοι κατά βάθος ξέρουμε την απάντηση. Κάποιοι καλόβουλοι συνάδελφοι μου και αρθρογράφοι έγραψαν πως δήθεν ¨Πλέον δεν μπορεί να κάνει το στρατόπεδο¨ ή πως ¨Προεδρικό σύστημα ; Ούτε καν θα το θέσει¨.

Όχι δεν είναι έτσι. Ο κύριος πρωθυπουργός θα συνεχίσει να λέει πως ¨Θα κάνω το στρατόπεδο¨ και ¨θα γίνω πρόεδρος¨. Και θα κάνει και τζαμί στο Ταξίμ. Και όπως ακριβώς είπε χτες ¨Δεν θα πάει να πάρει άδεια για αυτό από το κόμμα CHP ή από κάποιους πλιατσικολόγους¨. Άλλωστε αυτοί που τον ψήφισαν του έδωσαν αυτή την αρμοδιότητα.

Ο Φουάτ Κεϊμάν-μέλος της επιτροπής σοφών, τελείωσε το χτεσινό του άρθρο με τίτλο ¨Ελπίζω πως η κυβέρνηση πήρε από αυτή την πολύ άσχημη περίοδο διακυβέρνησης της το αναγκαίο μάθημα¨. Ούτε αυτό ισχύει. Είναι φανερό πως δεν πήρε μάθημα.

………….

Διότι έτσι είναι ο πρωθυπουργός. Αν και είναι ρεαλιστής, δεν στρέφεται για μια στιγμή στην κοινή λογική, δεν στρέφεται στην συμπόνια και στο έλεος, και δεν θυμάται τα δέοντα της δημοκρατίας. Μόνο υπολογίζει τα συν και τα πλην. Βέβαια και αυτό ακόμη το καθυστερεί, αλλά το κάνει. Όπως η απόσυρση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ, ή όπως η έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ίμραλι ενώ λίγο πριν είχε δηλώσει πως ¨Θα επαναφέρουμε την θανατική ποινή!¨. Και στις δύο περιπτώσεις το κίνητρο είναι ¨βραχυπρόθεσμα να κάνει την δουλειά του¨. Ψάχνετε μήπως να έγινε βήμα στο όνομα της ανθρωπιάς και της δημοκρατίας ; Προς το παρόν θα κοιτάτε σε άλλα νερά, σε καπετάνιους άλλων μοντέλων.

Μα τότε τι κατάλαβε ο πρωθυπουργός από το Γκεζί ; Nichts. Null. Zero. Μηδέν, μηδέν, μηδέν.

………………..

Εφ. Ραντικάλ 3/6/2013

Εζγκί Μπασαράν

Μοιραστείτε
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone